Προστατευθείτε από τον καπνό των πυρκαγιών: Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Home ΥΓΕΙΑ Προστατευθείτε από τον καπνό των πυρκαγιών: Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!
fwtia

Αυτός ο καπνός μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, να ερεθίσει το αναπνευστικό σας σύστημα και να επιδεινώσει χρόνιες καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής.

Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο από τον καπνό των πυρκαγιών.

Να είστε προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές.

  • Ελέγξτε τις τοπικές αναφορές για την ποιότητα του αέρα. Ακούστε και παρακολουθήστε ειδήσεις ή προειδοποιήσεις για την υγεία σχετικά με τον καπνό. Μάθετε αν η κοινότητά σας παρέχει αναφορές σχετικά με τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα (AQI) ή ελέγξτε τον χάρτη πυρκαγιάς και καπνού. Επιπλέον, δώστε προσοχή στα μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας.
  • Συμβουλευτείτε τους τοπικούς οδηγούς ορατότητας. Ορισμένες κοινότητες διαθέτουν μόνιτορ που μετρούν την ποσότητα των σωματιδίων στον αέρα.
  • Διατηρήστε τον αέρα του εσωτερικού χώρου όσο το δυνατόν καθαρότερο, εάν σας έχει προταθεί να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά. Λειτουργήστε ένα κλιματιστικό, αλλά διατηρήστε την είσοδο φρέσκου αέρα κλειστή και το φίλτρο καθαρό για να αποφύγετε ο καπνός του εξωτερικού χώρου να μην εισέρχεται στο εσωτερικό. Εάν δεν έχετε κλιματιστικό και κάνει πολύ ζέστη για να μείνετε μέσα με κλειστά παράθυρα, πηγαίνετε σε ένα καθορισμένο καταφύγιο μακριά από την πληγείσα περιοχή.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν τη ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους. Η καύση κεριών, τζακιών ή σόμπας αερίου μπορεί να αυξήσει τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους. Η ηλεκτρική σκούπα αναδεύει τα σωματίδια που βρίσκονται ήδη μέσα στο σπίτι σας, συμβάλλοντας στην εσωτερική ρύπανση. Το κάπνισμα βάζει επίσης ακόμη περισσότερη ρύπανση στον αέρα.
  • Αποτρέψτε την έναρξη πυρκαγιών. Προετοιμάστε, κατασκευάστε, συντηρήστε και σβήστε τις φωτιές κατασκήνωσης με ασφάλεια. Ακολουθήστε τους τοπικούς κανονισμούς αν καίτε σκουπίδια ή μπάζα. Ενημερωθείτε από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία για να βεβαιωθείτε ότι ο καιρός είναι αρκετά ασφαλής για καύση.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα φάρμακα και το σχέδιο διαχείρισης του αναπνευστικού σας συστήματος, εάν πάσχετε από άσθμα ή άλλη πνευμονοπάθεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο εκκένωσης εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Καλέστε το γιατρό σας για συμβουλές εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.
  • Εάν είστε έγκυος, συνεχίστε την προγεννητική σας φροντίδα. Συζητήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το πού μπορείτε να λάβετε υπηρεσίες προγεννητικής φροντίδας ή τοκετού, εάν το γραφείο είναι κλειστό. Γνωρίστε τα σημάδια του τοκετού και του πρόωρου τοκετού. Εάν έχετε τα σημάδια, καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
  • Μην βασίζεστε σε μάσκες σκόνης για προστασία. Οι χάρτινες μάσκες «άνεσης» ή «σκόνης» που συνήθως διατίθενται στα καταστήματα υλικού έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια, όπως πριονίδι. Αυτές οι μάσκες δεν προστατεύουν τους πνεύμονές σας από τα μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον καπνό των πυρκαγιών.
  • Εκκενώστε την περιοχή από την πορεία των πυρκαγιών. Ακούστε τις ειδήσεις για να ενημερωθείτε για τις τρέχουσες εντολές εκκένωσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αξιωματούχων σχετικά με το πότε και πού πρέπει να εκκενωθείτε. Πάρτε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα. Ακολουθήστε τις καθορισμένες διαδρομές εκκένωσης -άλλες μπορεί να είναι αποκλεισμένες- και προετοιμαστείτε για πυκνή κυκλοφορία.
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας καθαρίζοντας μετά από μια πυρκαγιά. Οι εργασίες καθαρισμού μπορεί να σας εκθέσουν σε τέφρα και άλλα προϊόντα της πυρκαγιάς που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, τη μύτη ή το δέρμα σας και να προκαλέσουν βήχα και άλλες επιπτώσεις στην υγεία.