Είναι καλό να έχουμε στην κατάψυξη μερικές φέτες ή φιλέτα ψαριού, ιδιαίτερα λευκού που ψήνεται εύκολα και γρήγορα, τρώγεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους και έχει νόστιμη και ανάλαφρη γεύση. Συνοδεύεται ιδανικά με μια απλή σάλτσα μυρωδικών της εποχής (π.χ. το καλοκαίρι με φρέσκο βασιλικό, δυόσμο και γλιστρίδα), με πλιγούρι -ή λίγα ζυμαρικά- έχουμε ένα πλήρες γεύμα, ελαφρύ και υγιεινό.
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά | Μερίδες: 4 |
Υλικά
- 4 φιλέτα (ή φέτες) λευκού ψαριού όπως πέρκα, μπακαλιάρος, γαλέος κ.α. (αν επιλέξουμε γλώσσες υπολογίζουμε 8 φιλέτα, δύο για κάθε μερίδα), βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- αλάτι
Για τη σάλτσα μυρωδικών
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- ¼ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξεπλυμένη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο
- 50 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πλιγούρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
- 200 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο δυόσμο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δείτε εδώ την εκτέλεση της συνταγής