200 1100 
 

Βρέθηκε το «φάρμακο» κατά της γήρανσης!

Βρέθηκε το «φάρμακο» κατά της γήρανσης!

To μυστικό της μακροζωίας ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε ένα πολύ φθηνό, γενόσημο φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ο Δρ Νιρ Μπαρζίλαϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γήρανση του Κολλεγίου Ιατρικής του Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, ερευνά τη συγκεκριμένη ουσία, με την ελπίδα σύντομα να μπορεί να λάβει έγκριση ως αντιγηραντική θεραπεία. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε νηματοειδή και αρσενικά ποντίκια έδειξαν ότι το φάρμακο παρατείνει τη διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων ειδών- μένει να αποδειχθεί ότι πετυχαίνει το ίδιο και στον άνθρωπο.

Η χρήση του φαρμάκου ως αντιγηραντική θεραπεία έχει νόημα: βοηθά το σώμα να είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα και ομαλοποιεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Ως εκ τούτου, το φάρμακο θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους ανθρώπους υγεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

H μετφορμίνη έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται εκτός ενδείξεων για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο προδιαβήτης, ο διαβήτης κύησης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο. Αναδρομική ανάλυση στην οποία είχαν λάβει μέρος 180.000 άνθρωποι, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν μετφορμίνη ζούσαν περισσότερο από εκείνους που δεν είχαν διαβήτη.

Όταν κυκλοφορήσουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, και αν οι

προσδοκίες των επιστημόνων επιβεβαιωθούν και το φάρμακο πάρει έγκριση από τον FDA, ο τρόπος αντιμετώπισης της γήρανσης αναμένεται να αλλάξει άρδην.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα