ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΕ ΑΟΡΑΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ!

Home ΥΓΕΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΕ ΑΟΡΑΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ!
siderakia xamogelo

Θέλετε να διορθώσετε το χαμόγελό σας αλλά ντρέπεστε να φορέσετε σιδεράκια; Σήμερα, υπάρχει λύση: Οι νεότερες τεχνικές για να ισιώσουμε τα δόντια είναι «αόρατες», με διαφανείς νάρθηκες ή με εσωτερικά σιδεράκια, κολλημένα στην πίσω επιφάνεια των δοντιών  Έτσι, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο με τον πλέον διακριτικό τρόπο, χωρίς αυτό να διαταράξει τον τρόπο ζωής του.

Όπως εξηγεί ο Ορθοντικός κ. Στέφανος Καρακουσόγλου, “η τεχνική του να τοποθετούνται τα σιδεράκια στην πίσω μεριά των δοντιών, ώστε να είναι λιγότερο ορατά, συναντάται για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, όταν ένας Ιάπωνας ορθοδοντικός έπρεπε να βρει λύση για να ισιώσει τα δόντια ενός επαγγελματία αθλητή Sumo. Αργότερα, στην Αμερική του ’70, άλλος ένας ορθοδοντικός, με αφορμή τα πολύ συνωστισμένα δόντια και την πολλά υποσχόμενη καριέρα που περίμενε ένα φιλόδοξο μοντέλο του Playboy, αποπειράθηκε να αναπτύξει τη μέθοδο αυτή. Η τεχνική όμως, είχε πολλές δυσκολίες και δε διαδόθηκε στους ορθοδοντικούς.

Ακολούθησαν πολλά χρόνια έρευνας με πολλές καινοτομίες, με αποτέλεσμα σήμερα η ορθοδοντική με εσωτερικά σιδεράκια να είναι πλέον μια δοκιμασμένη, αξιόπιστη μέθοδος για κάθε τύπο ορθοδοντικού προβλήματος. Επιπλέον, η εμπειρία των ασθενών από τη χρήση των μηχανισμών αυτών είναι εντυπωσιακά θετική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη διαρκή αύξηση του αριθμού των ασθενών που τα προτιμούν.

Τι μπορεί κανείς να διορθώσει με τη μέθοδο αυτή;

Τα εσωτερικά σιδεράκια είναι κατάλληλη επιλογή για κάθε τύπο ορθοδοντικού προβλήματος, όπως τα στριμωγμένα δόντια (συνωστισμός), τα πεταχτά δόντια (πρόταξη), όταν τα άνω δόντια καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα κάτω (υπερσύγκλειση), τα αραιά δόντια με κενά κ.λπ. Ακόμη κι αν στο στόμα υπάρχουν γέφυρες, στεφάνες (θήκες), απονευρωμένα δόντια κ.ά., η μέθοδος είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά επιπλέον βελτιώνει τη μακροβιότητα των αποκαταστάσεων που υπάρχουν. Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις που ο ασθενής έχει χάσει δόντια στο παρελθόν, με την ορθοδοντική μπορούν να κλείσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί ώστε να μη χρειαστεί να τοποθετηθεί γέφυρα ή εμφύτευμα. Γι’ αυτό και πολύ συχνά ο οδοντίατρος ζητά τη συνεργασία ορθοδοντικού, ώστε με το συνδυασμό οδοντιατρικής και ορθοδοντικής να αναβαθμίσουν την ποιότητα των οδοντιατρικών εργασιών που χρειάζεται ο ασθενής. Έτσι δημιουργούμε ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά και σωστή σύγκλειση, η οποία μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την ικανότητα της μάσησης, της άρθρωσης λέξεων κ.λπ.

Η διαδικασία

Η διαδικασία της τοποθέτησης είναι απλή και ανώδυνη. Κατά την πρώτη εβδομάδα, καθώς αρχίζουν οι αλλαγές, τα δόντια που μετακινούνται γίνονται ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να πρέπει κανείς να περιορίσει τις σκληρές τροφές. Ταυτόχρονα, η γλώσσα χρειάζεται μερικές μέρες για να συνηθίσει την παρουσία τους και στην αρχή ενοχλείται.

Όλα αυτά, όμως, είναι πλήρως διαχειρίσιμα με τη βοήθεια από ορθοδοντικό κεράκι, το οποίο ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει μόνος του και να απαλύνει οτιδήποτε ενοχλεί. Άλλες αλλαγές που παρατηρούνται είναι η δυσκολία στην άρθρωση μερικών συμφώνων, συνήθως όμως μετά από 3-5 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν και η άρθρωση επανέρχεται πλήρως. Εφοδιαστείτε, λοιπόν, με λίγη υπομονή για τις πρώτες άβολες μέρες και στη συνέχεια θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Στη συνέχεια, κάθε μήνα χρειάζεται μια επίσκεψη στον ορθοδοντικό για προσαρμογές στον μηχανισμό. Οι θεραπείες διαρκούν από 6 μήνες έως 2,5 χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περίπτωσης.

Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλη η μέθοδος;

Τα σιδεράκια μπορούν να τοποθετηθούν σε άτομα κάθε ηλικίας, μικρούς και μεγάλους.

Με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων της ορθοδοντικής, οι θεραπείες πλέον εναρμονίζονται απόλυτα με τις καθημερινές συνήθειες και υποχρεώσεις όλων!

Photos by Pexels

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας