salata-nikolaou

Σαλατικά με σύκα και προσούτο

Πράσινα βασιλικά ή μαύρα; Μικρά ή μεγάλα; Καθαρισμένα ή με τη φλούδα τους; Από το μανάβη και τη λαϊκή ή από το δέντρο; Τι σημασία έχει; Όταν πρόκειται για τα τόσο αγαπητά μας σύκα, δεν κάνουμε διακρίσεις. Το σαρκώδες φρούτο το απολαμβάνουμε κυρίως σκέτο, αλλά η Ντίνα Νικολάου δεν φαντάζεστε πόσους άλλους τρόπους μας προτείνει.

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 σγουρό μαρούλι ή εναλλακτικά χρησιμοποιώ αρμύρα για πιο πικάντικη γεύση
  • 3 – 4 ώριμα, μεγάλα σύκα, μαύρα ή άσπρα
  • 40 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου
  • 40 γρ. φέτες προσούτο Ευρυτανίας ή άλλο καλής ποιότητας ελληνικό αλλαντικό, όπως λούζα κυκλαδίτικη, νούμπουλο Κέρκυρας κ.ά.
  • 10 – 12 ντοματίνια

Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι

Για να δείτε τα υπόλοιπα υλικά και την εκτέλεση πατήστε εδώ

https://dinanikolaou.gr/recipe/salatika-me-syka-kai-prosouto/