200 1100 
 

Κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά οι πάσχοντες από σιδηροπενία

Κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά οι πάσχοντες από σιδηροπενία

Ένα νέο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο ανακάλυψαν ειδικοί από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εξετάζοντας την επίδραση του σιδήρου στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορoύν, αντίστροφα, να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Dipender Gill, κλινικό συνεργάτη του Wellcome Trust στο Imperial College του Λονδίνου, προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν ο σίδηρος έχει άμεση επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Δρ Gill και η ομάδα του εξέτασαν τα γενετικά δεδομένα περισσότερων από 48.000 ανθρώπων και επικεντρώθηκαν σε τρία συγκεκριμένα σημεία του γονιδιώματος, όπου ένα νουκλεοτίδιο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το επίπεδο σιδήρου στο σώμα ενός ατόμου.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα συνδυασμένα σύνολα δεδομένων από δύο μετα-αναλύσεις, αναζητώντας αυτά τα νουκλεοτίδια σε ένα σύνολο περισσότερων από 124.000 ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο και επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι υψηλότερα επίπεδα σιδήρου μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

«Όπως και όταν τα επίπεδα χοληστερόλης κάποιου είναι υψηλά, δίνουμε μια στατίνη [...] αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα δισκίο σιδήρου για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα