Νίκος Βραχνής: Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και περιβάλλεσαι από άτομα με το ίδιο όνειρο, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα

Είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν ανακαλύπτοντας καινούριες πτυχές της ανθρώπινης φύσης μέσα από την επιστημονική έρευνα. Αισθάνομαι επίσης ιδιαίτερα τυχερός που οι περισσότερες μελέτες μου έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά παγκοσμίου φήμης

Πόσο ενημερωμένη είναι η σημερινή Ελληνίδα σε ιατρικά θέματα;

Σίγουρα πολλές γυναίκες πλέον πριν να επισκεφθούν έναν ιατρό έχουν βρει ενημέρωση σε πηγές όπως το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σύγχρονη Ελληνίδα να είναι περισσότερο ενημερωμένη από ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πηγές πληροφόρησης που κάθε άλλο παρά αξιόπιστες είναι, αυξάνοντας το άγχος και τον φόβο των γυναικών και δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις και απαιτήσεις. Για τον λόγο αυτό έχω αναρτήσει στο διαδίκτυο διάφορα ενημερωτικά άρθρα για τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία μπορούν να διαβάσουν οι γυναίκες. Επίσης, έχω αναρτήσει ολιγόλεπτα βίντεο στο YouTube για παθολογικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης. Επιπλέον στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας έχουν αναρτηθεί επίσημα φυλλάδια ενημέρωσης για το κοινό, στα οποία περιγράφονται και εξηγούνται με απλό τρόπο διάφορα γυναικολογικά θέματα. Επειδή συντόνισα αυτή τη συγγραφή ελπίζω να έχω βάλει κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην καλύτερη ενημέρωση των γυναικών και στη γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας και προσέγγισης ενός προβλήματος ή μιας διαγνωστικής εξέτασης.

Επιπλέον, στα επόμενα χρόνια πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα νεαρά κορίτσια, τις μελλοντικές γυναίκες και μητέρες, μέσω από το σχολείο και άλλους φορείς, καλύπτοντας -αν θέλετε- παράλληλα και το κενό του εκπαιδευτικού συστήματος. Εγώ από την πλευρά μου είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος όταν συμμετέχω σε εκδηλώσεις ενημέρωσης νέων και εφήβων και παραμένω ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόσκληση για ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό.

Ως Μαιευτήρας - Γυναικολόγος έχετε κάποιο εξειδικευμένο αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε;

Το εξειδικευμένο αντικείμενο με το οποίο κυρίως ασχολούμαι είναι η Εμβρυομητρική Ιατρική, ένας σχετικά νέος κλάδος της ειδικότητας της Μαιευτικής - Γυναικολογίας, που ασχολείται με την εγκυμοσύνη και τον προγεννητικό έλεγχο. Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά μια σειρά εξετάσεων και εκτιμήσεων που αφορούν το έμβρυο και τη μητέρα, με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η αξιοπιστία τους εξαρτάται τόσο από την εκπαίδευση και εξειδίκευση του Μαιευτήρα - Γυναικολόγου που πραγματοποιεί την εξέταση όσο και από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων. Ωστόσο στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου εργάζομαι ως επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλούμαι να αντιμετωπίσω ένα ευρύτατο φάσμα γυναικολογικών και μαιευτικών περιστατικών. Το ίδιο συμβαίνει και στη μονάδα Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στη Μαιευτική;

Η Μαιευτική και η εξειδίκευση της Εμβρυομητρικής Ιατρικής είναι ίσως ο μοναδικός τομέας της Ιατρικής επιστήμης που ασχολείται ταυτόχρονα με δύο ζωές. Ο κάθε γιατρός πρέπει να φροντίζει και να λαμβάνει υπόψη ταυτόχρονα τις ανάγκες και την κατάσταση τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Η σχέση αυτή είναι ιδιαίτερα συναρπαστική και ταυτόχρονα δύσκολη και περίπλοκη, ενώ κάποιες φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η καλή κατάσταση και η υγεία της μητέρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή υγεία και ανάπτυξη του μωρού που κυοφορεί. Ετσι οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζεται και κάθε απόφαση να εξετάζεται και να αξιολογείται διπλά θα έλεγα, προσπαθώντας να διατηρηθούν λεπτές ισορροπίες.

Το έμβρυο, από την πλευρά του, είναι ένας οργανισμός άμεσα εξαρτημένος από τη μητέρα και πολλές φορές λειτουργεί εις βάρος της, δημιουργώντας ή επιδεινώνοντας προβλήματα υγείας της, με απώτερο αντίκτυπο και στο ίδιο το έμβρυο.

Επίσης, η Μαιευτική είναι τελείως απρόβλεπτη και ποτέ δεν μπορείς να ακολουθήσεις έναν «μπούσουλα». Κάθε περίπτωση, όσο και να μοιάζει με κάποια άλλη, έχει τις ιδιαιτερότητές της και τη θεωρώ μοναδική. Μοναδική, άλλωστε, θα πρέπει να είναι και η προσέγγιση που έχει ένας Μαιευτήρας σε κάθε γυναίκα. Αυτή η προσέγγιση και επικοινωνία δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο και δεν περιγράφεται σε κανένα βιβλίο. Κυρίως απαιτείται κατανόηση και ακολουθούν η εμπειρία και η εκπαίδευση για τη σωστή προσέγγιση κάθε γυναίκας.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν σχεδόν καθημερινά κλινικά προβλήματα, δίνοντας μια συναρπαστική ένταση και βαρύτητα σε κάθε απόφαση που καλείται να λάβει.

Πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται οι έγκυοι στην Ελλάδα;

Η μακροχρόνια θητεία μου στο εξωτερικό και η συχνή επαφή μου με διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού μού έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα στον τομέα της Μαιευτικής, αλλά και της Ιατρικής γενικότερα αν θέλετε, από άλλες χώρες. Οι Ελληνες γυναικολόγοι είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι και καλά εκπαιδευμένοι και προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Η άποψή μου αυτή για τους Ελληνες συναδέλφους ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη συχνή επαφή με πάρα πολλούς από αυτούς μέσα από τα σεμινάρια Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος, τα οποία διοργανώνονται αρκετά συχνά σε όλη τη Ελλάδα και τα οποία συντονίζω. Επιπλέον έχει αναφερθεί στον διεθνή Τύπο ότι η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς χώρες για να γεννηθεί ένα παιδί, με βάση αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα, και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για όλους μας. Βέβαια, επειδή δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγελικά πλασμένη, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον χώρο μας θα υπάρχουν και εξαιρέσεις και μερικές φορές αυτές μπορεί να επισκιάζουν το σύνολο.

Κατά τη γνώμη μου το πιο ανησυχητικό σημείο είναι η τεράστια διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτό το έχω ήδη επισημάνει σε αρκετά άρθρα μου και μπορεί τώρα να φαίνεται ως ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας στο μέλλον, όμως, οι συνέπειές του θα είναι πολύ έντονες στις επόμενες γενιές.

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη (Σελ. 42-47)

 

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14