Τι πρέπει να κάνουμε πριν βγούμε στην παραλία;

Καθώς τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα ξεκίνησαν ήδη, ο χρόνος για την “έκθεσή” μας στον ήλιο και τα βλέμματα ανδρών και γυναικών στην παραλία μετρά αντίστροφα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα μας έστω και την τελευταία στιγμή και πώς θα προστατευτούμε αποτελεσματικά από τον ήλιο, προλαμβάνοντας τη φωτογήρανση;

Προετοιµάστε το δέρµα σας!
tsikouriΟ ήλιος προκαλεί φωτογήρανση! Τα συµπτώµατα της φωτογήρανσης εκδηλώνονται, δειλά, την τρίτη δεκαετία της ζωής µας, µε αβαθείς ρυτίδες, ίσως κάποιες δυσχρωµίες, αρκετά πιο έντονα την τέταρτη δεκαετία, ενώ την πέµπτη δεκαετία είναι εµφανέστατα τα σηµάδια της µε τη µορφή κηλίδων, µελάσµατος, χλοάσµατος, υπερκερατώσεων, υπερµελαγχρώσεων, βαθιών ρυτίδων κ.ά. Η συνεχής και κατ’ επανάληψη έκθεση στον ήλιο προκαλεί στο δέρµα πολλές άλλες βλάβες στο πλαίσιο της φωτογήρανσης, και πολύ πιο σοβαρές, όπως η ακτινική ελάστωση και η δηµιουργία επιθηλιωµάτων (καρκινωµάτων) στο δέρµα.
Προκαλεί ακόµα οξειδωτικό στρες, όχι µόνο στα δερµατικά κύτταρα, αλλά µπορεί να επεκταθεί και σε όλο τον οργανισµό. Οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, απαιτούν συνολική αντιµετώπιση. Αλλιώς οι επιπτώσεις είναι σοβαρές.
Το σηµαντικότερο στοιχείο για το δέρµα και τη ζωή είναι το νερό. Γι’αυτό το µόττο µας είναι ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση.
Το καλοκαίρι κάνουµε ενυδατώσεις, αντιοξειδώσεις (βιτ. C κ.ά.) και γενικά στο εργαστήριο εφαρµόζουµε πιο ήπιες πρακτικές, γιατί έχουµε και τον ήλιο, που επιβαρύνει το δέρµα. Για να προχωρήσουµε όµως σε αντιοξείδωση και σε κάθε πρακτική αντιγήρανσης, το δέρµα πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωµένο. Διαφορετικά, καµία πρακτική δεν θα βρει το στόχο της.
Για να γίνει σωστά η ενυδάτωση και να µεταφερθεί το νερό στα βαθύτερα στρώµατα, πρέπει το δέρµα να επιτρέψει την είσοδό του. Άρα η λείανση της επιδερµίδας πρέπει να έχει γίνει ήδη από το χειµώνα. Από το χειµώνα προετοιµάζουµε το δέρµα µε τις πιο «επεµβατικές» πρακτικές. Στη διάρκεια του χειµώνα, φροντίζουµε επίσης να έχουµε ενισχύσει το δέρµα µε ρετινόλες.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, είναι σηµαντικό να εµπλουτίσουµε τη διατροφή µας µε υγρά και αντιοξειδωτικά. Είναι ευκαιρία να θυµηθούµε λίγο τους κανόνες της µεσογειακής διατροφής:
Βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής, ντοµάτα (µε λυκοπένιο) για ενυδάτωση και αντιοξείδωση, πιπεριές που είναι πλούσιες σε βιταµίνη C, φασολάκια, µπάµιες, κολοκύθια, µελιτζάνες που περιέχουν αντιοξειδωτικά εναντίον των ελευθέρων ριζών. Επίσης, καρπούζι, πεπόνι, σύκα, µούρα, φράουλες, κεράσια, που περιέχουν πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον ήλιο και ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου. Προσθέστε σε κάθε σας γεύµα φρέσκες σαλάτες, ελαιόλαδο και ψωµί ολικής αλέσεως. Τέλος, µην παραλείπετε τους χυµούς από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Απαλλαγείτε από τις τρίχες
Επειδή το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι ενδιαφέρονται για ένα αποτριχωµένο και βελούδινο δέρµα, υπάρχουν εύκολοι τρόποι αποτρίχωσης, ώστε να απολαύσουµε µαγιό και σορτς, χωρίς το άγχος των τριχών.
Καλό είναι, να έχουµε προβλέψει αποτρίχωση µε LASER, που υπόσχεται άριστες διακοπές, χωρίς την έννοια της αποτρίχωσης στη διάρκειά τους. Αυτό µπορεί να γίνει µε τον Αλεξανδρίτη, που αφήνει βελούδινο δέρµα, χωρίς ίχνος τρίχας.
Το διοδικό LASER, είναι µια καλή λύση, µόνιµης αποτρίχωσης, για το καλοκαίρι. Μπορεί να γίνεται όλο το χρόνο. Δεν αφήνει βελούδινο δέρµα, αλλά έχει πολύ καλό αποτέλεσµα.
Κλασική µέθοδος αποτρίχωσης είναι η αποτρίχωση µε κερί, µια σίγουρη και ασφαλής µέθοδος, χωρίς ερεθισµούς και προβλήµατα, όταν γίνεται από τους ειδικούς, που είναι οι αισθητικοί-κοσµητολόγοι. Το κερί δεν πρέπει να γίνεται από κοµµωτές ή τεχνίτες νυχιών, απλά γιατί δεν γνωρίζουν αποτρίχωση.
Υπάρχει µια αντίληψη στην εποχή µας, οτι όλοι µπορούν να τα κάνουν όλα, έτσι απλά. Τίποτα δεν είναι απλό. Όλα έχουν την τεχνική τους, αλλά και τη γνώση, πίσω από την τεχνική.
Η αποτρίχωση µε κερί στο ινστιτούτο αισθητικής ακολουθεί κάποιο πρωτόκολλο. Γίνεται σε κλειστό και καθαρό χώρο, πάνω σε ιατρικό κρεβάτι, που είναι στρωµένο µε σεντόνι µιας χρήσης. Υπάρχει διαθέσιµο εσώρουχο µιας χρήσης γι αυτόν που θα δεχθεί την αποτρίχωση.
Ο αισθητικός φοράει γάντια µιας χρήσης στη διάρκεια της αποτρίχωσης. Το κερί που χρησιµοποιείται είναι σε ρολέτες και οι ταινίες αποτρίχωσης είναι φυλαγµένες σε καθαρό χώρο.
Τα κεριά στην εποχή µας διαθέτουν ιδιότητες. Δηλαδή είναι εναντίον των ερεθισµών ή παρέχουν ενυδάτωση. Αυτά τα κεριά τα προµηθεύονται τα νόµιµα εργαστήρια αισθητικής.
Μετά την αποτρίχωση, χρησιµοποιούµε προϊόντα αντισηπτικά µε αντιφλεγµονώδη και ενυδατική δράση. Αυτά τα προϊόντα προφυλάσσουν το δέρµα από την θυλακίτιδα.
Έτσι το δέρµα σας, όταν θα φύγετε από το εργαστήριο, όχι µόνο δεν θα έχει τρίχες, αλλά θα είναι µαλακό και βελούδινο.
Η αποτρίχωση στο πρόσωπο στη διάρκεια του καλοκαιριού, γίνεται µε βελόνα (ριζική αποτρίχωση) ή µε ένζυµα. Δεν κάνουµε κανενός είδους φωτοαποτρίχωση, LASER ή IPL. Αν έχετε λίγες και µεγάλες τρίχες, ή άσπρες τρίχες, µη διστάζετε. Κάντε ριζική. Ειδικός, µόνο ο αισθητικός-κοσµητολόγος. Κανένας άλλος δεν γνωρίζει τη µέθοδο της αποτρίχωσης µε βελόνα. Είναι ο µόνος που το διδάσκεται, στα ΤΕΙ.

Υπάρχει λύση για την κυτταρίτιδα;
Το 90% των γυναικών, έχουν κυτταρίτιδα, στο µεγαλύτερο µέρος της ζωής τους. Η κυταρίτιδα είναι κάτι, που υπάρχει στη δοµή του δέρµατος. Εµφανίζεται σε 4 στάδια.
Το στάδιο 0, το έχουν όλες οι γυναίκες. Η κυτταρίτιδα δεν φαίνεται ούτε σε ύπτια, ούτε σε όρθια θέση, αλλά µόνο στο τσίµπηµα.
Το στάδιο 1, είναι όταν η κυτταρίτιδα φαίνεται σε όρθια θέση αλλά όχι σε ύπτια.
Το στάδιο 2, είναι όταν η κυτταρίτιδα είναι εµφανής σε κάθε θέση.
Το στάδιο 3, παρουσιάζει µια εικόνα γενικευµένης κυτταρίτιδας. Εµφανίζεται στους µηρούς τους γλουτούς, τα γόνατα, πολλές φορές και στις γάµπες, στα µπράτσα, στην κοιλιά.
Η κυτταρίτιδα συνυπάρχει συνήθως µε κακή περιφερειακή κυκλοφορία καθώς και κακή λεµφική κυκλοφορία. Επιδεινώνεται από κακή διατροφή, αλλά ελάχιστα βελτιώνεται µόνο µε αλλαγές στη διατροφή. Ούτε η γυµναστική, µπορεί να βελτιώσει την κυτταρίτιδα. Ακόµη και ο συνδυασµός διατροφής- γυµναστικής, δεν δίνει ικανοποιητικά αποτελέσµατα.
Η αισθητική είναι αυτή, που µπορεί πραγµατικά να δώσει λύσεις.
Το λεµφικό µασάζ µε χέρια και βεντούζες, θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσµατα.
Η ηλεκτροθεραπεία, η κρυοθερµική αγωγή, η θαλασσοθεραπεία, η λασποθεραπεία, το body wrap, η αρωµατοθεραπεία, η οξυγονοθεραπεία, καθώς και άλλες τεχνικές, αλλά και ο συνδυασµός τους, ανάλογα µε την περίπτωση της κυτταρίτιδας, εκτιµώνται και γίνονται πράξη από τον αισθητικό.
Ο αισθητικός, θα εκτιµήσει, επίσης, την συνύπαρξη διάφορων άλλων προβληµάτων, όπως το τοπικό πάχος ή η χαλάρωση και θα συνδυάσει ανάλογες τεχνικές για την κοινή επίλυσή τους.
Προϊόντα που εφαρµόζονται στο σπίτι, είναι πολύ αποδοτικά, αν δοθούν για την κατάλληλη ένδειξη. Τα υπεραιµικά προϊόντα, έχουν αποτέλεσµα στο χάσιµο πόντων. Τα προϊόντα που προκαλούν ψύξη, συµβάλλουν στη σύσφιξη, ενώ ανακουφίζουν τα κουρασµένα πόδια και τους πρησµένους αστραγάλους.
Και τα προϊόντα για την κυτταρίτιδα είναι αποτελεσµατικά, µε συστηµατική χρήση. Πολύ δυνατό κι αποτελεσµατικό προϊόν είναι αυτό µε τα ένζυµα (λιπάση, κολαγενάση, υαλουρονιδάση). Πρόκειται για προϊόντα της σύγχρονης Κοσµητολογίας, γρήγορα και στοχευµένα.
Η κυτταρίτιδα, είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο, προς επίλυση, αισθητικό πρόβληµα. Για την αντιµετώπισή του απαιτείται η συνδροµή της Διαιτολογίας και της άσκησης, µιας ήρεµης και χωρίς στρες καθηµερινότητας, καθώς και ζωή κοντά στη φύση. Όχι ότι όλα αυτά τη διορθώνουν, αλλά βοηθούν στην ύπαρξη ενός υγιούς σώµατος µε ισορροπηµένη ενέργεια και καλή κυκλοφορία. Όταν το σώµα αναπτύσσεται µε αυτούς τους παράγοντες, τότε θα εµφανίσει λιγότερη κυτταρίτιδα.
Η θάλασσα αποτελεί «φάρµακο» για την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση του δέρµατος. Είκοσι λεπτά στο θαλάσσιο νερό αρκούν για τη λεγόµενη κυτταρική διατροφή. Το θαλασσινό νερό δηµιουργεί υπερτονικά διαλύµατα, ως προς τον ορό του αίµατος. Με αυτόν τον µαγικό τρόπο ιόντα, ιχνοστοιχεία και άλατα περνούν µε απλή διαπίδυση στην κυκλοφορία του αίµατος. Ο θαλάσσιος πλούτος έχει µεταφερθεί στο υγρό των ιστών, που από χηµικής σύστασης, του µοιάζει απόλυτα. Η αυξηµένη κίνηση, η µεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, βελτιώνουν την µικροκυκλοφορία. Ο συνδυασµός αυτός είναι θαυµατουργός. Στο τέλος του καλοκαιριού δεν υπάρχει πια κυτταρίτιδα.
Αν την άνοιξη έχετε κάνει µια θεραπεία στο ινστιτούτο µε τις ειδικές µεθόδους ενάντια στην κυτταρίτιδα, και µετά κάνετε 20 µπάνια στη θάλασσα, τότε θα πείτε αντίο κυτταρίτιδα.
Και για την κυτταρίτιδα, τη χαλάρωση και το τοπικό πάχος, εµπιστευθείτε τον αισθητικό-κοσµητολόγο σας.

Επιλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό
Το κατάλληλο αντιηλιακό είναι αυτό που παρέχει αποτελεσµατική προστασία από τον ήλιο, προσφέρει ενυδάτωση και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες το δέρµα.
Τα φίλτρα που χρησιµοποιούνται από τη βιοµηχανία, που παράγει µαζικά αντιηλιακά προϊόντα, είναι συνθετικά και συνήθως παράγωγα πετρελαίου. Αυτά τα φίλτρα είναι φθηνά και σταθερά στις υψηλές θερµοκρασίες. Προκαλούν όµως ερεθισµούς και δεν είναι κατάλληλα για παιδιά και για ευαίσθητες επιδερµίδες.
Οι µικρότερες παραγωγές, που προορίζονται για πιο απαιτητικούς πελάτες, περιέχουν φυσικά φίλτρα και πρώτες ύλες που συνήθως προέρχονται από τη φύση. Το rasberry, π.χ., περιέχει από µόνο του ένα άριστο αντιηλιακό φίλτρο. Το γαϊδουράγκαθο, αποτελεί επίσης άριστο αντιηλιακό φίλτρο.
Αυτά τα προϊόντα είναι µεν πιο ακριβά, αλλά σαφώς πιο ποιοτικά.
Τα σύγχρονα αντιηλιακά προϊόντα είναι 5ης γενιάς και, εκτός από τα φίλτρα, περιέχουν πολλά ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά στοιχεία, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του δέρµατος κατά τη διάρκεια της µέρας. Παρέχουν δηλαδή ενυδάτωση, αντιοξείδωση, αντιγήρανση, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν φίλτρα που προστατεύουν αποτελεσµατικά το δέρµα από τις ανεπιθύµητες αντιδράσεις που προκαλεί ο ήλιος.
Προµηθευτείτε τα αντιηλιακά σας από τον ειδικό, αισθητικό-κοσµητολόγο. Είναι µικρής παραγωγής, φρέσκα και προσεγµένα. Απευθύνονται σε ξεχωριστούς και πιο απαιτητικούς πελάτες. Προορίζονται για συγκεκριµένα δέρµατα, µε συγκεκριµένες ανάγκες. Κατά την παραγωγή τους λαµβάνεται τέλος υπόψη, η περιοχή όπου ζούµε και το κλίµα, που έτσι κι αλλιώς επηρεάζει την κατάσταση του δέρµατος.

Επιλέξτε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας
Ο πόλεµος των εταιριών καλλυντικών µε τους δείκτες αντιηλιακής προστασίας πήρε τέλος µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία το 2007, όπου δόθηκε ένα όριο στην άνοδο των δεικτών, που είχαν φθάσει αισίως το 120.
Από το 2007, οι δείκτες φθάνουν το πολύ µέχρι 50. Για όσα αντιηλιακά επιµένουν ότι έχουν παραπάνω από 50 προστίθεται ο όρος plus.
Συνήθως, οι µεγάλοι δείκτες είναι προϊόντα που δηµιουργούν ασφυξία στο δέρµα µε αποτέλεσµα στο τέλος του καλοκαιριού το δέρµα να είναι «µπουκωµένο» και λιπαρό.
Οι αισθητικοί-κοσµητολόγοι συνιστούµε συνήθως προϊόντα µε µεσαίους δείκτες, 15 έως 30, και συχνές επαλείψεις.
Προτείνουµε, επίσης, για τα λιπαρά δέρµατα πιο ελαφρά αντιηλιακά, κατά προτίµηση σε µορφή τζελ, ώστε να µην τα επιβαρύνουµε µε επιπλέον λιπαρότητα.
Τα προϊόντα mineral δεν είναι µακιγιάζ. Είναι πούδρες µε φίλτρο προστασίας από τον ήλιο, που προσφέρουν ενυδάτωση, αντιγήρανση και πραγµατική κάλυψη, που δεν γίνεται αντιληπτή. Τα βρίσκετε µόνο στους αισθητικούς-κοσµητολόγους.

Ενηµερωθείτε για τη σωστή χρήση του αντηλιακού
Η εφαρµογή µιας αντιηλιακής κρέµας έχει κάποιους κανόνες, που δυστυχώς το 99% των χρηστών δεν τους ακολουθεί. Ο κυριότερος κανόνας έχει να κάνει µε την ποσότητα του αντηλιακού που θα χρησιµοποιήσουµε.
Για το πρόσωπο, η αναγκαία ποσότητα αντιηλιακής κρέµας είναι ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε 2 ώρες.
Για το σώµα, η αναγκαία ποσότητα φτάνει τα 6 κουταλάκια του γλυκού.
Το αντιηλιακό πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ενώ αν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, εφίδρωση, τριβή, επαφή µε νερό ή άλλο, πρέπει να ανανεώνεται πιο τακτικά.
Ωστόσο, η προστασία µε τα αντιηλιακά δεν είναι επαρκής. Συστήνεται λευκή βαµβακερή ένδυση σε όλο το σώµα, ιδιαίτερα στα άτοµα µε φωτότυπους 1 & 2.
Φωτότυπο 1 έχουν τα άτοµα µε λευκό δέρµα & ανοιχτόχρωµα µάτια, τα οποία δεν µαυρίζουν ποτέ και µόνο καίγονται αν εκτεθούν.
Φωτότυπο 2 έχουν τα άτοµα µε λευκό δέρµα µε φακίδες, ξανθά ή πορτοκαλί µαλλιά, τα οποία µαυρίζουν δύσκολα και καίγονται αν εκτεθούν.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14