1236

Οστεοπόρωση & Διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση την οποία λίγο ή πολύ όλοι έχουμε ακούσει. Ουσιαστικά η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά μας γίνονται πολύ εύθραυστα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος μετά από πτώσεις.

Η οστεοπόρωση κάνει την εμφάνιση της μετά από απώλεια οστικής μάζας ή αδυναμία σύνθεσής της. Ο πρόδρομος της οστεοπόρωσης είναι η οστεοπενία όπου η οστική μάζα έχει αρχίσει να έχει προβλήματα. Κατά την περίοδο της οστεοπενίας είναι πολύ σημαντική η πρόληψη μέσω της διατροφής ώστε να καθυστερήσουμε ή να προλάβουμε την οστεοπόρωση.

Οστεοπόρωση και πρόληψη

Τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης θα πρέπει να εξετάζονται και άλλοι παράγοντες πέραν της διατροφής.

Συνοδά νοσήματα όπως:

  • η κοιλιοκάκη,
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  • οι παθήσεις του θυροειδούς ή και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη,
  • το κάπνισμα,
  • η υπερβολική σωματική δραστηριότητα,
  • η γονιδιακή προδιάθεση

και πολλά άλλα μπορούν να επηρεάσουν την οστική μάζα και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

Φυσικά, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στην σπουδαία επίδραση της άσκησης. Η άσκηση με το βάρος του σώματος ή γενικότερα η άσκηση με αντιστάσεις και η αύξηση της μυϊκής μάζας που έχει ως αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντική για την καλύτερη υποστήριξη των οστών. Η κατάλληλη καθοδήγηση από έναν καθηγητή φυσικής αγωγής είναι σπουδαία τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Διατροφή και οστεοπόρωση

Η διατροφή διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (είτε κατά το στάδιο της οστεοπενίας είτε πριν), όσο και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Ας δούμε τα βασικά σημεία που αφορούν τη σχέση οστεοπόρωσης και διατροφής.

Οστεοπόρωση και Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

Εξαντλητικές δίαιτες και οστεοπόρωση

Οι εξαντλητικές δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες οι οποίες οδηγούν σε απότομη μείωση του βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς οδηγούν σε σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας.

Ασβέστιο και βιταμίνη D στη οστεοπόρωση

Τα δυο αυτά θρεπτικά συστατικά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με το ασβέστιο να είναι το πιο σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των οστών. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Εάν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά φροντίστε να καταναλώνετε μικρά ψάρια με κόκκαλο, όσπρια, μπρόκολο, τυρί από σόγια, σπανάκι, αποξηραμένα σύκα και άλλες πηγές ασβεστίου. Σε ότι αφορά τη βιταμίνη D θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σύνθεσής της είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

  1. φώσφορος
  2. μαγνήσιο
  3. βιταμίνη Κ

Πολλά ιχνοστοιχεία διαδραματίζουν ρόλο στον μεταβολισμό των οστών με άμεσο τρόπο ή με έμμεσο τρόπο επιδρώντας στην απορρόφηση του ασβεστίου. Φροντίστε να έχετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με ποικιλία μέσω των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, των τυριών, του αυγού, των ψαριών κ.ά.

Αλάτι και οστεοπόρωση

Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί πως η υπερβολική, συστηματική κατανάλωση αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση ασβεστίου.

Λαχανικά και οστεοπόρωση

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, με τουλάχιστον 2-3 μερίδες ημερησίως, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης καθώς είναι πλούσια στα πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που προαναφέρθηκαν, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ κ.ά.

Οστεοπόρωση και επάρκεια πρωτεϊνών

Συμπεριλάβετε μια πηγή πρωτεϊνών, όπως τυρί, αυγό, γάλα, γιαούρτι, άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά με όλα σας τα γεύματα. Η επάρκεια πρωτεϊνών είναι πολύ σημαντική τόσο για την συντήρηση της μυϊκής μάζας όσο και για την αποτελεσματική απορρόφηση του πολύτιμου ασβεστίου.

Σύνοψη

Πολλοί είναι οι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η διατροφική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική ώστε να καταφέρουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας μέσω της διατροφής.