dyo-logo-200

Τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα ανά εποχή

Η καρδιά σας, ο εγκέφαλός σας, ακόμη και οι αρθρώσεις σας μπορούν να επωφεληθούν από μια σταθερή διατροφή αυτών των θρεπτικών τροφίμων και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδρασή τους στη φλεγμονή μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Φλεγμονή: Πώς βοηθάει και βλάπτει το σώμα

Η φλεγμονή είναι μέρος του μηχανισμού επούλωσης του σώματός σας – ο λόγος για τον οποίο το γόνατό σας πρήστηκε και έγινε κόκκινο όταν το τραυματίσατε. Αλλά αυτή η φλεγμονώδης διαδικασία αποκατάστασης μπορεί μερικές φορές να πάει στραβά, να διαρκέσει πολύ και να βλάψει αντί να βοηθήσει. Όταν η φλεγμονή προκαλείται από ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα, μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή που προέρχεται από χρόνιο στρες, παχυσαρκία ή μια αυτοάνοση διαταραχή μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος. Μπορεί επίσης να βλάψει τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές έχουν βρει σύνδεση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων φλεγμονής στο εσωτερικό του εγκεφάλου και αυξημένου κινδύνου για γνωστική έκπτωση και εξασθένιση. Η τακτική προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Χειμερινά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Τους κρύους χειμερινούς μήνες, σκεφτείτε το πράσινο. Πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρωταγωνιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, όπως το λάχανο, τα χόρτα και το σέσκουλο. Τα λαχανικά με ρίζες, όπως τα παντζάρια, είναι μια άλλη εξαιρετική και ανθεκτική επιλογή για το χειμώνα. Τραβήξτε για γλυκοπατάτες και γογγύλια. Άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα ακτινίδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και ο ανανάς.

Ανοιξιάτικα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Όταν φτάσουν οι ανοιξιάτικοι μήνες, αναζητήστε σπαράγγια, βερίκοκα, αβοκάντο, ραβέντι, καρότα, μανιτάρια και σέλινο, καθώς και φρέσκα βότανα.

Καλοκαιρινά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για πολλά είδη προϊόντων και θα έχετε πολλές επιλογές. Τα μούρα είναι μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης επιλογή. Δοκιμάστε διάφορες ποικιλίες βατόμουρων, βατόμουρων και φράουλες. Προχωρήστε τοπικά με τα marionberries, τα huckleberries, τα gooseberries και τα cloud berries, τα οποία φυτρώνουν σε διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ. Φτάστε επίσης στα κεράσια, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το καρπούζι, τα πράσινα φασόλια, το πεπόνι μελιτζάνα, τις μπάμιες, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα.

Φθινοπωρινά αντιφλεγμονώδη σούπερ σταρ

Τίποτα δεν λέει φθινόπωρο όσο ένα τραγανό, τραγανό μήλο. Υπάρχουν όμως και μια σειρά από άλλες αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το σκόρδο, το χειμερινό κολοκύθι, τα παστινάκια, ο αρακάς, το τζίντζερ και όλα τα είδη μαρουλιού.

Όποτε είναι δυνατόν, όταν επιλέγετε ένα αντιφλεγμονώδες τρόφιμο προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με μια λιγότερο υγιεινή επιλογή. Για παράδειγμα, ανταλλάξτε ένα μάφιν με μια φρουτοσαλάτα με φρέσκα μούρα ή ένα πιάτο τηγανητές πατάτες με μια ψητή γλυκοπατάτα. Κάνοντας μικρές ανταλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να προσθέσετε μεγάλα οφέλη για την υγεία σας με την πάροδο του χρόνου.

 

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao