Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου: Ζούμε σε μία εποχή που η τεχνολογική επανάσταση επηρεάζει σαφέστατα και τον χώρο της κοσμητολογίας

Συνέντευξη στην Κάτια Μηλιαράκη

 

Κύριε καθηγητά, έχετε διακριθεί στην έρευνα της φαρμακευτικής χημείας, φαρμακευτικής τεχνολογίας και κοσμητολογίας, ενώ παράλληλα έχετε διατελέσει και πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής. Πώς ήταν αυτή σας η εμπειρία;

Για τον χαρακτήρα μου και για τους στόχους που είχα και έχω, όσον αφορά τη Φαρμακευτική Επιστήμη και τον Ελληνα Φαρμακοποιό, η εμπειρία που απέκτησα ως πρόεδρος επί τέσσερις διετίες ήταν ποικίλη. Χαρές, όταν οι στόχοι ευοδώνονταν, λύπες, όταν δεν μπορούσα να υλοποιήσω άλλους στόχους, και ικανοποίηση, όταν στα πρόσωπα των φοιτητών μας, αρκετών συναδέλφων αλλά και παλαιών συμφοιτητών μου και μαθητών μου βλέπω την αγάπη και την αναγνώριση. ‘Ετσι είναι η ζωή. Αρκεί να μην έχεις τύψεις. Και τύψεις δεν έχω…

Είστε και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας (ΕΕΚ) από την ίδρυσή της (1995) ως και σήμερα… Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία και τους σκοπούς της;

Η Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1995 και σκοποί αυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας είναι:

  • Η ενθάρρυνση της έρευνας από το πανεπιστήμιο και από ανεξάρτητους φορείς που μπορεί να προσθέσει στη γνώση της χημείας και της τεχνολογίας των καλλυντικών.
  • Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών της με συνέδρια, διαλέξεις και συναντήσεις για την πρόοδο και τα επιτεύγματα της επιστήμης αυτής στην Ελλάδα και διεθνώς.
  • Η δημοσίευση άρθρων επιστημονικής και τεχνικής φύσης.
  • Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με ελληνικά και ξένα ινστιτούτα, όμοιου χαρακτήρα, καθώς και με κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς στον τομέα της επιστήμης των καλλυντικών.
  • Η μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών στον χώρο της κοσμητολογίας.

Η αγορά των καλλυντικών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Πράγματι. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν δημιουργήσει ανάγκες που σχετίζονται με την εμφάνιση, τη διατήρηση της υγείας του δέματος, της μόδας που παρασύρει και τον τομέα των καλλυντικών. Π.χ. Οι βαφές και το νέο styling μαλλιών δημιουργούν ανάγκες για προϊόντα περιποίησης ώστε να προκύπτει αποδεκτή κοινωνικά εικόνα.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας σε νέα υλικά και η εφαρμογή αυτών στον χώρο των προϊόντων υγείας, πιστεύετε ότι οδηγούν σε ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά προϊόντα;

Ζούμε σε μία εποχή όπου η τεχνολογική επανάσταση επηρεάζει σαφέστατα και τον χώρο της κοσμητολογίας. Τα νέα υλικά, και κυρίως οι ιδιότητές τους, έχουν στόχο να συμβάλουν στην παραγωγή και ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων. Έτσι προϊόντα τοξικά ή ασταθή μπορούν να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους ή να ελαχιστοποιήσουν την τοξικότητά τους, αν χρησιμοποιηθούν νέες φαρμακοτεχνικές ή καλλυντικοτεχνικές μορφές ή ελεγχθούν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας με αναλυτικές τεχνικές, μοντέρνες και σύγχρονες.

Τι θα λέγατε στους φαρμακοποιούς σχετικά με τη συμβουλευτική και τη διάθεση του καλλυντικού στο φαρμακείο;

Οι φαρμακοποιοί αποτελούν το επιστημονικό δυναμικό που με τις γνώσεις τους μπορούν να συμβουλεύσουν και να κατευθύνουν τους καταναλωτές προϊόντων κοσμητολογίας σε ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές σε συνεργασία με δερματολόγους όπου χρειάζεται.

Πολλοί φαρμακοποιοί μιλούν για εσάς με αγάπη και εκτίμηση και αναγνωρίζουν πολλές προσπάθειες που κατά καιρούς καταβάλλετε, προκειμένου να επιμορφωθούν περαιτέρω. Πείτε μας κάτι για αυτές τις προσπάθειες.

Με τιμά ιδιαίτερα η αγάπη τους. Πράγματι από του έτους 2004 και επί επτά (7) έτη είχα οργανώσει σειρά Ενημερωτικών Διαλέξεων σε φαρμακοποιούς στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Οι φαρμακοποιοί της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές αυτές διαλέξεις μέσω διαδικτύου (http://users.uoa.gr/~gpapaio/main.htm). Στην ιστοσελίδα αυτή είναι αναρτημένες οι βιντεοσκοπημένες διαλέξεις από 2005 έως και 2011.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ. και τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους οργανώνω Ενημερωτικές Εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Δεν έχετε όμως παράπονο! Έχετε τιμηθεί, για την πολυετή αυτή προσφορά σας από Φαρμακευτικούς Συλλόγους και άλλους φορείς.

Διαπιστώνω, κυρία Μηλιαράκη ότι είστε πλήρως ενημερωμένη. Ευχαριστώ θερμά, τόσο εσάς όσο και όλους όσους αναγνώρισαν το μικρό αυτό λιθαράκι που προσπάθησα να βάλω κι εγώ στο όλο οικοδόμημα των φαρμακοποιών.

Υπάρχει κάτι το οποίο έχετε κάνει και για το οποίο μετανιώνετε;

Ίσως η απάντησή μου θεωρηθεί εγωιστική, αλλά πραγματικά καμία μου συνειδητή ενέργεια δεν με έχει κάνει να μετανιώσω. Αν έκανα κάτι συνειδητά για το οποίο θα έπρεπε, ασφαλώς, να μετανιώσω και αφορά τρίτους, μου δίνετε την ευκαιρία να ζητήσω συγγνώμη. Αν πάλι κάποια μου ενέργεια αφορά τον εαυτό μου ήταν άστοχη και λανθασμένη και μετάνιωσα γι’ αυτήν, ε, αυτό ασφαλώς θα με έκανε σοφότερο...

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη (Σελ. 48-50)

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14