200 1100 
 

Βρήκαν στις φράουλες το αντίδοτο του Αλτσχάιμερ!

Βρήκαν στις φράουλες το αντίδοτο του Αλτσχάιμερ!

Σε μια ουσία που περιέχεται στις φράουλες, ίσως βρίσκεται η λύση για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ουσία φιζετίνη, σύμφωνα με νέα έρευνα, βοηθά στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ειδικοί από το ινστιτούτο βιολογικών μελετών Salk διαπίστωσαν ότι η θεραπεία ποντικών με φιζετίνη οδήγησε σε μείωση της γνωσιακής παρακμής και της φλεγμονής του εγκεφάλου. Η φιζετίνη είναι μια φλαβονόλη, που περιέχεται στις φράουλες, στα μήλα, στα σταφύλια, στα κρεμμύδια και στα αγγούρια, η οποία διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλει δηλαδή στον περιορισμό των κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη, η Pamela Maher, του Εργαστηρίου Κυτταρικής Νευροβιολογίας στο Salk και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν η φιζετίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Για να το διαπιστώσουν, χρησιμοποίησαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να γεράσουν πρόωρα και να εμφανίσουν σποραδική νόσο Αλτσχάιμερ. Στην ηλικία των 3 μηνών, τα πρόωρα γερασμένα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε την ουσία και η άλλη όχι. Στην ηλικία των 10 μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει την ουσία παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση στους δείκτες που σχετίζονται με το άγχος και τη φλεγμονή, αλλά και στους γνωσιακούς δείκτες, σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν λάβει φιζετίνη. “Στους 10 μήνες, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εντυπωσιακές", τόνισε η Maher.

Στους εγκεφάλους των μη θεραπευμένων ποντικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δύο τύποι νευρώνων που έχουν συνήθως αντιφλεγμονώδη δράση -τα αστροκύτταρα και τα μικρογλοία – είχαν αντίστροφο ρόλο και προήγαγαν τη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτό δεν παρατηρήθηκε στα ποντίκια ηλικίας 10 μηνών που υποβλήθηκαν σε αγωγή με φιζετίνη”.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι η φιζετίνη μπορεί να ενταχθεί σε μια νέα προληπτική στρατηγική για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα