ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: "Σημασία έχει να κοιμάσαι ήσυχος και να ξυπνάς ανήσυχος"

Συνέντευξη στην Κάτια Μηλιαράκη

Κυρία Παναγοπούλου, μιλήστε μας λίγο για τα πράγματα και τις δράσεις που κάνετε αυτή την εποχή.

Έπειτα από μια μακρά πορεία παράλληλης συμμετοχής, αφενός στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως εθνική πρέσβυς για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, αφετέρου, δε, στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», με την ιδιότητα της εκλεγμένης προέδρου, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχω στρέψει την προσοχή μου στο πραγματικό διακύβευμα της εποχής μας, που είναι η αξιακή και ηθική κρίση που μαστίζουν την πατρίδα μας και τον κόσμο.

Από την εποχή που μπορούσαμε να χρηματοδοτούμε με τις δράσεις μας την κατασκευή αθλητικών υποδομών σε ευπαθείς περιοχές και κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας, έχουμε περάσει στην περίοδο που στηρίζουμε έμπρακτα τους αθλητές μας, για να κρατήσουμε ζωντανό το παιδαγωγικό παράδειγμα του υγιούς πρωταθλητισμού και να εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά να δίνουν τους δικούς τους αγώνες. Αγώνες, που κρατούν τη σημαία ψηλά και τα όνειρα ζωντανά.

Παράλληλα, συμμετέχω σε πολλά διεθνή συνέδρια, προβάλλοντας τις λύσεις της ελληνικής και ολυμπιακής παιδείας, ως απάντηση στα σύνθετα και παγκόσμια κοινωνικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Το σύνθημά μου αυτή την εποχή είναι «συμμετέχω, προτείνω, συμβάλλω». Νομίζω πως αυτό πρέπει να είναι και το σύνθημα που κινητοποιεί κάθε ενεργό πολίτη, κάθε ζωντανό κύτταρο του ελληνισμού, όπου γης.

Πόσο πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες; Και ειδικά στον αθλητισμό και στις οργανικές θέσεις γύρω από τον αθλητισμό;

Η θέση της γυναίκας σαφώς και έχει βελτιωθεί. Αυτό είναι ορατό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Δείτε την αλματώδη ανάπτυξη που γνωρίζουν τα ομαδικά γυναικεία αθλήματα, δείτε στην πολιτική σκηνή. Το θέμα είναι πόσο έχει δυσκολέψει η ζωή της γυναίκας μέσα στην κρίση. Έχει δυσκολέψει πολύ. Απαιτείται συντονισμένη και αποτελεσματική δράση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να στηριχθεί η γυναίκα και να λειτουργήσει ως συνεκτικό στοιχείο, σε μια κοινωνία, σε μια οικογένεια που απειλείται από τη διάλυση και την απαξίωση.

Στην πράξη, πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ανάκτησης της αξιακής μητέρας Καλλιπάτειρας.

Πώς σας κάνει να αισθάνεστε το γεγονός ότι ζείτε στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, του Μνημονίου και της κρίσης αξιών; Σαν πολίτης, σαν άνθρωπος που επηρεάζει άλλους ανθρώπους, σαν γυναίκα, σαν opinionleader.

Αισθάνομαι τεράστια ευθύνη. Ευθύνη δράσης και συμβολής στην κατεύθυνση που ανέφερα. Η Ελλάδα της κρίσης είναι η Ελλάδα που επιτρέψαμε να συμβεί, με την ανοχή και τα λάθη μας. Η επιρροή είναι κάτι που δεν χαρίζεται. Απονέμεται από τους θεσμούς και την κοινωνία, άρα γεννά ευθύνη.

Τι σημαίνει για εσάς η έννοια εθελοντισμός; Πώς την αντιλαμβάνεστε και πόσο χρόνο αφιερώνετε στο έργο σας καθημερινά;

Η έννοια εθελοντισμός αποτυπώνει την υπόσταση του ανθρώπου. Είναι στο DNA του ενεργού πολίτη. Αυτού του ατόμου το οποίο εγώ ονομάζω «ολυμπιακό άνθρωπο». Αν δεν θητεύσεις εθελοντής, μόνος διαβαίνεις τη ζωή και μόνος απομένεις.

Προσωπικά, αφιερώνω το σύνολο του χρόνου μου στην υπόθεση του εθελοντισμού και νιώθω ευλογημένη που η οικογένειά μου, τη στιγμή που ουδέποτε υπήρξε κρατική στήριξη, με στηρίζει στην όλη προσπάθειά μου. Πολλές φορές καταβάλλω υπέρμετρη προσπάθεια, ακριβώς επειδή γνωρίζω ότι πολλοί που θέλουν να προσφέρουν αδυνατούν να το πράξουν στον βαθμό που θα ήθελαν εξαιτίας της κρίσης.

Από όλες τις δραστηριότητες που έχετε αναπτύξει, ποιες ξεχωρίζετε για τη σημασία τους και ποιες για τη συναισθηματική τους αξία;

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τη σημασία από το συναίσθημα; Ό,τι σε κινητοποιεί συναισθηματικά είναι αυτό που έχει σημασία και σημαντικό αποδεικνύεται μόνον ό,τι αξίζει συναισθηματικά...

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη (Σελ. 20-23)

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14