Πως να κρατήσετε το πρόσωπο σας καθαρό όταν φοράτε μάσκα, σύμφωνα με τoν δερματολόγο

Home ΥΓΕΙΑ Πως να κρατήσετε το πρόσωπο σας καθαρό όταν φοράτε μάσκα, σύμφωνα με τoν δερματολόγο
face mask woman close blue

Joshua Zeichner, M.D

Το να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους είναι αρκετά σημαντικό για την υγεία μας αλλά πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύουμε και το πρόσωπο μας από ερεθισμούς και τους μπλοκαρισμένους πόρους, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας  Prevention o δερματολόγος Joshua Zeichner, M.D., director of cosmetic and clinical research in dermatology at Mount Sinai Hospital in New York City. Θα μας ενημερώσει σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε το πρόσωπο μας καθαρό.

Φορέστε μια φιλική προς το δέρμα μάσκα προσώπου

O  Dr. Zeichner  συνιστά να φοράμε βαμβακερές μάσκες διότι οι φυσικές ίνες είναι πιο απαλές στο δέρμα σε σύγκριση με μια μάσκα φτιαγμένη από συνθετικά  υλικά και μειώνει τις πιθανότητες να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Οι βαμβακερές μάσκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν υπάρχει αυξημένη τριβή και υγρασία στο πρόσωπό σας. Φροντίστε η μάσκα να είναι φτιαγμένη από 100% βαμβάκι.

Αποφύγετε το μακιγιάζ άλλα όχι το αντηλιακό

«Μην φοράτε μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα προσώπου σας», λέει ο Dr. Zeichner. “Μπορεί να παγιδευτεί στο δέρμα, να φράξει τους πόρους ή να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.” Δεδομένου ότι κανείς δεν θα βλέπει το πρόσωπο σας  κάτω από τη μάσκα  σας ούτως ή άλλως, είναι πιο εύκολο από ποτέ να κάνετε ένα διάλειμμα από το μακιγιάζ.

Αντίθετα όμως πρέπει να φοράτε αντηλιακό προστασίας ακόμα και κάτω από την μάσκα σας, αγοράστε ένα προϊόν χωρίς λιπαρές ουσίες, να μην φράζει τους πόρους. Βεβαιωθείτε ότι έχει υψηλή αντηλιακή προστασία!

Πλύνετε το πρόσωπο σας μετά την αφαίρεση της μάσκας

Θα πρέπει να φροντίσετε αμέσως το δέρμα σας όταν επιστρέψετε (φυσικά, αφού πλύνετε καλά τα χέρια σας).

«Αφού φτάσετε στο σπίτι, βγάλτε τη μάσκα σας και πλύνετε πλήρως το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό», συμβουλεύει ο Dr. Zeichner. Αυτό θα απαλλάξει το πρόσωπο σας από τυχόν συσσωρευμένες ίνες βρωμιάς και λιπαρότητας. Στη συνέχεια, απλώστε την ενυδατική σας για να καταπολεμήσετε τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα από ένα επιπλέον καθαρισμό.

Πλύνετε την μάσκα αμέσως

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τονίζει ότι οι μάσκες πρέπει να πλένονται τακτικά ανάλογα με την συχνότητα της χρήσης.. Αλλά ο Dr. Zeichner επισημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με  το επαναλαμβανόμενο ξέπλυμα που είναι το απορρυπαντικό.
«Πρέπει να φροντίζεις σωστά τις βαμβακερές μάσκες όπως και κάθε άλλο ένδυμα που έρχεται σε επαφή με το δέρμα σου», λέει. “Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά το απορρυπαντικό σας – αυτό μπορεί να προκαλέσει την ενσωμάτωση μορίων απορρυπαντικού στην ύφανση του υφάσματος και να προκαλέσει άμεσο ερεθισμό του δέρματος. Επιλέξτε απορρυπαντικά χωρίς βαφές και άρωμα.

Επισκεφτείτε έναν δερματολόγο

Εάν έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε λιπαρό δέρμα και τυχαίες εξάρσεις και ερεθισμούς, ίσως είναι καιρός να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο.