Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των ανθρώπων που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές, διαρκούσης της πανδημίας και των lockdowns. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο για καθέναν από εμάς να γνωρίζει πώς μπορεί να “διαγνώσει” αν κάποιος άνθρωπος πάσχει από μια διατροφική διαταραχή και πώς μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο που πάσχει. Η Ψυχολόγος MSc – PhD – Dpsy Clinical, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Kings College University of London, Β. Δασκαλάκη μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές:

“Το άτομο που πάσχει από ανορεξία, εκτός από την πολύ μικρή πρόσληψη τροφής και το πολύ χαμηλό βάρος, εμφανίζει επίσης:

  1. Θέματα αυτοεκτίμησης που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος.
  2. Ακραίο φόβο ή άγχος για τυχόν αύξηση του σωματικού του βάρους.
  3. Έχει εμμονή με το βάρος, τα τρόφιμα, τις θερμίδες και/ή τη δίαιτα.
  4. Αρνείται ότι πεινάει για να αποφύγει την κατανάλωση τροφής.
  5. Κάνει εμετό ή χρησιμοποιεί καθαρκτικά μετά την κατανάλωση τροφής, για να αποφύγει την πρόσληψη βάρους.

Τα άτομα που πάσχουν από νευρική βουλιμία έχουν συνήθως μέσο βάρος. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι:

  1. Τα επαναλαμβανόμενα και ανεξέλεγκτα επεισόδια υπερφαγίας. Περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα. Στον χώρο όπου βρίσκεται το άτομο με νευρική βουλιμία θα βρείτε μεγάλες ποσότητες κενών περιτυλιγμάτων και δοχείων τροφίμων.
  2. Ο έμετος ή η χρήση καθαρκτικών.
  3. Η έλλειψη ελέγχου σε σχέση με την κατανάλωση φαγητού.
  4. Η ανησυχία σχετικά με την εικόνα του σώματος, τη δίαιτα, την αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους κ.λπ.”

Πώς θα πρέπει όμως να αντιδράσετε αν υποψιάζεστε ότι κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας πάσχει από διατροφική διαταραχή; “Ζητήστε βοήθεια από γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας, ψυχολόγο κ.λπ. Η συμπεριφορική θεραπεία είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν ένα σύνολο δεξιοτήτων για να επιτύχουν ένα πιο υγιές βάρος. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποφασίσουν τι να αλλάξουν και να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνουν αυτό”.

Κάτι που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι μεν συχνότερες μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν οποιαδήποτε ηλικία ή φύλο.

Photos by: Pixabay

Επιμέλεια: Πάτια Ιορδανίδου, Beauty Editor