Σε Ημερίδα που έγινε από τον Σύλλογο Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ» στις 5/3/2020 με θέμα Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ): Διάγνωση, Πρόληψη, Θεραπεία στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 120 σύνεδροι καταγράφηκαν οι προτάσεις, των ειδικών για τις ΔΠΤ των Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας, αλλά και εκπρόσωπων συλλογικοτήτων σχετικών με την πρόληψη από τους χώρους των Γονέων και φροντιστών των πασχόντων από τις ΔΠΤ και της Εκπαίδευσης και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο προτάσεων.
Με βάση αυτές τις προτάσεις, αντιπροσωπεία του «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», του Συλλόγου Γονέων κ Φίλων ατόμων από ΔΠΤ (ψυχογενή ανορεξία, βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία ) πραγματοποίησε συνάντηση με σύμβουλό της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σ. Ζαχαράκη με κύριο θέμα την προώθηση της πρόληψης στην σχολική κοινότητα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν μετά από αίτημα του Συλλόγου και οι Πρόεδροι του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. και του Ι.Π.Ε.Μ. κ. κ. Γ. Ανδρινόπουλος και Κ. Λολίτσας με τους οποίους είχε προηγηθεί συνεργασία και είχε διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ενεργειών που αφορούσε στην Πρόληψη των Δ.Π.Τ.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι ΔΠΤ αποτελούν πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό της νεολαίας καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για πρόληψη.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση η σύμβουλος της Υφυπουργού δεσμεύτηκε να μεταφέρει στη πολιτική ηγεσία μια σειρά προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούσαν στην υπεύθυνη ενημέρωση της σχολικής κοινότητας από ειδικούς επιστήμονες της ψυχικής υγειάς που επιλαμβάνονται των ΔΠΤ.
Ποιό συγκεκριμένα για τα θέματα των ΔΠΤ:
Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες να μπει και το θέμα των ΔΠΤ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Να γίνει σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να προλαμβάνουν και να παραπέμπουν σε σχετικούς με το θέμα δημόσιους φορείς, ενώ παράλληλα να στελεχωθεί η εκπαίδευση με ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ψυχολογίας, ψυχικών παθήσεων, εξαρτήσεων κ.ά.
Σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να γίνονται ενημερωτικές ομιλίες ή και ημερίδες για την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων επιστήμονες των σχετικών με τις ΔΠΤ Δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας σε συντονισμό με το ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ, ΚΕΜΕΤΕ, ΙΠΕΜ, συλλόγους γονέων κ.ά.
Επίσης προτάθηκε περί τα μέσα Οκτώβρη σε συνεργασία με το Υπουργείο να γίνει μια Ημερίδα για ευρεία ενημέρωση των στελεχών της Δημόσιας εκπαίδευσης με παράλληλη διαδικτυακή Πανελλαδική επικοινωνία.
Τέλος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας ζητήθηκε η στήριξη της Πανεπιστημιακής κλινικής του Αιγηνιτείου με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και η ενθάρρυνση των αντίστοιχων Τμημάτων των Πανεπιστημιακών σχολών εκτός Αθηνών προκειμένου να εντάξουν και το θέμα των ΔΠΤ στην εκπαιδευτική και νοσηλευτική δραστηριότητα τους, ενώ γενικότερα τονίσθηκε η ανάγκη για επιμόρφωση την ειδικών επιστημόνων και νοσηλευτικού προσωπικού δεδομένων των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας