Όταν τα λευκά έρχονται νωρίς

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Όταν τα λευκά έρχονται νωρίς
GreysOI

Καμαρώνετε για το ωραίο φυσικό χρώμα των μαλλιών σας και, μια μέρα, κοιτάζεστε προσεκτικότερα στον καθρέφτη και ανακαλύπτετε μια, δύο, τρεις, πολλές λευκές τρίχες! Πριν πέσετε σε κατάθλιψη για τα χρόνια που περνούν-ιδίως αν δεν έχουν περάσει-, σκεφτείτε ψύχραιμα και αποφασίστε αν θέλετε να κρύψετε το «δώρο» που σας έφερε πρόωρα η φύση ή… να το κάνετε στιλ!

Γιατί ασπρίζουμε;

Κάτω από κανονικές συνθήκες, τα μελανινοκύτταρα, η ειδική ομάδα κυττάρων που βρίσκονται στον βολβό της τρίχας παράγουν μελανίνη τη χρωστική που δίνει στα μαλλιά το προκαθορισμένο από τα γονίδια χρώμα τους. Καθώς μεγαλώνουμε, συνήθως γύρω στην ηλικία των 35, τα μελανινοκύτταρα αρχίζουν να παράγουν λιγότερη χρωστική-με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σταματήσουν εντελώς- με αποτέλεσμα οι νέες τρίχες σταδιακά να αποχρωματίζονται και να παίρνουν τόνους του γκρι, του ασημί και τελικά του λευκού. Η φύση όμως συχνά είναι απρόβλεπτη. Τα λευκά μαλλιά-θεωρητικά, σημάδι γήρανσης – μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους οποτεδήποτε, στα 20, στα 25, στα 30 μας , να συμβαδίσουν με την ηλικία της ωριμότητας ή και να μη μας επισκεφτούν παρά μόνο όταν φτάσουμε σε βαθιά γεράματα!

Ακόμα και το περιβάλλον ή το lifestyle μας (ρύποι, κάπνισμα, crash diets, στρες) ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία και να εντείνουν τον βαθμό αποχρωματισμού της τρίχας. Μελέτες έχουν δείξει πως το οξειδωτικό στρες που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες ευθύνεται και για τη συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στους θύλακες της τρίχας, το οποίο μπλοκάρει τη μελανίνη και η τρίχα γκριζάρει πρόωρα.

Να τα βάψω;

Εσείς αποφασίζετε ανάλογα με το πόσο σας ενοχλούν. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας και η κατανομή των λευκών. Για παράδειγμα, στα φυσικά ξανθά μαλλιά , τα λευκά δεν ξεχωρίζουν και μπορείτε πολύ εύκολα με τη μέθοδο του μπαλεγιάζ να τα κάνετε σχεδόν αόρατα. Ακόμα και στα καστανά, αν είναι λιγοστά και διάσπαρτα σε όλο το κεφάλι, ίσως να μην χρειαστεί να τα καλύψετε. Στα πιο σκούρα μαλλιά πάλι ή όταν τα λευκά είναι τούφες ολόκληρες και εμφανίζονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, η βαφή είναι μάλλον αναγκαίο κακό…

Πριν αποφασίσετε πάντως να μπείτε οριστικά στο… «κλαμπ των βαμμένων γυναικών», κλείστε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο. Ο κολορίστ είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για τα επόμενα βήματά σας και να σας προτείνει το είδος βαφής που σας εξυπηρετεί περισσότερο αλλά και τις αποχρώσεις που σας ταιριάζουν . Έχοντας τις πληροφορίες αυτές μπορείτε να επιλέξετε είτε να αφεθείτε στα χέρια του είτε να εφαρμόσετε μόνες σας τη βαφή στο σπίτι –δεν είναι τόσο δύσκολο!

Τι να διαλέξω;

Αν τα λευκά σας είναι λιγότερο από 30% μπορείτε ακόμα και να τα καμουφλάρετε με τα ειδικά προϊόντα που προσφέρουν προσωρινή κάλυψη μέχρι το επόμενο λούσιμο. Αν καλύπτουν μέχρι το 30-50% του συνόλου, αναζητήστε βαφές ton sur ton-σε απόχρωση δηλαδή κοντά στη φυσική τους. Οι συνθέσεις αυτές περιέχουν χρωστικές και οξειδωτικούς παράγοντες αλλά όχι αμμωνία. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 2-3 μήνες. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε απόχρωση μισό ή ένα τόνο πιο σκούρα από το χρώμα των μαλλιών σας.

Αν αναζητάτε κάλυψη των λευκών στο 100% ή αν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα των μαλλιών σας-ιδίως αν θέλετε να το ξανοίξετε- θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε μια μόνιμη οξειδωτική βαφή με χρωστικές που δεν καλύπτουν απλώς την επιφάνεια της τρίχας αλλά εισχωρούν σε βάθος προσφέροντας ένα ομοιόμορφο και σταθερό αποτέλεσμα . Το μόνο μειονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι βέβαια η διαφορά ανάμεσα στο βαμμένο τμήμα της τρίχας και στη ρίζα που γίνεται ορατή έπειτα από 1 περίπου μήνα, οπότε απαιτείται ανανέωση της βαφής.

Κι αν τα αφήσω;

Υπάρχει πάντα η λύση να αφήσετε τα μαλλιά σας χωρίς τεχνικές παρεμβάσεις. «Τα γκρίζα μαλλιά , κολακεύουν σχεδόν κάθε επιδερμίδα, όποιος και αν είναι ο χρωματικός τόνος της. Όσο μεγαλώνετε είναι προτιμότερο νατα αφήνετε λευκά ή να ξανοίγετε το χρώμα τους , γιατί το πρόσωπο σκληραίνει με τα χρόνια και τα λευκά μαλλιά το γλυκαίνουν», τονίζουν οι περισσότεροι κολορίστ. Μπορείτε επομένως να εκμεταλλευτείτε το «πρόβλημα» προς όφελός σας και να το μετατρέψετε σε στιλ, ένα trendy salt & pepper look! Επιλέξτε ιδανικά μια κοντή κουπ ή ένα φιλαριστό καρέ- τα μακριά γκρίζα μαλλιά, σας γερνάνε. Αυτό που χρειάζεται να χρησιμοποιείτε συστηματικά είναι τα εξειδικευμένα μοβ σαμπουάν που αφαιρούν την κιτρινίλα (ο αέρας όπως και ο καπνός του τσιγάρου οξειδώνουν το λευκό στα μαλλιά ) και αναδεικνύουν τα ασημί ρεφλέ. Θα πρέπει τέλος να λάβετε υπόψη ότι όσο τα μαλλιά γκριζάρουν τόσο πιο ξηρά γίνονται, ενώ μπορεί να αλλάξει ακόμα και η υφή τους γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να παραλείπετε την εντατική φροντίδα τους με μάσκες ενυδάτωσης, θρέψης και αναδόμησης.

Το κίνημα των γκρίζων μαλλιών

Γνωρίζετε το GAP; Όχι δεν πρόκειται για τη γνωστή μάρκα ρούχων, αλλά για το Gray And Proud, ένα παγκόσμιο κίνημα που γεννήθηκε μέσα στην τελευταία διετία με στόχο να ανατρέψει τα στερεότυπα καθώς οι… followers τουαμφισβητούν τη συνήθη αντίληψη περί “ομορφιάς” σε ό, τι έχει να κάνει με το χρώμα των μαλλιών. Η αφορμή δόθηκε με τα απανωτά λοκντάουν λόγω Covid. Γυναίκες κάθε ηλικίας, μη μπορώντας να πάνε στο κομμωτήριο, αντί να επιχειρήσουν να κάνουν μόνες τους βαφή στο σπίτι, άρχισαν σιγά-σιγά να συμφιλιώνονται με την ιδέα των γκρίζων μαλλιών τους και κάνοντας την υπέρβαση τα άφησαν στο φυσικό τους χρώμα, ακόμα και μετά τη λήξη της καραντίνας. Η Salma Hayek, η Andie MacDowell και αρκετές ακόμη σελέμπριτις που εμφανίστηκαν με γκρίζα μαλλιά, έπεισαν ακόμα πολλές περισσότερες γυναίκες να κάνουν το ίδιο και κάπως έτσι, οι… 50 αποχρώσεις του γκρι, έγιναν ένα…επαναστατικό post-pandemic hair trend. Σήμερα στο Instagram θα βρείτε περίπου 2,5 εκατομμύρια αναρτήσεις με τα hashtags #greyhair , και #silverhair, ενώ το #grombre (gray + ombre) είναι ο νέος τρόπος να δείξετε με αυτοπεποίθηση την αληθινή σας ομορφιά, αφήνοντας τα βαμμένα μαλλιά να μακρύνουν, μέχρι να αποκαλυφθεί το φυσικό γκρίζο ή ασημί τους χρώμα…

Πηγή: https://skingurus.gr/