Πως να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πως να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού
overeating

Η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους . Οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι που υπερκαταναλώνουν παρουσιάζουν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα από εκείνους που δεν υπερκαταναλώνουν, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Life Hack.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού που δεν βασίζονται στη δύναμη της θέλησης ή στην επανασύνδεση του εγκεφάλου σας. Ας εξερευνήσουμε εννέα από αυτούς.

Φάτε πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού είναι ένα μεγάλο όχι. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό είναι πιο επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα και έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μην τρώτε γρήγορα

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά το να τρώτε αργά και προσεκτικά είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές για την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης τροφής. Το να τρώτε πιο αργά σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε πολύ περισσότερο, λέει ο ερευνητής τροφίμων Brian Wansink.

Δώστε προσοχή στα συναισθήματά σας

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε τους λόγους που σας κάνουν να θέλετε να φάτε πρόχειρο φαγητό για να καταλάβετε γιατί τρώτε υπερβολικά. Για παράδειγμα, ίσως τρώτε καταναγκαστικά για να νιώσετε καλύτερα ή για να καταπολεμήσετε το άγχος. Εντοπίστε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν και θα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσετε εξατομικευμένες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Ασκηθείτε περισσότερο

Έρευνες δείχνουν ότι η ανταπόκρισή σας στα ερεθίσματα φαγητού μειώνεται σημαντικά μετά την άσκηση. Με άλλα λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να θέλετε να επιδοθείτε όταν βλέπετε τη φωτογραφία ενός γιγαντιαίου παγωτού παγωτού.

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η άσκηση είναι μια βασική συνήθεια που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Ως πυκνότητα θρεπτικών συστατικών νοείται η ποσότητα θρεπτικών συστατικών που συγκεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο όγκο τροφίμων. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε ένα τεράστιο πιάτο μπρόκολο για να πάρετε την ίδια ποσότητα θερμίδων με ένα μικρό φλιτζάνι παγωτό, επειδή τα λαχανικά είναι γενικά πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά.

Αποφύγετε τρόφιμα όπως τα γλυκά, το τυρί και τα αναψυκτικά, τα οποία δεν προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη για το χρήμα σας. Αντ’ αυτού, επιλέξτε υγιεινές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχο κρέας, υγιεινά έλαια και φασόλια.

Συσκευάστε υγιεινά σνακ για όταν είστε εν κινήσει

Τα υγιεινά σνακ είναι ένα βασικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Μελέτες δείχνουν ότι το τσιμπολόγημα υγιεινών τροφών, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επιθυμία για φαγητό. 5. Πακετάρετε λοιπόν υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά με χούμους και πάρτε τα μαζί σας στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλα μέρη που πηγαίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιτρέψτε ένα cheat meal κάθε εβδομάδα

Τα γεύματα εξαπάτησης είναι όταν ανταμείβετε τον εαυτό σας για την υγιεινή διατροφή με κάτι που αγαπάτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάτε ελεύθερα στον μπουφέ. Αλλά το να φάτε ένα ή δύο κομμάτια πίτσα είναι εντάξει. Η πλήρης στέρηση του εαυτού σας καθιστά πολύ πιο πιθανό να ενδώσετε στην επιθυμία για φαγητό και να φάτε υπερβολικά.