Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει η συμπεριφορά της επιδερμίδας. Και τότε, αν δεν διαβάσουμε σωστά τα μηνύματα που μας στέλνει και δεν καταλάβουμε τι μας ζητά, πολύ εύκολα μπορεί να παρασυρθούμε και να της προσφέρουμε τη λάθος φροντίδα.
Έχουμε πει κι άλλες φορές ότι το δέρμα μας «μιλά». Γι’ αυτό και το μυστικό για τη σωστή φροντίδα της επιδερμίδας κρύβεται στην παρατηρητικότητά μας . Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της και όσο πιο στενά παρακολουθούμε ακόμα και την πιο μικρή αλλαγή στην όψη ή την υφή της, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της.
Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι παράγοντες όπως το κλίμα στο οποίο ζούμε, η εποχή του χρόνου, ακόμη και η ηλικία, επηρεάζουν τη συμπεριφορά της επιδερμίδας μας. Δεν αρκεί επομένως να γνωρίζουμε τι τύπο δέρματος έχουμε, αλλά και τι σημαίνουν τα μηνύματα που μας δίνει. Για να είμαστε σίγουρες ότι χρησιμοποιούμε τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα, θα πρέπει να επαναξιολογούμε τακτικά το πώς νιώθουμε το δέρμα μας, να καταγράφουμε τυχόν αλλαγές και να προσαρμόζουμε τη φροντίδα του ανάλογα.
Αν οι πόροι είναι διεσταλμένοι σε όλο το πρόσωπο και η επιδερμίδα γυαλίζει όλη μέρα, τότε είναι λιπαρή ενώ αν έχετε διεσταλμένους πόρους κυρίως στη ζώνη Τ (μέτωπο-μύτη-πιγούνι) και η γυαλάδα εμφανίζεται μόνο εκεί, τότε η επιδερμίδα σας είναι μεικτή.
- Αν όμως εμφανίζει έντονη λιπαρότητα παρόλο που οι πόροι της είναι μικροί , τότε το πιο πιθανό είναι να μην είναι εκ φύσεως λιπαρή αλλά να αντιδρά έτσι γιατί παραλείπετε την ενυδάτωση -απαραίτητη σε κάθε τύπο επιδερμίδας- ή χρησιμοποιείτε λάθος προϊόντα-πολλές από τις συνθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής, περιέχουν επιθετικά συστατικά που αφυδατώνουν το δέρμα και το αναγκάζουν να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα για να επαναφέρει την ισορροπία.
Αν η επιδερμίδα σας γυαλίζει σπάνια, μόνο το καλοκαίρι και μόνο στη ζώνη Τ και σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζει «σπασίματα» ή τραχιά υφή, τότε είναι μάλλον κανονική.
- Αν όμως η ενυδατική που χρησιμοποιείτε αφήνει λιπαρά κατάλοιπα και γυαλάδα, δεν σημαίνει ότι η επιδερμίδα σας έγινε ξαφνικά από κανονική, λιπαρή. Είναι πιθανόν η κρέμα που επιλέξατε έχει υπερβολικά πλούσια υφή ή απλά το παρακάνετε με την ποσότητα. Το δέρμα απορροφά μόνο όσο προϊόν έχει ανάγκη με αποτέλεσμα, το υπόλοιπο που παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας να φράζει τους πόρους και να την κάνει να γυαλίζει.
- Αν η κανονική επιδερμίδα σας εμφανίζει σημάδια ξηρότητας και ερεθισμό δεν άλλαξε τύπο. Ίσως ο ένοχος κρύβεται στα προϊόντα για … “προβληματικό δέρμα”, που προσθέσατε αυθαίρετα στη ρουτίνα περιποίησης για να εξαφανίσετε τα μαύρα στίγματα και κάποια ενοχλητικά σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά. Όμως δεν είστε πια έφηβες. Οι περιστασιακές εξάρσεις αυτές, προκαλούνται από τις διακυμάνσεις των ορμονών ή από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και το στρες, αλλά δεν έχουν σχέση με την ακμή της νεανικής επιδερμίδας. Η δική σας έχει διαφορετικές ανάγκες τις οποίες τα συστατικά των προϊόντων αυτών όχι μόνο δεν καλύπτουν, αλλά της δημιουργούν νέα προβλήματα, γιατί με τη δράση τους διαταράσσουν την ακεραιότητα του προστατευτικού φραγμού της και την ευαισθητοποιούν. Αν σας ενοχλούν τα σπυράκια, αναζητήστε ένα προϊόν τοπικής εφαρμογής από σειρές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της ενήλικης ακμής.
Αν από την επιδερμίδα σας λείπει πάντα η άνεση, έχει τραχιά υφή, συχνά ξεφλουδίζει (ιδίως το χειμώνα) και το μέγεθος των πόρων της είναι πολύ μικρό, τότε μπορείτε να πείτε ότι είναι ξηρή.
- Αν όμως την αισθάνεστε κάποιες φορές στεγνή ή ότι «τραβάει» δεν σημαίνει ότι έγινε ξηρή. Το πιθανότερο είναι να φταίει το αφρώδες καθαριστικό ή η λοσιόν που χρησιμοποιείτε-τα θειικά άλατα στα προϊόντα καθαρισμού ή το αλκοόλ στις τονωτικές λοσιόν αφαιρούν την υγρασία από την επιδερμίδα και την αφυδατώνουν.
- Αν η επιδερμίδα σας δείχνει τραχιά παρά την ενυδάτωση που της προσφέρετε και πάλι δεν σημαίνει ότι έγινε ξαφνικά ξηρή. Το πιθανότερο είναι ότι το παρακάνατε με την απολέπιση. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων με επιθετικά προϊόντα scrub ή με χημικά peelings πιο συχνά από όσο χρειάζεται, προκαλεί μικρές ρωγμές στον προστατευτικό φραγμό από τις οποίες διαφεύγει η φυσική υγρασία της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης που μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν ως ξηρότητα.
Αν η επιδερμίδα σας αντιδρά και κοκκινίζει κάθε φορά που αγγίζετε το πρόσωπό σας, απλώνετε μια κρέμα, κάνετε ζεστό ντους, πίνετε λίγο κρασί ή τρώτε ένα πικάντικο φαγητό χρησιμοποιείτε , τότε σίγουρα είναι ευαίσθητη.
- Αν ένα προϊόν περιποίησης που μόλις αγοράσατε δείχνει να ενοχλεί την επιδερμίδα με τσιμπήματα ή αίσθημα καύσου, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έγινε ξαφνικά ευαίσθητη. Είναι πολύ πιθανό, κάποιο από τα συστατικά της φόρμουλάς του να είναι ερεθιστικό, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διακόψετε τη χρήση ή να μειώσετε τη συχνότητα της εφαρμογής. Οι μόνες συνθέσεις που δικαιολογούν μια ήπια ενόχληση είναι αυτές που περιέχουν οξέα σε υψηλή συγκέντρωση.
Πηγή: https://skingurus.gr/