Η Δρ. Τζέσικα Αρδίτη, Παιδίατρος, Παιδοενδοκρινολόγος μας επισημαίνει ότι έχει παρατηρηθεί μείωση της διάρκειας ύπνου σε παιδιά και εφήβους που αποδίδεται σε πτυχές της σύγχρονης ζωής, όπως ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η χρήση του Διαδικτύου και των έξυπνων τηλεφώνων.
Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφίας δείχνουν ότι ο περιορισμός του ύπνου μπορεί να σχετίζεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο σημαντικής νοσηρότητας. Οι μελέτες υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ του ύπνου μικρής διάρκειας και του κινδύνου ανάπτυξης υπερβολικού βάρους / παχυσαρκίας. Επιπλέον, ορισμένα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν μια σχέση μεταξύ πολύ μικρού χρόνου ύπνου και επιδείνωσης του καρδιακού μεταβολικού κινδύνου (αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένη περιφέρεια μέσης). Οι εργαστηριακές μελέτες μάς έδωσαν μερικούς εύλογους μηχανισμούς που συνδέουν την αύξηση βάρους και τον σύντομο ύπνο. Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη δεν ρυθμίζονται από τον περιορισμό του ύπνου με χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης και υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης. Το σύστημα ενδοκανναβινοειδών επηρεάζεται επίσης από τον περιορισμό του ύπνου που προωθεί την υπερβολική πρόσληψη τροφής. Ο περιορισμός του ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το σύστημα άγχους (υποθαλαμικός άξονας υπόφυσης-επινεφριδιακής συμπαθητικής) και τις κυτοκίνες. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και η δραστηριότητα του άξονα ΗΡΑ αυξάνονται και οι φλεγμονώδεις δείκτες αυξάνονται. Αυτά έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Γνωρίζοντας ότι σήμερα πολλά παιδιά και έφηβοι στερούνται χρόνιου ύπνου, αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας. Θα πρέπει να μας εμπνεύσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το ζήτημα του ύπνου στην καθημερινή ρουτίνα της πρακτικής μας. Η πρόληψη και ο έλεγχος των ασθενών μας για προβλήματα ύπνου όχι μόνο θα διασφαλίσουν την καθημερινή τους ευημερία αλλά θα προωθήσουν μια καλύτερη μακροχρόνια υγεία.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας