Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας 2020

Η 20η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, το 2017, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπενθυμίζουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη:

1) τα οφέλη των προϊόντων της κυψέλης στον άνθρωπο,

2) το ρόλο των μελισσών ως επικονιαστών στο περιβάλλον και την φύση γενικότερα και

3) για να προωθηθούν δράσεις για την προστασία όλων των μελισσών (κοινών και μοναχικών).

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων. Την  Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020,  ολόκληρος ο πλανήτης θα εξυμνεί τα προτερήματα αυτού του τόσο απαραίτητου και ξεχωριστού εντόμου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και η ανάδειξη του κινδύνου αναφορικά με τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους.

Γράμματα και αριθμοί:

Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τις μέλισσες.

Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.

Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη φρούτων και λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών

Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας.

Επίσης αποτελούν προάγγελους επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος

Κίνδυνοι και απειλές:

Οι μέλισσες και οι λοιποί επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα φυτοφάρμακα –και κυρίως τα νεονικοτινοειδή,- τα επεμβατικά είδη, η αλλαγή χρήσεων γης και οι όλο και περισσότερες μονοκαλλιέργειες αποτελούν μέγιστες απειλές για τις αποικίες των μελισσών. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετίες, λόγω των μονοκαλλιεργειών. Όμως οι μέλισσες για να επιβιώσουν χρειάζονται ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Της Μέλισσας, καλεί τις μελισσοκομικές ενώσεις της χώρας, σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Ερευνητικά Κέντρα, τις Επιστημονικές Ενώσεις, Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Συνεταιριστικές Οργανώσεις Αγροτών, Ενώσεις Καταναλωτών κλπ. να οργανώσουν εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, για την προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο και το περιβάλλον ,αλλά και τις ανθρωπογενείς απειλές που δέχεται. Οι εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από 20 έως 30 Μάϊου και μπορούν να περιλαμβάνουν, ομιλίες, συμπόσια, συνεντεύξεις τύπου, δρώμενα, ημερίδες, επισκέψεις σε μελισσοκομικές μονάδες, ομιλίες σε σχολεία και κάθε άλλη πρωτοβουλία για έναν οργανισμό που προσφέρει ανιδιοτελώς, ενώ συγχρόνως απειλείται από αυτούς που ευεργετεί.

Εκ μέρους

της Οργανωτικής Επιτροπής του Εορτασμού

για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας

 

 

 

Νίκος Κατσαρός

π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

  • Νίκος Κατσαρός, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Πρόεδρος, Συντονιστής (6944572279)
  • Βασίλειος Ντούρας, Πρόεδρος ΟΜΣΕ
  • Κατερίνα Καρατάσου, Κτηνίατρος, Επόπτρια Μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας
  • Γεώργιος Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
  • Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΓΟ ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨
  • Γεώργιος Μπαλωτής, Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
  • Νίκος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής Μελισσοκομίας Α.Π.Θ.
  • Χρύσα Τανανάκη, Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
  • Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ.
  • Δημήτρης Μόσιαλος, Επίκ. Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Σωτήρης Πάστρας, CSR Manager APIVITA.
  • Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Χημικού Τμήματος ΕΚΠΑ.
  • Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός.
  • Παναγιώτης Σίσκος, Ομότιμος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας ΕΚΠΑ.
  • Νίκος Μελισσουργος, Πρόεδρος Μελισσοκόμων Ρόδου.
  • Στέλιος Μανωλίτσης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου.
  • Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας.
  • Δέσποινα Τσίπη, Διευθύντρια Α’ Χημικής Υπηρεσίας, Γενικό Χημείο του Κράτους.
  • Δρ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, μέλος ΕΔΙΠ, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Παναγιώτης Φιλντίσης, Αντιπρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, ΕΕΦ.