Πράσινα βασιλικά ή μαύρα; Μικρά ή μεγάλα; Καθαρισμένα ή με τη φλούδα τους; Από το μανάβη και τη λαϊκή ή από το δέντρο; Τι σημασία έχει; Όταν πρόκειται για τα τόσο αγαπητά μας σύκα, δεν κάνουμε διακρίσεις. Το σαρκώδες φρούτο το απολαμβάνουμε κυρίως σκέτο, αλλά η Ντίνα Νικολάου δεν φαντάζεστε πόσους άλλους τρόπους μας προτείνει.
Υλικά
Για τη σαλάτα
- τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα
- 1 σγουρό μαρούλι ή εναλλακτικά χρησιμοποιώ αρμύρα για πιο πικάντικη γεύση
- 3 – 4 ώριμα, μεγάλα σύκα, μαύρα ή άσπρα
- 40 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου
- 40 γρ. φέτες προσούτο Ευρυτανίας ή άλλο καλής ποιότητας ελληνικό αλλαντικό, όπως λούζα κυκλαδίτικη, νούμπουλο Κέρκυρας κ.ά.
- 10 – 12 ντοματίνια
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
Για να δείτε τα υπόλοιπα υλικά και την εκτέλεση πατήστε εδώ
https://dinanikolaou.gr/recipe/salatika-me-syka-kai-prosouto/