Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος
Γαστρεντερολόγος
Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ
Μελέτες σε παιδιατρικά ιδίως, ιατρικά περιοδικά, έχουν δείξει πως συχνά υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των πληροφοριών της ετικέτας και του περιεχομένου, μπορεί να υπάρχει μικρότερος αριθμός ζωντανών μικροοργανισμών και ελαττωμένη ανθεκτικότητα στο γαστρικό οξύ και στη χολή και πολλές φορές αναγράφονται λανθασμένα τα υποείδη. Επειδή τα προβιοτικά δεν θεωρούνται φάρμακα, υπάρχει μεγάλο κενό, τόσο στον έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής όσο και στη μετά την παραγωγή φύλαξή τους.
Από το 1994 (Dietary Supplement Health and Education Act) τα προβιοτικά θεωρούνται διατροφικά συμπληρώματα (όχι φάρμακα) ή τροφές (γιαούρτι). Οι εταιρείες δεν μπορούν να γράφουν πως χορηγούνται για θεραπεία ή πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας και επιβάλλεται να συλλέγουν στοιχεία για την ασφάλειά τους. Στην Ευρώπη, η European Food Safety Authority (διαφέρει η νομοθεσία ανά χώρα) δεν δέχεται να αναγράφεται κανένα health claim στη συσκευασία των προβιοτικών.
Η χρήση προβιοτικών φαίνεται πως έχει θέση στη θεραπεία της διάρροιας από αντιβιοτικά (ο S.boulardii και ο Lactobacillus Rhamnosus GG), στη διατήρηση της ύφεσης σε ελκώδη κολίτιδα (ιδίως το σύμπλεγμα VSL-3), ενώ σημαντική βοήθεια προσφέρουν στην πρόληψη της σήψης και νεκρωτικής εντεροκολίτιδας σε νεογνά (Βifidobacterium breve, lactis/Lactobacillus plantarum) και πιθανά στην εντερίτιδα από Clostridium difficile.
Σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στις μελέτες και φαίνεται πως βοηθούν σκευάσματα με ποικιλία μικροοργανισμών (ιδίως bifidobacteria και λακτοβάκιλλους) και σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες). Οι μελέτες δείχνουν πως δεν βοηθούν στη διάρροια των ταξιδιωτών, στη νόσο του Crohn, στους κολικούς των νεογνών, ενώ μπορεί να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως παρά τον τεράστιο αριθμό προβιοτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν, οι ενδείξεις τους είναι ακόμη πολύ συγκεκριμένες. Φαίνεται πως όχι μόνο συγκεκριμένα προβιοτικά, αλλά και συγκεκριμένα strains επιτυγχάνουν το συγκεκριμένο όφελος.
Χρειάζονται μεγάλες και πολλές μελέτες για να βρεθεί η θέση των προβιοτικών στην κλινική πράξη και σαφέστατα μεγαλύτερος έλεγχος των σκευασμάτων και ένα ενιαίο παγκόσμιο πλαίσιο.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν