ΕΥΑ ΤΣΑΚΟΥ,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Καλοκαίρι για τους περισσότερους σημαίνει ήλιος, θάλασσα και, φυσικά, παγωτό! Είναι αυτή η μικρή, δροσερή απόλαυση που μας συνοδεύει σε στιγμές ξεγνοιασιάς, παιδικών αναμνήσεων και καλοκαιρινών βραδινών περιπάτων. Αν και μικρές ποσότητες παγωτού μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αυτό το επιδόρπιο περιέχει συχνά μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Στην πραγματικότητα, ορισμένες γεύσεις έχουν έως και τρεις φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης (η οποία είναι 5-10κγλ σε μία διατροφή 2.000 θερμίδων) σε μία μόνο μερίδα! Αυτός είναι ένας λόγος που οι επιλογές χωρίς ζάχαρη έχουν γίνει δημοφιλείς. Τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, βασίζονται σε φυσικά ή τεχνητά γλυκαντικά που μειώνουν δραστικά την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και θερμίδες. Ένα τέτοιο γλυκαντικό είναι η στέβια! Η στέβια προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana, τα φύλλα του οποίου περιέχουν τουλάχιστον 35 διαφορετικές γλυκαντικές ενώσεις μηδενικών θερμίδων που ονομάζονται γλυκοζίτες στεβιόλης. Η στέβια δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη, αλλά και για όσους προσπαθούν να περιορίσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.
Παγωτό με στέβια – Σε τι διαφέρει από το κλασικό παγωτό
Η προσθήκη στέβιας στη θέση της κλασικής ζάχαρης μειώνει σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο ενός παγωτού, χωρίς να αλλοιώνει αισθητά τη γεύση. Μάλιστα, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικά ροφήματα, δημιουργεί μια απολαυστική και ταυτόχρονα ελαφριά επιλογή, ιδανική για όσους ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή ή επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους. Έτσι, ένα παγωτό με στέβια περιμένουμε να αποδίδει λιγότερες θερμίδες, λιγότερους συνολικούς υδατάνθρακες και σάκχαρα από το αντίστοιχο παγωτό με ζάχαρη.
Τι χρειάζεται να προσέξεις
Η προσθήκη της στέβιας από μόνη της δεν καθιστά το παγωτό αυτομάτως υγιεινό ή χαμηλοθερμιδικό. Λόγω της σύστασής της και της έντονης γλυκύτητας, η στέβια προστίθεται στα παγωτά μαζί με άλλα γλυκαντικά, όπως είναι η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη, η ερυθριτόλη, η σουκραλόζη κ.α., κάποια από τα οποία αποδίδουν κάποιο ποσοστό σακχάρων και θερμίδων στο τρόφιμο. Συνεπώς χρειάζεται να ελέγχεις την ετικέτα, ώστε να επιλέξεις αυτό που αποδίδει τα χαμηλότερα σάκχαρα.
Επιπλέον, για λόγους γεύσης μπορεί να έχουν προστεθεί παραπάνω λιπαρά στο παγωτό ή άλλες πηγές ζάχαρης, πχ κομμάτια σοκολάτας και τελικά το παγωτό με στέβια να αποδίδει ίδιες θερμίδες και παραπάνω συνολικά και κορεσμένα λιπαρά από ένα αντίστοιχο παγωτό με ζάχαρη. Αυτό μπορείς επίσης να το ελέγξεις στην ετικέτα του παγωτού, στον διατροφικό πίνακα.
Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός της στέβιας με κάποια γλυκαντικά που ονομάζονται πολυόλες (π.χ. ερυθριτόλη, μαλτιτόλη) μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές σε άτομα με ευρέθιστο έντερο, γι’αυτό χρειάζεται να ελέγχεις τα συστατικά του παγωτού ώστε να αποφύγεις αυτό που μπορεί να σε ενοχλήσει.
Συνεπώς, η αναγραφή του «με στέβια» στη συσκευασία του παγωτού δεν σημαίνει αυτόματα χαμηλές θερμίδες και χαμηλά σάκχαρα, ούτε μας δίνει το «ελεύθερο» να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα. Χρειάζεται πάντα να βλέπεις τα συστατικά και τον διατροφικό πίνακα, ώστε να κάνεις την καλύτερη για εσένα επιλογή, αξιοποιώντας τα οφέλη της στέβιας. Και θυμήσου ότι ο στόχος δεν είναι να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα επειδή είναι με στέβια. Η ευεργετική σύγκριση είναι αυτή που αφορά την ίδια ποσότητα!
Συνοψίζοντας, τα παγωτά με στέβια μπορούν να αποτελέσουν μια απολαυστική, απενοχοποιημένη επιλογή για το καλοκαίρι. Με μέτρο, καλή επιλογή προϊόντων και σωστή ενημέρωση, μπορείς να συνδυάσεις υγεία και απόλαυση στο ίδιο κουταλάκι.