200 1100 
 

Πιο επιθετικός ο καρκίνος του προστάτη στους ψηλούς και παχύσαρκους

Πιο επιθετικός ο καρκίνος του προστάτη στους ψηλούς και παχύσαρκους

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη έχουν οι άνδρες με μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερο ύψος ή και τα δύο, υποδεικνύει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Προηγούμενη έρευνα που είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ ύψους, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και κινδύνου καρκίνου του προστάτη δεν είχε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, οι προηγούμενες μελέτες δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη σταδιοποίηση του καρκίνου. Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Aurora Perez-Cornago και η ομάδα της, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή, που συμπεριέλαβε 141.896 άνδρες από τη Δανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισε 7.024 περιστατικά καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων 1.388 ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης, εντόπισε 934 θανάτους που προκλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη.

Aναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση του ύψους με τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, βρήκαν όμως ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο επιθετικές μορφές της νόσου και να πεθάνουν από αυτήν. Για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά ύψους, ο σχετικός κίνδυνος αυξανόταν κατά 21 και 17% αντίστοιχα.

Το γιατί το ύψος είναι ένας παράγοντας κινδύνου στον καρκίνο του προστάτη δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια. Η Δρ Perez-Cornago ανέφερε: «Η εύρεση υψηλού κινδύνου σε ψηλότερους άνδρες μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τους μηχανισμούς που αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, που μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή και την ανάπτυξη αυτών των ατόμων».

Η ομάδα παρατήρησε επίσης μια σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του καρκίνου του προστάτη: υψηλότεροι ΔΜΣ συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Στους ηλικιωμένους άνδρες μάλιστα, που η περιφέρεια μέσης θεωρείται καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας από ό,τι ο ΔΜΣ, κάθε 10 παραπάνω εκατοστά στην περιφέρεια της μέσης αντιστοιχούσαν σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 18%.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι συναρπαστικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος ώσπου να αποκαλυφθούν οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα