Ελένη Λάσκου, πρωτοετής φοιτήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ:
Ένας χρόνος πανδημία. Πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση τη νέα γενιά;
Η πανδημία έχει αναμφίβολα επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες, συνεπώς και τους νέους. Ο εγκλεισμός ειδικότερα, ήρθε για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Υπό άλλες συνθήκες αυτή τη περίοδο θα βρισκόμασταν στη πόλη των σπουδών μας, στα αμφιθέατρα, στα μαγαζιά και τις πλατείες. Παρολαυτά μας βρίσκει στα σπίτια μας, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Προσωπικά νιώθω ότι έχω χάσει τον έλεγχο της ζωής μου, εννοώντας ότι μέσα στην όλη αβεβαιότητα της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να μείνω πίστη σε ένα πρόγραμμα, κάτι που μου έχει στοιχίσει ψυχολογικά. Θα έλεγα ότι τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι ο φόβος, το άγχος και η αμφιβολία.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τη νεολαία σήμερα και ποια θα είναι στο μέλλον;
Η σημερινή νεολαία είναι πιο δυνατή από ποτέ και με έντονο συναίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αλλά παράλληλα και αρκετά μπερδεμένη λόγω της πληροφόρησης των media. Για αυτόν τον λόγο θα έλεγα ότι είμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια και όχι προβλήματα. Μερικά από τα εμπόδια είναι σίγουρα η εμμονή που έχουμε με τα social media. Είμαστε η πρώτη γενιά που βιώνει τον κόσμο μέσα στην τεχνολογία, έτσι δεν έχουμε ανθρώπους να μας καθοδηγήσουν με ορθό και όχι συντηρητικό και διστακτικό τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε προσηλωμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για αυτό τείνουμε πολλές φορές να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εικόνα παρά στην πνευματική καλλιέργεια, ακριβώς επειδή αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ανασφαλείς απέναντι στην τελειότητα του Διαδικτύου. Επιπλέον, αν και Έχει γίνει σχεδόν κλισέ ένα από τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο των νέων είναι σίγουρα τα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Όταν έχουμε μεγαλώσει μέσα στην ανησυχία και τον φόβο που μας έχουν μεταφέρει, άθελά τους, οι γονείς μας, για τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και γενικά τον φόβο για το αύριο, είναι λογικό να βγαίνουμε στην κοινωνία σχεδόν έντρομοι. Αυτός είναι, κατ εμέ, και ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε ομάδες σαν την πρωτοβουλία να πολλαπλασιάζονται, γιατί οι νέοι έχουν την ανάγκη να αισθάνονται μέλη ενός συνόλου που μοιράζεται τα ίδια άγχη και αξίες και ιδανικά με αυτούς.
Λαμβάνετε θέση στην επικαιρότητα χωρίς χρωματισμούς. Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Η Πρωτοβουλία Νέων είναι μια ανεξάρτητη ακομμάτιστη οργάνωση νέων. Πιστεύουμε στη δύναμη των νέων να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους και να διεκδικούν ενα καλύτερο μέλλον όσον αφορά την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι νέοι έχουν την ανάγκη να εκφράζουν τις κοινωνικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις και να τις μοιράζονται με άλλους συνομηλίκους τους, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όμως που αυτό δεν αρκεί και για αυτό έχουν δημιουργηθεί οι παρατάξεις και οι κομματικές νεολαίες. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε, και για αυτό διαφέρουμε, είναι να απέχουμε από κομματικά συμφέροντα. Σαφώς και έχουμε μια ιδεολογική γραμμή, κοινωνικά και πολιτικά πιστεύω, τα οποία όμως δεν κατευθύνονται από πουθενά.
Ποιος είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας;
Όσο ουτοπικό και αν φαντάζει ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ουσιαστική αλλαγή της χώρας μας. Ειδικότερα επιδιώκουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, ένα αληθινό κράτος πρόνοιας, καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκπαιδευτικό σύστημα. Πιστεύουμε στην νέα γενιά και στην δύναμη της. Άλλωστε αν δεν φέρουμε εμείς την αλλαγή, ποιος θα το κάνει;
Διοργανώνετε και δράσεις. Πόσο σας επηρέασε η πανδημία; Οδήγησε σε αναπροσαρμογή της δράσης σας;
Πριν την πανδημία είχαμε διοργανώσει καθαρισμούς πάρκων και παραλιων, είχαμε συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή κλπ. Σε συνθήκες εγκλεισμού οι δράσεις μας ειναι περιορισμένες καθώς η υγεία όλων μας προέχει. Ωστόσο δεν παραμένουμε αδρανείς, εκφραζόμαστε με κάθε δυνατό τρόπο και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατό πιο ενεργοί σε κοινωνικά ζητήματα. Έχουμε καταλήξει στο ότι η «συνταγή» για να πάει μπροστά ένα εγχείρημα σαν το δικό μας είναι ο συνδυασμός δράσεων με τα social media. Αυτόν τον καιρό η δραστηριότητα μας περιορίζεται κυρίως στο διαδίκτυο. Γενικά, σχεδόν καθημερινά μιλάμε μέσω τσατ αλλά και κλήσεων για διάφορα θέματα Κάθε τομέας οργανώνει ανά χρονικά διαστήματα κλήσεις στις οποίες τιθονται προβληματικές και αναζητώνται καίριες λύσεις. Έχουμε πραγματοποιήσει κάποια live και τώρα διοργανώνουμε το πρώτο μας διαδικτυακό event με θέμα «βία της ευθύνης» στο οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί.
Θάνος Παπαδογιάννης, πρωτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Ρεθύμνου:
Ένας χρόνος πανδημία. Πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση τη νέα γενιά;
Η πανδημικη αυτή κρίση που υπάρχει στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, μας έχει επηρεάσει όλους. Παρ’ όλα αυτά οι νέοι νομίζω πως είναι εκείνοι οι οποίοι δέχονται την περισσότερη πίεση κι αυτό γιατί τώρα που βρισκόμαστε στα πιο “επαναστατικά” και δημιουργικά μας χρόνια, δυστυχώς παραμένουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας δίχως να μπορούμε να νιώσουμε πως εκμεταλλευόμαστε την αξία του νεαρού της ηλικίας μας. Οι πράξεις είναι λίγες και τα συναισθήματα όλο και εντονότερα.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τη νεολαία σήμερα και ποια θα είναι στο μέλλον;
Νομίζω πως σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μας αφορούν είναι η παιδεία. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν συζητούν με τους μαθητές και φοιτητές, απλώς αποφασίζουν και διατάζουν αυτά τα οποία επιθυμούν εκείνοι και οι ισχυροί υποστηρικτές τους. Επίσης κάτι το οποίο μας αφορά άμεσα είναι πως ακόμα και εν έτη 2021 δεν είναι σίγουρα και προφανή τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Επιπλέον ένα από τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, αλλά και όσο περνούν τα χρόνια θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο, είναι η κλιματική αλλαγή. Εμείς θα είμαστε οι γενιές που θα βιώσουμε πολυ σκληρά τι πάει να πει κλιματική αλλαγή, θα γίνουμε θύματα κοσμοϊστορικών γεγονότων που οι προηγούμενες γενιές αγνοούσαν και αγνοούν.
Λαμβάνετε θέση στην επικαιρότητα χωρίς χρωματισμούς. Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Αυτό το οποίο προσπαθούμε όχι απλά δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Οι απόψεις οι οποίες εκφράζουν την Πρωτοβουλία Νέων, μπορεί σε κάποια σημεία να συμφωνούν με κάποιο ή κάποια κόμματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα εκπροσωπούμε ούτε ότι είμαστε νεολαία των κομμάτων αυτών. Παίρνοντας θέση λοιπόν στα ζητήματα που μας απασχολούν και μας εκφράζουν κάποιοι μας χαρακτηρίζουν κομματικά και αυτό είναι αναπόφευκτο. Όμως αν κάποιος γίνει μέλος μας και λάβει μέρος στις συναντήσεις μας, που προς το παρόν είναι διαδικτυακές, θα καταλάβει ότι ούτε δικηγόρους έχουμε από πίσω μας ούτε κομματικά βέλη στην φαρέτρα μας για να μας προστατεύουν, είμαστε νέοι με προοδευτικές ιδέες και ελπίδα που προσπαθούμε και θα προσπαθούμε να αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο για τις επόμενες γενιές.
Ποιος είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας;
Στόχος της Πρωτοβουλίας Νέων είναι η κινητοποίηση όσων περισσότερων νέων είναι δυνατό. Αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις λαμβάνονται από κυβερνήσεις με σταθερή ατζέντα και κομματισμό. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να επιδιώξουμε είναι το καλύτερο για την κοινωνία μας και τον κόσμο εκεί έξω, δεν θέλουμε ούτε λεφτά στη τσέπη μας, ούτε κορεσμένα πρόσωπα που υποστηρίζουν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Θέλουμε ισότητα για όλους και σε όλους τους τομείς.
Διοργανώνετε και δράσεις. Πόσο σας επηρέασε η πανδημία; Οδήγησε σε αναπροσαρμογή της δράσης σας;
Δυστυχώς η πανδημία έβαλε ένα φρένο στα σχέδια μας για το 2020-2021. Δεν μπορούμε να κάνουμε κινητοποιήσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε συναντήσεις μελών, είμαστε γενικά αποκομμένοι λίγο. Παρ’όλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω, οργανώσαμε διαδικτυακές δράσεις για το κλίμα, για την παιδεία και για κάθε σημείο τομής της επικαιρότητας. Εκμεταλλευτήκαμε την οικειότητα που έχουμε με την τεχνολογία και κάναμε ότι περισσότερο μπορούσαμε μέσω του διαδικτύου και των πλατφορμών που χρησιμοποιούμε.
Ανδρέας Χριστόπουλος, μαθητής β΄λυκείου του 2ου ΓΕΛ Νέας Μάκρης
Ένας χρόνος πανδημία. Πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση τη νέα γενιά;
Οι νέοι είμαστε εμφανώς εξαντλημένη από την κατάσταση του εγκλεισμού που βιώνουμε εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Η πολύωρη έκθεση σε οθόνες που απαιτεί τηλεκπαίδευση έχει κουράσει φοιτητές και μαθητές που επιθυμούν να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον μάθησης το οποίο αποδεικνύεται αναντικατάστατο. Ακόμα αφογκραζόμενος τους συνομηλίκους μου και τον ίδιο μου τον εαυτό παρατηρώ μια έντονη ψυχολογική κατάπτωση και πίεση . Η κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη για όσους μαθητές προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις με τις καινούργιες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να εντείνουν την πίεση. Εξίσου ο περιορισμός της κοινωνικής αλληλεπίδρασης έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ψυχολογία μας.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τη νεολαία σήμερα και ποια θα είναι στο μέλλον;
Η δεκαετής σχεδόν κοινωνικοοικονομική κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας, έχει έντονο αντίκτυπο στη νέα γενιά τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. Η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας με τα ποσοστά ανεργίας στους νέους να αγγίζουν το 30% επιφορτίζει με άγχος και ανασφάλεια τους υποψήφιους νέους εργαζόμενους με τη μετανάστευση σε κάποια χώρα του εξωτερικού να αποτελεί πολλές φορές αναγκαστική διέξοδο. Εξίσου η πλειοψηφία των εφήβων θεωρεί καταπιεστικό και εξαντλητικό το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας ιδίως ως αναφορά το λύκειο και τις πανελλαδικές με το εκπαιδευτικό σύστημα να μην προσφέρει ουσιαστικά εφόδια και ορθό προσανατολισμό. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών προβαίνοντας σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως τα μέτρα και τα νομοσχέδια που ψηφίζονται δυσχεραίνουν την κατάσταση και δεν επιφέρουν βελτιωτικές αλλαγές.
Λαμβάνετε θέση στην επικαιρότητα χωρίς χρωματισμούς. Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Η πολιτικοποίηση μέσω της σφυρηλάτησης πολιτικής ιδεολογίας και κοσμοαντίληψης αποτελεί αναμφίβολα υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη για την εύρυθμη και εποικοδομητική λειτουργία του πολιτεύματος. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα προαναφερθέντα δεν συνοδεύονται από διαλλακτικότητα και αμεροληψία που είναι εξίσου σημαντικά συστατικά της δημοκρατίας. Δυστυχώς στο δημόσιο διάλογο της χώρας μας παρατηρείται πόλωση και φανατισμός με αρκετούς πολίτες να προσκολλώνται σε ιδεολογίες και κόμματα αδυνατώντας να διεξάγουν υγιή και ουσιαστικό διάλογο με ανθρώπους αντίθετων απόψεων. Βεβαίως αυτό απαιτεί πολιτική ωριμότητα και πρόθεση συλλογικής προόδου γεγονός που εκλείπει και από πολλούς πολιτικούς. Η προσωπική τάση μου για επιδίωξη διαλόγου και αλληλεπίδρασης με οποιονδήποτε πολιτικό χώρο βρήκε έκφραση στην Πρωτοβουλία Νέων ένα κίνημα ακομμάτιστο που αποσκοπεί στον ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο για την κοινωνική ανασυγκρότηση.
Ποιος είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας;
Κύριο μέλημα της Πρωτοβουλίας Νέων είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της νέας γενιάς διανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με μαθητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα. Η δράση της εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων επιθυμώντας να εκφράσει τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις αντιλήψεις των νέων ανθρώπων προοδευτικά και ριζοσπαστικά.
Διοργανώνετε και δράσεις. Πόσο σας επηρέασε η πανδημία; Οδήγησε σε αναπροσαρμογή της δράσης σας ;
Αν και θα περίμενε κανείς η πανδημία να αποτελέσει περίοδο αναδίπλωσης της Πρωτοβουλίας, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η δυναμικότητά της έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο έτος. Μέσα σε μία ιδιαίτερη χρονιά τα μέλη της Πρωτοβουλίας σε όλη την Ελλάδα ανέβηκαν από 100 σε 1.400. Μεγάλη βάση δόθηκε στα social media στα οποία αναδείχθηκε η πολιτική θέση και το όραμα της Πρωτοβουλίας αλλά και πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται διαδικτυακές ομιλίες, συζητήσεις και συμβολικές δράσεις. Πιστεύω πως η Πρωτοβουλία νέων αποτελεί μια όαση ορθολογισμού και διαλλακτικού δημοκρατικού διαλόγου σε ένα πολιτικό σκηνικό που επικρατεί ο λαϊκισμός και η ανοσιότητα γεγονός που αναδεικνύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ωθεί όλο και περισσότερους νέους στην ενεργό συμμετοχή.
Δήμητρα Πολίτη, μαθήτρια γ΄λυκείου του 1ου ΓΕΛ Κουφαλίων:
Ένας χρόνος πανδημία. Πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση τη νέα γενιά;
Ένας χρόνος πανδημία! Η κατάσταση προφανώς και έχει επηρεάσει τη νέα γενιά κατά πολύ σε όλους τους τομείς. Τηλεκπαίδευση -ή και τηλεργασία- είναι μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της αρνητικής επιρροής της πανδημίας, -όχι όμως τα μοναδικά- διότι όλοι ξέρουμε ότι τίποτε δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά και εργασία.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τη νεολαία σήμερα και ποια θα είναι στο μέλλον;
- Η εκπαίδευση φυσικά πλήττεται -ελπίζουμε όλοι όχι ανεπανόρθωτα- όπως προαναφέρθηκε. Ως μαθήτρια τρίτης λυκείου σε σχολείο του Νόμου Θεσσαλονίκης, θέλω να δηλώσω πως θα κληθώ να δώσω πανελλήνιες εξετάσεις τον Ιούνιο έχοντας βγάλει το 80% της ύλης διαδικτυακά, και αυτό ναι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της δικής μας φουρνιάς. •Επαγγέλματα που είναι θεωρούνται κυρίως “νεανικά” επαγγέλματα, λ.χ. σερβιτόροι/-ες, πωλητές/-τριες κτλ., βρίσκονται σε αναστολή, με αποτέλεσμα η ανεργία στη γενιά μας να έχει χτυπήσει “κόκκινο”, πιο βαθύ και από αυτό που βρίσκεται η Αττική σήμερα! •Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το αίσθημα της απαγόρευσης της νεανικής μας διασκέδασης, έχει δημιουργήσει ένα πολύ στενό κλοιό οδηγώντας πολλούς από μας “στην παρανομία του κορωνοπάρτι”. Όμως όλα αυτά δεν είχαν ξεκινήσει από την αρχή της καραντίνας, όμως σχεδόν από την αρχή αυτής παρατηρήθηκε και παρατηρείται μια επίθεση απέναντι στη νέα γενιά από την κυβέρνηση. Πρέπει να διασωθεί παντού και να γίνει αντιληπτό από παντού ότι η λεγόμενη και χιλιοειπωμένη “ατομική ευθύνη” δεν είναι το μετρό που θα σώσει τη χώρα μας από τον “αόρατο εχθρό”.
Λαμβάνετε θέση στην επικαιρότητα χωρίς χρωματισμούς. Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Για εμάς που ξέρουμε ποιοι είμαστε τι πρεσβεύουμε και τους στόχους μας δεν είναι δύσκολο να λαμβάνουμε θέση στην επικαιρότητα χωρίς χρωματισμούς. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας εκλείπει ιδιαίτερα η πολιτική δράση χωρίς την επιρροή των κομμάτων, με αποτέλεσμα πολλοί χωρίς να έχουν μιλήσει με τα παιδιά της πρωτοβουλίας μας, χωρίς να έχουν ακούσει, να έχουν μάθει ποιοι είμαστε και τι σκοπούς έχουμε, πως ξεκινήσαμε, πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, πως θα συνεχίσουμε, να πιστεύουν ότι είμαστε “κρυφά” φερέφωνα επισήμων κομματικών νεολαίων. Το παραπάνω είναι απόρροια του γεγονότος ότι αρκετές φορές μπορεί να συμφωνούμε με τις προτάσεις και τα προγράμματα που δημοσιεύουν και διάφορα κόμματα της κεντροαριστεράς. Για αυτό λοιπόν προτείνουμε και θέλουμε να παρακινήσουμε την αποβολή από την ελληνική κοινωνία της αντίληψης του ότι πίσω από κάθε πολιτική οργάνωση και δράση κρύβεται ένα κόμμα…
Ποιος είναι ο στόχος της Πρωτοβουλίας;
Στόχος μας, λοιπόν, είναι ο κόσμος που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας να είναι καλύτερος από αυτόν που κληρονομήσαμε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αναλυτικότερα, όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις στην κοινωνία ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, είναι εδώ και αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς αστικής ζωής θα είναι για πάντα μέχρι, δηλαδή το τέλος των πάντων που όλο και θα πλησιάζει πιο κοντά. Η παιδεία είναι ένας από τους κύριους λόγους που ξεκινήσαμε αυτή τη δράση. Όλοι ξέρουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, δεν έχει απλώς κενά, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “κενό”, αφού δεν καταφέρνει να αναπτύξει αισθήματα αγάπης, σεβασμού και λαχτάρας για μόρφωση στα παιδιά. Τέλος, ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η γλώσσα μας είναι η ταυτότητα μας. Γι’αυτό και μεις θα κάνουμε τα πάντα για να την διαφυλάξουμε.
Διοργανώνετε και δράσεις. Πόσο σας επηρέασε η πανδημία; Οδήγησε σε αναπροσαρμογή της δράσης σας;
Ναι, λοιπόν είναι γεγονός! Είμαστε και μεις από αυτούς που χάλασαν τα σχέδια τους λόγω του Covid! Η πανδημία μας περιόρισε στο χώρο των διαδικτυακών δράσεων. Βέβαια πρέπει να πούμε πως παρατηρήσαμε μια θεαματική αύξηση των μελών μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως αν μπορούσαμε να δράσουμε χωρίς να έχουμε στο νου μας τον “αόρατο κίνδυνο”, ότι η προαναφερθείσα αύξηση δεν θα ήταν ακόμα πιο θεαματική!