Μαρία Καρδάση: «ΝΑΙ στον ήλιο αλλά με μέτρο & προστασία»

Ο ζωοδότης ήλιος, τόσο πολύτιμος και απαραίτητος για τη ζωή στον πλανήτη μας, λίγες ευεργετικές επιδράσεις έχει στο δέρμα του ανθρώπου και πολλές και δυνητικά επικίνδυνες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η κα Μαρία Καρδάση Δερματολόγος,  Αφροδισιολόγος Antiaging  Dr. και Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας  Αντιγήρανσης μας βοηθάει να αποκωδικοποιήσουμε τα συν και κυρίως τα πλην της έκθεσης στον ήλιο.

 

Γιατρέ, oι Έλληνες αγαπάμε τον ήλιο. Πρέπει, όμως, και να τον φοβόμαστε;

Ζούμε σε μια χώρα με αρκετή ηλιοφάνεια. Έχουμε ζυμωθεί με τον ήλιο, από τον οποίο εξαρτάται άμεσα και η διάθεση μας. Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα. Πως θα πρέπει τώρα να αλλάξουμε άποψη και ν’ αρχίσουμε να φοβόμαστε και να αποφεύγουμε το ζωοδότη μας, αυτόν που συντρόφευε όλα τα παιχνίδια μας στις ακρογιαλιές απο την παιδική μας ηλικία; Κι ύστερα τι θα γίνει με το μαύρισμα; Είμαστε πολύ γοητευτικότερες μαυρισμένες τα καλοκαίρια. Δυστυχώς, όμως,  ο ήλιος εκτός από την ευχάριστη πλευρά έχει και μια δυσάρεστη, γι’ αυτό και θα πρέπει να τον θεωρούμε ένα αγαθό που μπορούμε να απολαμβάνουμε με μεγάλη προσοχή , αν δεν θέλουμε να υποστούμε τις άσχημες συνέπειες του στο δέρμα μας. 

 

Ποιές είναι οι άμεσες δυσμενείς επιδράσεις του ήλιου στην επιδερμίδα;

Η πιο άμεση είναι το ηλιακό έγκαυμα. Πολύ συνηθισμένο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες αν κάποιος υπερεκτεθεί χωρίς προστασία. 

Τα αλλεπάλληλα ηλιακά εγκαύματα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος, γνωστή και ως φωτογήρανση. Η επιδερμίδα χάνει την ενιαία χρώση της, γεμίζοντας ηλιακές κηλίδες, πανάδες, στατική ρυτίδωση (κάθετες ρυτίδες), σμηγματορροικές και ακτινικές υπερκερατώσεις. 

 

Μιλήστε μας λίγο για τις πιο συνηθισμένες φωτοδερματοπάθειες και πώς προλαμβάνονται;

Οι πιο συνηθισμένες φωτοδερματοπάθειες είναι οι ηλιακές φακές, γνωστές και ως ηλιακοί λεκέδες, οι πανάδες, οι φωτοευαισθησίες και βέβαια οι αντιαισθητικές σμηγματορροικές υπερκερατώσεις και οι προκαρκινικές ακτινικές. Τέλος τα καρκινώματα βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό. Το κακοήθες μελάνωμα ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα συχνό. 

Τις πιο πάνω διαταραχές τις συναντάμε σε ανθρώπους υπερεκτεθειμένους στην ηλιακή ακτινοβολία είτε για εργασιακούς λόγους, είτε για λόγους καλαισθησίας. 

Ο τρόπος πρόληψης, βέβαια, είναι ένας και μοναδικός. Αποφυγή της αλόγιστης έκθεσης τις ώρες του μεσημεριού και βέβαια χρήση αντηλιακών κρεμών.

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη (Σελ. 66-68)

 

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14