Από τότε που άρχισα να φοράω φακούς επαφής πριν από δεκαετίες, μου φάνηκαν σαν ένα μικρό θαύμα. Το να μην χρειάζεται να φοράω γυαλιά έκανε την οδήγηση, τα σπορ και την καθημερινή ζωή καλύτερη. Αλλά μετά έβλεπα περιστασιακά αναφορές για μολύνσεις που απειλούσαν την όραση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής. Αυτά ήταν τουλάχιστον ανησυχητικά – σχεδόν αρκετά για να σκεφτώ να εγκαταλείψω τους φακούς επαφής μου, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.
Το να κοιμάστε ενώ φοράτε φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη
Ο κερατοειδής είναι το διαφανές εξωτερικό στρώμα του ματιού. Προστατεύει το μάτι και βοηθά στην εστίαση του φωτός στο πίσω μέρος του ματιού, επιτρέποντάς σας να βλέπετε καθαρά. Αν και οι φακοί επαφής σπάνια βλάπτουν τον κερατοειδή, ο ύπνος με φακούς επαφής που δεν προορίζονται για παρατεταμένη χρήση μπορεί να κάνει πιο πιθανή μια μόλυνση του κερατοειδούς ή ακόμη και ένα έλκος.
Σε μια έκθεση του 2018, οι γιατροί περιέγραψαν τις ιστορίες έξι ατόμων με σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις μετά τη χρήση των μαλακών φακών επαφής τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα:
- Ένας άνδρας ανέφερε ότι κοιμήθηκε με τους φακούς επαφής του κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού. Αμέσως μετά, εμφάνισε μόλυνση του κερατοειδούς με έλκος.
- Μια γυναίκα κοιμόταν τακτικά με τους φακούς επαφής της, τους χρησιμοποιούσε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο και δεν επισκέφθηκε οφθαλμίατρο για πολλά χρόνια. Αφού εμφάνισε οξύ πόνο στο δεξί της μάτι, διαγνώστηκε με μολυσματική κερατίτιδα.
- Ένας άνδρας που φορούσε φακούς επαφής για δύο συνεχόμενες εβδομάδες εμφάνισε μολύνσεις κερατοειδούς και στα δύο μάτια.
Η θεραπεία για τα προβλήματα αυτά περιελάβανε παρατεταμένες σειρές αντιβιοτικών. Επιπλέον, δύο άτομα χρειάστηκαν μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ακόμη και με αυτές τις θεραπείες, ορισμένοι άνθρωποι έχασαν την όρασή τους.