Τι είναι οι θρόμβοι αίματος;

Οι θρομβώσεις είναι συστάδες αίματος διαφορετικού μεγέθους που έχουν σχηματιστεί μέσα στο σώμα σας. Η πήξη του αίματος είναι σημαντική για την αποφυγή υπερβολικής αιμορραγίας εάν τραυματιστείτε ή κοπείτε. Ωστόσο, όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται μέσα στο αγγείο και εμποδίζει τη ροή του αίματος σε σημαντικές περιοχές του σώματός σας, με αποτέλεσμα να είναι επιβλαβής, ακόμη και θανατηφόρος. Θρομβώσεις μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια και τα πόδια σας, στην κοιλιά (στομάχι), στην καρδιά, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι θρoμβώσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται θρόμβοι που παραμένουν στη θέση τους και δεν κινούνται (θρόμβωση) και εκείνοι που απομακρύνονται από το σημείο όπου αναπτύχθηκαν και μετακινούνται σε διαφορετικές περιοχές μέσα στο σώμα σας (εμβολή). Ανάλογα με το τι μπλοκάρει ή πού κινείται, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας FamilyDoctor Organization.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το πού βρίσκεται ο θρόμβος. Εάν ο θρόμβος βρίσκεται στα χέρια ή τα πόδια σας, μπορεί να αισθανθείτε πόνο (αίσθηση έντονης κράμπας), πρήξιμο και ευαισθησία. Το δέρμα σας μπορεί να είναι κόκκινο και ζεστό στην αφή στο σημείο που βρίσκεται ο θρόμβος. Εάν ο θρόμβος αίματος βρίσκεται στην κοιλιά σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρό πόνο στο στομάχι, έμετο και διάρροια.

Οι θρόμβοι που ταξιδεύουν στην καρδιά σας προκαλούν έντονο αίσθημα πόνου στο στήθος σας, πόνο στο άνω μέρος του σώματός σας, δύσπνοια, εφίδρωση, ναυτία και ζάλη. Εάν ο θρόμβος μετακινηθεί στους πνεύμονές σας, θα μπορούσατε να αισθανθείτε αιχμηρό πόνο στο στήθος, έντονη καρδιακή κίνηση, δύσπνοια, εφίδρωση και πυρετό. Μπορεί να εμφανίσετε στα πτύελα αίμα. Ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας, δυσκολίες στην ομιλία και στην όραση, πονοκέφαλο και ζάλη. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι προκαλεί θρόμβους;

Το σώμα σας αντιδρά σε έναν τραυματισμό ή κόψιμο με σχηματισμό θρόμβου όπως ακριβώς θα έπρεπε προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία. Αυτοί οι τύποι θρόμβων δεν αποτελούν πρόβλημα. Αντίθετα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οι θρομβώσεις ενέχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου οι οποίες περιλαμβάνουν:

 

 • Παρατεταμένη συνεδρίαση. Αυτό συμβαίνει συχνά με το ταξίδι όταν αναγκάζεστε να καθίσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα (αεροπλάνο, τρένο και αυτοκίνητο)
 • Παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι. Αυτό συμβαίνει συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια
 • Εγκυμοσύνη
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Αντισυλληπτικά χάπια / θεραπεία αντικατάστασης ορμονών / φάρμακα για καρκίνο του μαστού
 • Ορισμένοι τύποι καρκίνου (παγκρεατικός, πνεύμονα, πολλαπλό μυέλωμα ή καρκίνοι που σχετίζονται με το αίμα)
 • Τραύμα (σοβαρός τραυματισμός)
 • Μερικοί τύποι μείζονος χειρουργικής επέμβασης
 • Ηλικία (ειδικά άνω των 60 ετών)
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος
 • Αυτοάνοσες διαταραχές
 • Ασθένειες που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή
 • Ορισμένες λοιμώξεις (HIV / AIDS, ηπατίτιδα C ή νόσος Lyme)

Μπορούν να προληφθούν ή να αποφευχθούν οι  θρόμβοι;

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να προληφθούν. Για να αποφύγετε έναν θρόμβο αίματος, γνωρίστε τους προσωπικούς σας παράγοντες κινδύνου και ελέγξτε τους κινδύνους. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε, σταματήστε. Εάν είστε παχύσαρκοι, χάστε βάρος. Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Εάν είστε ανενεργός, δραστηριοποιηθείτε. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν θα πρέπει να παίρνετε φάρμακο αραίωσης αίματος για την αποφυγή θρόμβων.

Θεραπεία θρόμβων

Ένας θρόμβος αίματος αντιμετωπίζεται με βάση το πού βρίσκεται. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν μέσω καθετήρα (ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας) που εισάγεται στην περιοχή του θρόμβου. Ορισμένοι θρόμβοι μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν είστε έγκυος, (τα φάρμακα μπορεί να ενέχουν κινδύνους για το αγέννητο παιδί σας). Εάν ο θρόμβος αίματος οφείλεται σε λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη και να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβου.

Η ζωή με θρόμβους

Εάν εντοπιστεί νωρίς, ένας θρόμβος αίματος μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, η ποιότητα ζωής σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ζημιάς. Για παράδειγμα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, ακόμη και θάνατο. Εάν έχετε επιβιώσει μετά από μια θρόμβωση, μπορεί να ζήσετε με το φόβο αυτή να επαναληφθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαβίωση με θρόμβους αίματος συνεπάγεται την εστίαση στην πρόληψη. Εάν λαμβάνετε φάρμακα με αντιθρομβωτικά, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην κοπείτε (ακόμη και κατά το ξύρισμα). Το φάρμακο μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διακοπή της αιμορραγίας.

Photos by: Pixabay