Σαλικυλικό οξύ: πολύτιμο και στα χρόνια της ωριμότητας

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Σαλικυλικό οξύ: πολύτιμο και στα χρόνια της ωριμότητας
elder lady smiling 1

Χάρη στις πλούσιες εξυγιαντικές του ιδιότητες, το σαλικυλικό οξύ, το πιο δημοφιλές από την ομάδα των βήτα- υδροξυοξέων ( ΒΗΑ) , πέρα από την αποτελεσματική του δράση κατά της ακμής αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για τη συστηματική ανανέωση και ενίσχυση των κυτταρικών λειτουργιών που απαλύνουν τα σημάδια του χρόνου στις ώριμες επιδερμίδες.

Τι είναι και τι προσφέρει το σαλικυλικό οξύ. Πρόκειται για ένα λιποδιαλυτό οργανικό μόριο, το πιο γνωστό από την ομάδα των βήτα-υδροξυοξέων ( ΒΗΑ), που προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς. Το σαλικυλικό οξύ που βρίσκουμε στα καλλυντικά είναι κυρίως συνθετικής μορφής και είναι ένας εξαιρετικός κερατολυτικός παράγοντας που διαπερνά εύκολα τους λιπαρούς πόρους της επιδερμίδας, τους εξυγιαίνει ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνει τους ρυθμούς ανανέωσης των κυττάρων. Επιπλέον χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του περιορίζει τα σημάδια- ξηρότητα και ενοχλητικές κοκκινίλες- από τη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η αστική ρύπανση, μία από τις βασικές αιτίες γήρανσης του δέρματος.

Τι συμβαίνει στην ώριμη επιδερμίδα.

Η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται, ξεπερνά κατά πολύ το φυσιολογικό κύκλο αναγέννησης των 28 ημερών, τα κερατινοκύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια και η επιδερμίδα αποκτά θαμπή και άτονη όψη.

Απώλεια των φυσικών λιπιδίων. Με το πέρασμα του χρόνου και ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της εμμηνόπαυσης οι σμηγματογόνοι αδένες υπολειτουργούν, τα απαραίτητα λιπίδια μειώνονται σταδιακά- εννοούμε το βασικό συστατικό του υδρολιπιδικού φιλμ της κεράτινης στιβάδας, το μείγμα των λιπαρών ουσιών που «γεμίζει» το κενό ανάμεσα στα κύτταρα και αποτρέπει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων νερού-, ο προστατευτικός φραγμός εξασθενεί και η επιδερμίδα καταλήγει τραχιά και ξηρή.

Οι ρυθμοί παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται, το υποστηρικτικό δίκτυο του δέρματος αποδυναμώνεται, τα τοιχώματα των πόρων σταδιακά χαλαρώνουν, η διάμετρός τους αυξάνεται, είναι πλέον έντονα ορατοί με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ομοιόμορφη όψη και υφή του.

Πως βοηθά το σαλικυλικό οξύ. Χάρη στη ήπια απολέπιση που προσφέρει τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από την επιφάνεια, ενεργοποιείται ο κυτταρικός μεταβολισμός, η πιο σημαντική ίσως αντιγηραντική δράση, και η θαμπή όψη όπως επίσης η ξηρή και τραχιά υφή της επιδερμίδας βελτιώνονται άμεσα. Επιπλέον με τη συστηματική εξυγίανση των φραγμένων πόρων συμβάλλει σημαντικά στη λείανση της επιφανειακής στιβάδας και του ανάγλυφου του δέρματος. Τέλος, διατηρώντας καθαρούς τους πόρους …βοηθά τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στιβάδες και να δράσουν ακόμη καλύτερα.

Πηγή: www.skingurus.gr