Δημήτρης Λουτράδης: «Έχω μάθει στη ζωή μου να αγωνίζομαι και να μην τα παρατάω σε καμία δυσκολία»

O Δημήτρης Λουτράδης είναι ένας επιστήμονας, ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για να δημιουργεί, να χαρίζει ζωή. Ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» μιλάει στο ΔΥΟ για τις συνεχείς εξελίξεις και τις προσπάθειες των επιστημόνων για προσφορά στη χειμαζόμενη κοινωνία, για τη σημασία της πρόληψης αλλά και για το δέος που αισθάνθηκε κι αισθάνεται μπροστά στο θαύμα της ζωής και της φύσης. Δέος για τη μάνα.

Συνέντευξη στην Κάτια Μηλιαράκη
Photos: VM studio

Κύριε καθηγητά, αυτή τη στιγμή το επίπεδο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ελλάδα πού βρίσκεται; Πόσο έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί τόσο σε επίπεδο μεθόδων όσο και στο επίπεδο φροντίδας του ασθενούς; Ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία…

To επίπεδο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ελλάδα, μολονότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είναι σε πολύ καλό. Κυρίως επιστημονικά οι ιατροί που ασχολούνται με τη Μαιευτική και Γυναικολογία στην πατρίδα μας, ειδικά στον πανεπιστημιακό τομέα, αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στο επιστημονικό πεδίο, προσφέροντας παράλληλα στη χειμαζόμενη κοινωνία αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη: Άρτια επιστημοσύνη με ανθρώπινο πρόσωπο. Λάθη και παραλείψεις σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπάρχει η μαγιά για μια συνεχή εξέλιξη.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»;

Το όραμά μου είναι συνεχίζοντας τη σημαντική παράδοση επιστημονικής αξιοσύνης και κοινωνικής προσφοράς της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής να καταφέρω να προσδώσω στην κλινική τον ανθρώπινο χαρακτήρα που της αρμόζει και της ταιριάζει. Θέλω η κλινική να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όχι μόνο των επιστημονικών εξελίξεων αλλά κυρίως των αναγκών που έχει η κοινωνία μας.

Η σύγχρονη ιστορία της πρέπει να συνεχισθεί και να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και στην κλινική πράξη, γι’ αυτό εγώ με τη συμπαράσταση των συνεργατών μου προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε στις πάσχουσες γυναίκες την καλύτερη ιατρική φροντίδα και θεραπεία.

Τόσο ως διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» όσο και από την καθημερινή σας επαφή με δεκάδες γυναίκες - ασθενείς θεωρείτε ότι η Ελληνίδα είναι ενημερωμένη για τα θέματα πρόληψης και υγείας που την αφορούν;

Θα μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω κάτι: Όταν μιλάμε για την Ελληνίδα στις ημέρες μας δεν μπορούμε να τις ορίσουμε ως ένα γενικό σύνολο. Η σύγχρονη Ελληνίδα ως οντότητα, αν και απεχθάνομαι βαθύτατα τις γενικεύσεις, είναι μια γυναίκα ενημερωμένη -λόγω ίντερνετ-, απαιτητική, σίγουρη για τα ζητήματα που την απασχολούν, αλλά και με ένα μεγάλο άγχος επιβίωσης, λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

Σε επίπεδο πρόληψης -κι αν δεν υπάρχουν ειδικά προβλήματα- τι πρέπει να περιλαμβάνει ένας καλός ολοκληρωμένος γυναικολογικός έλεγχος για να είναι μια γυναίκα ήσυχη; Μιλήστε μας λίγο για την αξία και τη σημασία του Pap test, την εξέταση με τους υπερήχους, τη μαστογραφία, την αυτοψηλάφιση…Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην υπογεννητικότητα, ενώ αργά αλλά σταθερά εξελισσόμαστε σε χώρα γερόντων. Πιστεύετε ότι ο κύριος λόγος που έχει επηρεάσει τον τομέα της τεκνοποίησης είναι η οικονομική κρίση ή υπάρχει και η συνεχής μετάθεση των ζευγαριών για μια εγκυμοσύνη για αργότερα…

Είναι σίγουρα η οικονομική κρίση ένας σημαντικός παράγοντας. Δεν μπορείς να πάρεις αυτή την απόφαση ζωής αν δεν έχεις λύσει άλλα πιο βασικά βιοποριστικά ζητήματα που μας ταλανίζουν. Παράλληλα, η εστίαση στην καριέρα -δεν το δαιμονοποιώ- μεταθέτει αυτή την απόφαση σε ηλικιακά μεγαλύτερες ηλικίες. Κάτι που δυσχεραίνει την τεκνοποίηση με φυσικό τρόπο.

Το ηλικιακό όριο των γυναικών που αποφασίζουν να μείνουν έγκυες ή να κάνουν προσπάθεια για παιδί ολοένα ανεβαίνει και η πολυπόθητη εγκυμοσύνη πλέον δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Τι λύσεις έρχεται να δώσει η εξωσωματική;

Όπως γνωρίζετε, η εξωσωματική γονιμοποίηση έρχεται για να λύσει δύο βασικές αιτίες υπογονιμότητας: Πρώτη αιτία είναι η μη λειτουργία των σαλπίγγων και δεύτερη ο ανδρικός παράγοντας. Δυστυχώς στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν έπειτα από το 35ο έτος της ζωής της γυναίκας, όπου οι πιθανότητες επιτυχίας της κύησης είναι μόλις 20%. Αυτός ο λόγος της ένταξής τους σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι ιατρικός αλλά κοινωνικός (ελλιπής αριθμός και ποιότητα ωοθυλακίων). Επομένως, καθήκον μας είναι να ενημερώνεται η κοινωνία ότι οι γυναίκες πρέπει να τεκνοποιούν σε ηλικίες από 25- έως 32 ετών. Έτσι ώστε να μην υποβάλλονται σε διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις και οι νέες τεχνικές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που βοηθούν τον γιατρό, δίνουν περισσότερες ελπίδες και χαρίζουν μωρά, ζωή στα ζευγάρια;

Όσο αφορά τη βασική επιστήμη, οι ήδη υπάρχουσες τεχνικές IVF/ICSI προεμφυτευτικής διάγνωσης έχουν οδηγήσει σε γεννήσεις εκατομμυρίων υγιών παιδιών. Ένας τομέας που με ενδιαφέρει ερευνητικά είναι οι νέες τεχνικές που εφαρμόζονται πειραματικά, όπως η in vitro ωρίμανσης των ανώριμων ωαρίων ή αρχέγονων ωοθυλακίων, εάν μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες των καλλιεργειών στο μέλλον θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την in vitro ανάπτυξη των εμβρύων.
Όσο αφορά την κλινική πράξη, η διατήρηση της γονιμότητας σε ασθενείς γυναίκες, άνδρες και εφήβους που πάσχουν από καρκίνο πριν από τη χημειοθεραπεία είναι ένα καινούργιο πεδίο νέων εξελίξεων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί μονάδα για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Δηλαδή, η κρυοσυντήρηση γαμετών, εμβρύων και ωοθηκικού ιστού προσφέρετε στους ασθενείς αυτούς έτσι μετά την αποκατάσταση της υγείας να τους δίδεται η ευκαιρία να τεκνοποιήσουν.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο (Σελ. 22-25)

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14