Στοχεύουμε στην πρόληψη, για να χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο τη θεραπεία. Και ο πλέον η οποία θωρακίζει την υγεία του οργανισμού και απομακρύνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την πιθανότητα να νοσήσουμε.
Μιλώντας για πρόληψη έρχεται στο μυαλό μας το τετριμμένο αλλά τόσο σημαντικό «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής (460-370 π.Χ.).
Και αν από την αρχαιότητα, με τα πενιχρά μέσα που διέθετε η επιστήμη, είχε εντοπισθεί η σπουδαιότητα της πρόληψης, σήμερα με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και την εργαστηριακή πρόοδο της επιστήμης, είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν λειτουργούμε προς την κατεύθυνση αυτή, η οποία αποτελεί τη βάση της φροντίδας της υγείας μας.
Η φροντίδα αυτή συνίσταται σε εφαρμογή:
1. Βασικών κανόνων υγιεινής (καθαριότητα, πλύσιμο χεριών κλπ.)
2. Του εμβολιασμού
3. Των προληπτικών εξετάσεων
4. Της εποχικής πρόληψης (των αλλεργιών την άνοιξη, των ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι κ.ο.κ.)
5. Της πρόληψης κατά την εμβρυϊκή ζωή (αμνιοκέντηση κ.λπ.)
6. Της πρόληψης των λεγόμενων «νοσημάτων φθοράς» (διαβήτης, καρδιαγγειακά, καρκίνος, μολύνσεις κ.λπ.)
Σύμμαχοι της ανθρωπότητας το νερό, το σαπούνι και τα εμβόλια. Όλα τους αποτελούν τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία.
Ο εμβολιασμός εξασφαλίζει ανοσία, κατά των λοιμωδών νοσημάτων, μας προστατεύει δηλαδή από το να νοσήσουμε από την ασθένεια για την οποία έχουμε εμβολιαστεί.
Τι είναι ακριβώς ο εμβολιασμός και πώς λειτουργεί;
Μια «μάχη» μεταξύ του «εισβολέα»-αντιγόνου και των «στρατιωτών» του ανοσοποιητικού μας συστήματος, των αντισωμάτων, ξεκινάει με τον εμβολιασμό, με νικητή σε ποσοστό πάνω από 90% τον οργανισμό μας.
Ουσιαστικά, ο εμβολιασμός ειναι η διαδικασία ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ώστε αυτός να παράγει αντισώματα αναγνωρίζοντας το ξένο σώμα, τον ιό και αποκτώντας μνήμη που θα διεγερθεί, σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια της ζωής, εισβολής του παθογόνου μικροοργανισμού.
Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας στον οργανισμό το εμβόλιο, έναν βιολογικό παράγοντα με νεκρό η αδρανοποιημένο ή εξασθενημένο τον νοσογόνο παράγοντα.
Η πρώτη παρασκευή εμβολίου ξεκινάει το 1796 κατά της ευλογιάς (το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε έως το 1980 οπότε είχαμε και την εξάλειψη της νόσου κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-ΠΟΥ).
Το όνομα vaccine (το καθιέρωσε ο Pasteur για όλα τα εμβόλια από τη λατινική λέξη vacca που σημαίνει αγελάδα) επικράτησε επειδή, το πρώτο εμβόλιο δημιουργήθηκε όταν ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner χρησιμοποίησε ορό από φλύκταινες στα χέρια ατόμων που άρμεγαν αγελάδες, για να εμβολιάσει παιδιά κατά της ευλογιάς με επιτυχία, μετά από ανακάλυψη-παρατήρηση, ότι η γυναίκες με το άρμεγμα των αγελάδων δεν νοσούσαν από την ευλογιά, που προκαλούσε ο φονικός ιός.
Η ευλογιά υπήρξε μια από τις πλέον θανατηφόρες ασθένεις που έπληξαν την ανθρωπότητα!
Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων παρασκευάστηκαν έκτοτε, προστατεύοντας από ασθένειες, επιδημίες, σώζωντας εκατομμύρια ανθρωπίνων ζωών!
Τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί είναι όλα τα γνωστά μας εμβόλια για παιδιά- διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, ερυθράς, ιλαράς, ανεμοβλογιάς, μηνιγγιτιδόκοκκου, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας Β, φυματίωσης, αλλά και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και κατά της γρίπης, (το οποίο κάθε χρόνο «επικαιροποιείται» λόγω μετάλλαξης του ιού).
Υπάρχουν επίσης για τους εφήβους το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (κατά του καρκίνου της μήτρας) και για τους ηλικιωμένους το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι πριν το 2000 (οπότε άρχισε η διάθεση των 13δύναμων συζευγμένων πολυσακχαριδικών εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου) είχαμε 14,5 εκατομμύρια κρουσμάτων και πάνω από 820.000 θανάτους από πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ανθρώπων όλων των ηλικιών προλαμβάνονται πλέον κάθε χρόνο, χάριν του συγκεκριμένου εμβολίου!
Η παρασκευή ενός εμβολίου ξεκινάει με τη χρήση του παθογόνου παράγοντα σε προκλινικές μελέτες σε πειραματόζωα. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.
Όλα τα αποτελέσματα αξιολογούνται από την παραγωγό Φαρμακοβιομηχανία αλλά και από επίσημα Εθνικά και Διεθνή όργανα ελέγχου.
Ο έλεγχος ποιότητας, αποτελεσματικότητας, ασφάλειας σε όλα τα στάδια, είναι αυστηρός και ενδελεχής!
Ο χρόνος που χρειάζεται ένα εμβόλιο από την αρχή της μελέτης παρασκευής του έως όταν αυτό διατεθεί στην κοινότητα για ασφαλή εμβολιασμό, κυμαίνεται από ενάμιση χρόνο και πάνω, με το χρόνο αυτό να είναι ανελαστικός!
Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να πούμε ότι ένα εμβόλιο για μια νέα ασθένεια π.χ. τον κορωνοϊό σήμερα, από τη στιγμή που θα ληφθεί το αντιγόνο από τον νοσούντα, θα μπορέσει σε σύντομο διάστημα να διατεθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού!
Ο εμβολιασμός μάς δίνει την ευκαιρία να παραμείνουμε υγιείς και επιβάλλεται ο καθένας να τον εκμεταλλευτεί γιατί το αξίζει!
Φαινόμενα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, θέτουν σε κίνδυνο επιδημιών τον παγκόσμιο πληθυσμό, με καταστροφικές συνέπειες σε απώλειες ζωών και όχι μόνο! Σε περιόδους παγκόσμιας επιδημίας όπως αυτή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή με τον κορωνοιό, ευχόμαστε όλοι να είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε στα χέρια μας εμβόλιο, ει δυνατόν χθες!
Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι εφικτό. Προς το παρόν ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών σε θέματα προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής συμπεριφοράς και περιμένουμε, ευχόμενοι η έξαρση και εξάπλωση να περιοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα!