Ποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη αντιμετώπιση φλεγμονής;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη αντιμετώπιση φλεγμονής;
inflammation

Ακολουθεί ένας κατάλογος με έξι βιταμίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις τροφές που είναι πλούσιες πηγές τους, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Very Well Health.

Βιταμίνη Α

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο και να προκαλεί φλεγμονή.1 Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές: Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Δίαιτες πλούσιες σε β-καροτένιο και βιταμίνη Α μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Πηγές τροφίμων
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν καρότα, πικραλίδα, λάχανο, λαχανίδες, σπανάκι και μια μεγάλη ποικιλία φυλλώδους λαχανικού.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιταμίνες Β

Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 συχνά έχουν υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας άλλης ένωσης που είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.2

Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως λάχανο, πιπεριές, μανιτάρια, πεπόνι, τόνο και πουλερικά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις συμπληρώματος φυλλικού οξέος (επίσης γνωστού ως φυλλικό οξύ, μια άλλη βιταμίνη Β) που λαμβάνεται καθημερινά και για μικρά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.3

Πηγές τροφίμων
Οι τροφικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα μαυρομάτικα μπιζέλια, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια και το συκώτι.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη συμβολή της στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υγιούς και λειτουργικού. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την πρόκληση φλεγμονών.4

Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να λαμβάνετε τη βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Πηγές τροφίμων
Για να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από τη διατροφή σας, τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μια έκθεση του Food & Nutrition Research, έως και το 41,6% των Αμερικανών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.5 Μελέτες έχουν εδώ και καιρό τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και μιας σειράς φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η βελτίωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Immunology υποδηλώνει ότι συγκεκριμένα μοριακά και σηματοδοτικά γεγονότα είναι υπεύθυνα για την ικανότητα της βιταμίνης D να αναστέλλει τη φλεγμονή. Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν σίγουρα να επωφεληθούν από τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D.7

Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά δεν μπορούν όλοι να λαμβάνουν όλη τη βιταμίνη D με αυτόν τον τρόπο. Όποιος υποψιάζεται ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, θα πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο υγείας του σχετικά με τον έλεγχο και τη συμπληρωματική χορήγηση.

Πηγές τροφίμων
Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα κρέατα με όργανα και τα τρόφιμα που έχουν συμπληρωθεί με βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος.

Photo by Pexels

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης του 2015 που αναφέρθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα που ζουν με φλεγμονώδεις καταστάσεις.8

Πηγές τροφίμων
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων και των ηλιόσπορων. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, συμπεριλαμβανομένου του αβοκάντο και του σπανακιού.

Photo by Pexels

 

 

 

 

 

 

 

Βιταμίνη Κ

Μια έκθεση στο περιοδικό Metabolism διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών.8 Ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.

Οι ενήλικοι άνδρες πρέπει να στοχεύουν στην ημερήσια πρόσληψη 120 μικρογραμμαρίων (mcg) βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 90 mcg. Οι συνιστώμενοι ημερήσιοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι για τα παιδιά και τα βρέφη.9

Πηγές τροφίμων
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ: η βιταμίνη Κ1 και η Κ2. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ η Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.