bread

Ψωμί: To Bασικό προϊόν της διατροφής μας έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη!

Θαλής Παναγιώτου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.allazwdiatrofi.gr

 

Γλυκαιμικός Δείκτης & ”Προϊόντα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το Ψωμί”

Ο όρος γλυκαιμικός δείκτης και εκφράσεις όπως :

Τροφές χαμηλού ή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη

Το ψωμί έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ας το αποφύγουμε καλύτερα

κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Ξέρουμε, όμως, τι ακριβώς σημαίνει;

Ουσιαστικά, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας όρος ο οποίος περιγράφει πόσο απότομα αυξάνει την γλυκόζη στο αίμα μας ένα τρόφιμο που καταναλώνουμε. Όσο πιο πολύ αυξάνεται η γλυκόζη, δηλαδή το σάκχαρο, στο αίμα μας μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου, τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει το συγκεκριμένο τρόφιμο. Αντίθετα, όσο πιο λίγο αυξάνεται η γλυκόζη τόσο χαμηλότερος είναι.

Πώς συμβάλλει ο γλυκαιμικός δείκτης σε διάφορες παραμέτρους της υγείας;

Όταν συντρέχει ιατρικός λόγος, όπως προ-διαβήτης, διαβήτης, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αντίσταση στην ινσουλίνη και διάφορες επιπλέον καταστάσεις, η υιοθέτηση μιας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφής είναι υψίστης σημασίας.

Στόχος μίας διατροφής με αυτό το χαρακτηριστικό είναι μια καλή γλυκαιμική ρύθμιση, χωρίς έντονες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και ρύθμιση άλλων παραγόντων, όπως είναι η ρύθμιση της πείνας μας.

Ψωμί: Ο Γλυκαιμικός δείκτης διαφόρων ειδών

Το ψωμί, ως ένα αμιγώς υδατανθρακούχο τρόφιμο, συνήθως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και σε συνδυασμό με το υψηλό γλυκαιμικό του φορτίο (υψηλή περιεκτικότητα σε γραμμάρια γλυκόζης), μπορεί να προκαλέσει ζητήματα στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας.

Πάμε να δούμε έναν πίνακα που αποτυπώνει τον γλυκαιμικό δείκτη διαφόρων ειδών ψωμιού.

 Είδος Γλυκαιμικός δείκτης
Λευκό ψωμί 71
Ψωμί ολικής αλέσεως 74
Σικάλεως 70% 78
Ψωμί από βρώμη 62

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

https://allazwdiatrofi.gr/psomi-to-basiko-proion-tis-diatrofis-mas-echei-ypsilo-glykaimiko-deikti/