Laser–λιπόλυση, η λιποαναρρόφηση με laser

Η λιποαναρρόφηση στις μέρες μας έχει ευεργετηθεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Σε αυτά τα πλαίσια τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν ενσωματωθεί στην εφαρμογή της της laser-λιπόλυσης, κάνοντας την απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους πιο αποτελεσματική και πιο ανώδυνη. Είναι μια εφαρμογή που έχει την έγκριση του FDA των ΗΠΑ.

Πως λειτουργεί η λιποαναρρόφηση με laser
Ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί μια ειδική οπτική ίνα για να εισχωρήσει στην περιοχή της οποίας το λίπος θέλει να αφαιρέσει. Χρησιμοποιεί δύο μήκη κύματος (924nm και 975nm) για να λιώσει το λίπος, το οποίο κατόπιν απομακρύνεται με μια πολύ λεπτή κάνουλα. Η κάνουλα είναι πολύ λιγότερο επεμβατική από τον κλασικό σωλήνα λιποαναρρόφησης, διότι στόχος είναι να απομακρυνθεί ρευστοποιημένο λίπος. Το laser δίνει τη δυνατότητα στο δέρμα της περιοχής να κάνει σύσφιξη.

Τα οφέλη από την τεχνική laser-lipolysis
Γενικά, η Laser-λιποαναρρόφηση είναι λιγότερο τραυματική, άρα πλεονεκτεί γιατί έχουμε ταχύτερη αποθεραπεία κι επιστροφή στις δραστηριότητες. Άλλα βασικά πλεονεκτήματα της λιποαναρρόφησης με laser είναι ότι:
• Το laser διαλύει επιλεκτικά το λίπος, σε αντίθεση με την κλασική λιποαναρρόφηση που είναι λιγότερο επιλεκτική.
• Το laser «κλείνει» τα αιμοφόρα αγγεία, άρα έχουμε λιγότερους μώλωπες (μελανιές).
• Το laser συσφίγγει (ενισχύει) το δέρμα, άρα έχουμε λιγότερο χαλαρό δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση.

Το Laser δίνει στον πλαστικό χειρουργό τη δυνατότητα να "λιώσει" το ανεπιθύμητο λίπος αποτελεσματικά με επιλεκτική στόχευση του λιπώδους ιστού. Τα πλεονεκτήματα που έχει γι’ αυτό το λόγο το άτομο είναι:
• ταχύτερη επούλωση,
• λιγότερους μώλωπες (μελανιές),
• μειωμένο πόνο,
• ελάχιστη απώλεια αίματος και ελάχιστο οίδημα,
• μικρότερος χρόνος αποθεραπείας για τα άτομα που χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα ή την ίδια μέρα στην εργασία τους ή/και σε άλλες δραστηριότητες,
• ομαλότερο δέρμα με λιγότερες παραμορφώσεις του περιγράμματος,
• σύσφιξη του δέρματος,
• η οπτική ίνα του laser είναι εξαιρετικά μικρή, άρα έχουμε πολύ μικρότερες οπές εισόδου, άρα και πολύ μικρότερες, σχεδόν «αόρατες» ουλές,
• στις μικρότερες περιοχές η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία,
• μπορεί να πετύχει εξομαλύνσεις σε ανωμαλίες από προηγούμενες λιποαναρροφήσεις,
• ο πλαστικός χειρουργός έχοντας στα χέρια του ένα εξελιγμένο μηχάνημα laser, μπορεί να βελτιώσει το περίγραμμα του σώματος, ακόμα και σε περιοχές που κανονικά δεν αντιμετωπίζονται με την παραδοσιακή λιποαναρρόφηση.

Τι είδος αναισθησίας απαιτείται;

Ο ιατρός καθορίζει το επίπεδο της αναισθησίας που απαιτείται, ανάλογα με την έκταση των περιοχών που θα αντιμετωπισθούν, τις ανάγκες, αλλά και τις επιθυμίες του ίδιου του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται μόνο τοπική αναισθησία και, συχνά, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις ελαφρές εργασίες του την ίδια ημέρα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία και ηρεμιστικό, έστω και για να βοηθήσει το άτομο απλά να χαλαρώσει. Σε μεγαλύτερης έκτασης laser-λιποαναρρόφηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν η επισκληρίδειος ή και άλλες μορφές βαθύτερης αναισθησίας, κατά την οποία το άτομο κοιμάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή ενώ δεν αισθάνεται κανένα πόνο, έχει ταυτόχρονα κάποια αίσθηση του περιβάλλοντος.

Είναι όλα τα μηχανήματα laser-λιπόλυσης ίδια;

Το μήκος κύματος του laser είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Ανάλογα με το μήκος κύματος, έχουμε λιγότερη ή περισσότερη (μπορεί να φτάσει το 2πλάσιο ή 3πλάσιο) απορροφησιμότητα της ενέργειας από το λίπος. Επίσης υπάρχουν laser λιποαναρρόφησης με εκπομπή διπλού μήκους κύματος που ευνοεί την 5πλάσια απορροφησιμότητα από το αίμα, άρα εμποδίζει και την αιμορραγία στην περιοχή μειώνοντας τους μώλωπες (μελανιές).
Σημαντική παράμετρος είναι επίσης η σύσφιξη που παρέχει κάθε είδος laser, η οποία σε συνδυασμό με την ισχύ του μηχανήματος laser, δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνδυασμός μεθόδων λιποαναρρόφησης

Η τεχνολογία έχει δώσει κι άλλες επιλογές στον πλαστικό χειρουργό σχετικά με τη λιποαναρρόφηση, όπως είναι η Παλμική Λιποαναρρόφηση. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός μπορεί να κάνει συνδυασμό των μεθόδων. Οι δύο μέθοδοι δεν είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικές, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, προσφέροντας στο ίδιο άτομο, στην ίδια εφαρμογή, τα πλεονεκτήματα και των δύο.

 

Αθανάσιος Χριστόπουλος -  Πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση» κι Επιστημονικός Διευθυντής του Advanced Plastic Surgery & Laser Clinic στο Dubai

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14