Παγωτό: Απόλαυση χωρίς ενοχές!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Παγωτό: Απόλαυση χωρίς ενοχές!
66 69 DIATROFH pagoto

Παρεξηγημένο όσο κανένα άλλο τρόφιμο, μία μπάλα απλό παγωτό προσφέρει λιγότερες θερμίδες από άλλα γλυκίσματα, όπως μια μους σοκολάτα ή δύο γεμιστά μπισκότα. Το παγωτό είναι ένα τρόφιμο που έχει θέση στο διαιτολόγιό μας, ακόμη και στην «κανονική» του (όχι light) εκδοχή. Σήμερα μάλιστα, που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά γευστικότατα σορμπέ και παγωτά με καθόλου ζάχαρη και περιορισμένα ή μηδέν λιπαρά, όλοι μπορούν να απολαύσουν το παγωτό τους στο μάξιμουμ με το… μίνιμουμ των θερμίδων!

Αντίθετα με όσα πολλοί πιστεύουν, το παγωτό δεν είναι απαγορευμένο στο πλαίσιο μιας δίαιτας ή μιας υγιεινής διατροφής. Το παγωτό είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν και, όπως όλα τα άλλα τρόφιμα της κατηγορίας του, συνιστά πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το παγωτό δεν είναι μόνο διατροφικά πολύτιμο, αλλά και απαραίτητο για το καλοκαίρι. Αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Μοναδικό μειονέκτημά του σε σχέση με τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ότι περιέχει παράλληλα κορεσμένο λίπος και ζάχαρη, που αυξάνουν τη θερμιδική του αξία.

Παγωτά «χωρίς»
Οι γλυκοζίτες στεβιόλης αποτελούν φυσικές γλυκαντικές ουσίες, που είναι απόλυτα ασφαλείς. Επειδή είναι πολύ πιο γλυκοί από τη ζάχαρη προσφέρουν την ίδια γλυκύτητα με ελάχιστες θερμίδες.
Στην πορεία των χρόνων, η βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για παγωτά χωρίς ζάχαρη και πολλά λιπαρά και δημιούργησε ποικιλία παγωτών: με 0% ζάχαρη, με 0% λιπαρά, με 0% ζάχαρη ΚΑΙ 0% λιπαρά, παγωτά με στέβια και λίγες θερμίδες.
Τα παγωτά αυτά αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τα άτομα που βρίσκονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, για τα άτομα που το λιπιδαιμικό τους προφίλ δεν τους επιτρέπει την κατανάλωση «κανονικού» παγωτού (δηλαδή με φουλ λιπαρά και ζάχαρη).

Μια πραγματικά καλή εναλλακτική λύση για το κλασικό παγωτό αποτελούν και τα παγωτά τύπου σορμπέ, που έχουν τις μισές θερμίδες σε σχέση με τα συνηθισμένα παγωτά. Δεν έχουν λιπαρά, αφού φτιάχνονται από χυμούς φρούτων με την προσθήκη μόνο ζάχαρης.
Για το παγωτό, ο κανόνας που πρέπει γενικά να ακολουθούμε στη διατροφή μας, που λέει ότι «κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται», ισχύει εδώ στην πλήρη έκτασή του. Το παγωτό έχει θέση στο πλαίσιο μιας δίαιτας απώλειας βάρους, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ακόμη και σε μία δίαιτα μπορεί να «χωρέσει» μία μπάλα κανονικού παγωτού ή δύο μπάλες παγωτού τύπου σορμπέ, που δίνουν περί τις 200 θερμίδες.
Παγωτό στο σπίτι
Το σορμπέ, εκτός μια ιδανική, δροσιστική, εναλλακτική του κλασικού παγωτού με λιγότερες θερμίδες, είναι επίσης κάτι που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα μόνοι μας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα φ

ρούτα μας που έχουν ωριμάσει. Ενα σπιτικό σορμπέ μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα παγωτό γιαούρτι (που είναι και πολύ της μόδας) με ξηρούς καρπούς ή φρούτα συνιστούν ιδανικές επιλογές για ενδιάμεσο γεύμα (σνακ), τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ξηροί καρποί και τα φρούτα προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, χωρίς πολλές θερμίδες.

Είναι το παγωτό η λύση αν το παιδί δεν πίνει γάλα;
Αν και όπως προαναφέραμε το παγωτό αποτελεί μια σημαντική πηγή ασβεστίου και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για το παιδί που δεν πίνει γάλα, λόγω της ζάχαρης και του λίπους που περιέχει. Θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουμε να δώσουμε στο παιδί γιαούρτι και τυρί.