Τα χειρότερα φρούτα για άτομα με διαβήτη (και τα καλύτερα)

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα χειρότερα φρούτα για άτομα με διαβήτη (και τα καλύτερα)
fruits

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να τρώνε φρούτα. Ναι, τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Αλλά επειδή έχετε διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να κάνετε καλύτερες επιλογές για το ποια φρούτα (και πόσο) τρώτε.

Τα φρούτα, όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Οι συχνές αιχμές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν το A1C σας, ένα μέτρο του πόσο υψηλό είναι το σάκχαρο στο αίμα σας κατά μέσο όρο. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο A1C, τόσο λιγότερο καλά διαχειρίζεται το σώμα σας την κατάσταση, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας All Recipes.

Αλλά τα φρούτα δεν χρειάζεται να είναι εκτός συζήτησης αν είστε άτομο με διαβήτη. Πράγματι, τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι απλώς σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να επιλέγουν τα καλύτερα φρούτα γι’ αυτά και να τρώνε κάποια άλλα λιγότερο συχνά.

Μιλήσαμε με δύο διαιτολόγους για να μάθουμε τα καλύτερα και τα χειρότερα φρούτα για τα άτομα με διαβήτη.

Τα χειρότερα φρούτα για άτομα με διαβήτη
Το μέγεθος της μερίδας είναι σημαντικό για όλα τα φρούτα, ειδικά για εκείνα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η Fienman συνιστά να σκεφτείτε το μέγεθος της μερίδας ενός ολόκληρου φρούτου (όπως ένα μήλο) στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τα κομμένα φρούτα σε ½ φλιτζάνι. Ακόμη και σε αυτές τις μικρές μερίδες, ορισμένα φρούτα έχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα και μπορεί να ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα περισσότερο.

Αυτά τα φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων:

  • μπανάνα
  • παπάγια
  • ανανάς
  • καρπούζι

Παραλείψτε τα φρούτα σε κονσέρβα.

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και αυτά τα χαριτωμένα μικρά ποτηράκια για κοκτέιλ φρούτων μπορεί να είναι βολικά και φθηνά, αλλά δεν είναι τόσο καλά για εσάς.

Όσα είναι κονσερβοποιημένα σε βαρύ ή ελαφρύ σιρόπι δεν αποτελούν ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη, λέει η Kim Rose, RD και πιστοποιημένη ειδική σε θέματα φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη. “Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα με σιρόπι περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να είναι υπερβολική για τον οργανισμό”.

Να είστε προσεκτικοί με τα αποξηραμένα φρούτα.

Η αποξήρανση των φρούτων συγκεντρώνει όλη τη νόστιμη γεύση των φρούτων σε μια μικρότερη μπουκιά, αλλά συγκεντρώνει επίσης πολλά από τα σάκχαρα. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να σας βάλει στα άκρα.

Προσέξτε να διαβάζετε τις ετικέτες των αποξηραμένων φρούτων- πολλά από αυτά περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα. Ορισμένα είναι ακόμη και ζαχαρούχα, κάνοντας το πρόβλημα της ζάχαρης χειρότερο. Αν πρέπει να καταναλώνετε αποξηραμένα φρούτα, κρατήστε τις ποσότητες μικρές. Η Rose συνιστά τους χουρμάδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα, επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Οι χυμοί και τα smoothies μπορεί να είναι δύσκολα.

Πολλοί χυμοί που αγοράζονται από το κατάστημα – πορτοκάλι, μήλο, ακόμη και πράσινοι χυμοί – προσθέτουν κρυφά επιπλέον σάκχαρα, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε και αυτούς. Ακόμη και οι χυμοί ή τα smoothies που φτιάχνετε στο σπίτι μπορεί να απαιτούν πολλά φρούτα για ένα ποτήρι (ένας μικρός χυμός μπορεί συχνά να έχει δύο έως τρία πορτοκάλια), οπότε δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη. Αν θέλετε να πιείτε ένα smoothie, δοκιμάστε να προσθέσετε κυρίως λαχανικά και κάτι σαν μισή μπανάνα για γλυκύτητα.

Τα καλύτερα φρούτα για άτομα με διαβήτη

Συνιστάται η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων φρούτων την ημέρα και αυτό ισχύει και για τα άτομα με διαβήτη.

Αν συνδυάσετε τα φρούτα με ένα λίπος ή μια πρωτεΐνη, θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και θα σας βοηθήσουν με τον έλεγχο των μερίδων.

Ακολουθούν μερικά  φρούτα που όχι μόνο είναι χαμηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και διαθέτουν πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα:

  • μούρα – Τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και τα μούρα συνιστώνται ως υπερτροφές από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.
    κεράσια
  • δαμάσκηνα
  • γκρέιπφρουτ
  • ροδάκινα
  • μήλα – Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, βοηθούν στην επιβράδυνση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα
  • αχλάδια
  • ακτινίδια
  • πορτοκάλια