Πώς θα νιώθατε αν σας λέγαμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητα μας, τουλάχιστον 20 λεπτά μέσα στην ημέρα, τα οποία θεωρούμε αθώα, αλλά δεν είναι;

Αντιθέτως, είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία πολλών ρυτίδων, γιατί προκαλούν την επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών σε διαφορετικές περιοΠώς ναι τα φώτα της!ι ετχές του προσώπου. Μόλις συνειδητοποιήσουμε τις κινήσεις που κάνουμε, τότε μπορούμε να τις αλλάξουμε υιοθετώντας νέες, απλές συνήθειες.

Η Αρετή Καφαντάρη, έμπειρη face yoga expert, μας δίνει τα φώτα της!

 • Το κινητό
  Η κίνηση που κάνουμε όταν σκύβουμε και κοιτάζουμε χαμηλά το κινητό μας δημιουργεί τη λεγόμενη τεχνολογική γήρανση ή, αλλιώς, το φαινόμενο tech neck! Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση δύο μεγάλων παράλληλων γραμμών στο λαιμό μας.

  Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Κρατάμε το κινητό με το χέρι μας σε ευθεία θέση με το βλέμμα μας.

 • Το ποτήρι
  Γνωρίζετε ότι όταν πίνουμε νερό κάνουμε…ρυτίδες; Αυτή η πολύ απλή, καθημερινή και επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί μικρές, κάθετες ρυτίδες γύρω από το στόμα μας. Είναι το λεγόμενο barcode.

  Πώς τις γλυτώνουμε; Πίνουμε νερό από ποτήρι με μεγάλο στόμιο αποφεύγοντας το μπουκάλι και κάνουμε τις σχετικές ασκήσεις face yoga που μας δείχνει η Αρετή στο βίντεο που ακολουθεί.

 • Τα γυαλιά ηλίου
  Πρέπει να τα φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να κάνουμε ρυτίδες στα μάτια. Για τις χειμωνιάτικες μέρες μπορούμε να αρκεστούμε σε ανοιχτόχρωμους φακούς. Δεν πρέπει να μας ξεγελάει ότι δεν έχει πολύ ήλιο, γιατί η αντηλιά είναι μεγαλύτερη. Όσο για το καλοκαίρι επενδύουμε σε ένα μεγάλο -και φυσικά στιλάτο- ζευγάρι γυαλιών, το οποίο καλύπτει πολύ καλά τα μάτια.
 • Η μάσκαρα
  Οι περισσότερες από εμάς βάζουμε μάσκαρα ανασηκώνοντας ψηλά το μέτωπο γεγονός που γράφει πάνω του πολλές ρυτίδες.

  Τι κάνουμε; Την εφαρμόζουμε κοιτώντας χαμηλά ή συνειδητοποιούμε και ελέγχουμε την κίνηση. Μπορούμε να φορέσουμε τη μάσκαρα αποτελεσματικά απλώς ανοίγοντας τα μάτια και χωρίς την παραμικρή έξτρα κίνηση.
 • Κραγιόν, lip gloss, lip balm
  Ανεξαρτήτως επιλογής της υφής το σίγουρο είναι όταν τα εφαρμόζουμε, μαζεύουμε τα χείλη μας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και να μονιμοποιούνται μικρές ρυτίδες γύρω από το περίγραμμα των χειλιών. Ποια είναι η κίνηση ματ; Αλλάζουμε την έκφραση του προσώπου τεντώνοντας τα χείλη την ώρα που φοράμε το αγαπημένο μας προϊόν!

Ακολουθήστε τις συμβουλές της Αρετής Καφαντάρη και εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τις ασκήσεις face yoga με συστηματικό τρόπο. Σε 8 εβδομάδες –τόσο χρόνος χρειάζεται για κάθε αλλαγή- θα να δείτε το πρόσωπό σας να αλλάζει προς το καλύτερο!


Επιμέλεια: Πάτια Ιορδανίδου, Beauty Editor