Πρόκειται για μια υδροδιαλυτή μορφή της βιταμίνης Β3 και αποτελεί μια από τις σύγχρονες ανακαλύψεις της κοσμετολογίας. Η αρχή έγινε το 2000 που στο British Journal of Dermatology δημοσιεύτηκε ότι η νιασιναμίδη αποτρέπει σημαντικά την απώλεια του νερού από την επιδερμίδα. Όμως, οι ιδιότητες της δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό και ήρθε η στιγμή να τη βάλουμε στο μικροσκόπιο:

Η τοπική εφαρμογή της νιασιναμίδης αυξάνει σημαντικά των αριθμό των κεραμιδίων και των λιπαρών οξέων που συνθέτουν την κεράτινη στιβάδα και αποτρέπει έτσι τη διαδερμική απώλεια νερού. Με αυτό τον τρόπο φαντάσου ότι η επιδερμίδα σου χτίζει ένα γερό «τείχος», το προστατευτικό φραγμό, από τον οποίο δεν διαφεύγουν ποσοστά υγρασίας και το δέρμα παραμένει είναι υγιές, λείο, απαλό και ανθεκτικό στις καθημερινές εξωτερικές επιθέσεις. Περαιτέρω μελέτες πάνω στις ενυδατικές της ιδιότητες έδειξαν ότι ως συστατικό είναι και μη φαγεσωρογόνο που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ακνεικά δέρματα.

μοντέλο με κρέμα

Όμως η δράση της νιασιναμίδης δεν σταματά στην ενυδάτωση αλλά εξαπλώνεται και στο κομμάτι της αντιγήρανσης. Ακόμα και σε χαμηλή περιεκτικότητα αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την αισθητή λείανση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων στην επιδερμίδα.

Καταπραΰνει τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου (rosacea). Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια κατά την οποία έχει διαταραχθεί η ισορροπία του προστατευτικού  φραγμού. Η νιασιναμίδη βοηθά το φραγμό να επανορθώσει τη λειτουργία του και να περιορίσει τυχόν υπάρχουσες φλεγμονές και έτσι βοηθά στα συμπτώματα αυτού του τύπου ακμής.

μοντέλο με κρέμα στο πρόσωπο

Συμβάλει στη μη εμφάνιση σκούρων κηλίδων στην επιδερμίδα. Η τοπική εφαρμογή προϊόντων με νιασιναμίδιο δεν εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης αλλά, όπως έδειξαν οι έρευνες, αναχαιτίζει τη μεταφορά των μελανοσωμάτων, με αποτέλεσμα να αποτρέπει τη δημιουργία δυσχρωμιών στην επιφάνεια.

SΟS info: Η νιασιναμίδη (Β3) έχει ουδέτερο PH, ούτε όξινο ούτε αλκαλικό, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, επειδή ακριβώς έχει ουδέτερο PH είναι ευεργετική για όλους τους τύπους του δέρματος. Δεν είναι φωτοευαίσθητη, άρα δεν αδρανοποιείται από τον ήλιο, δεν κάνει καμία αντίδραση (π.χ. δερματίτιδα) όταν έρθει σε επαφή με τον ήλιο και βοηθά όλους τους τύπους του δέρματος τόσο τα νεανικά, όσο και τα ώριμα.

Πηγή: www.fthis.gr