Νέα εποχή στην Αισθητική Ιατρική: Αναίμακτες & Αυτόλογες Τεχνικές

Σήμερα, υπάρχουν νέες, εξελιγμένες τεχνικές, όχι μόνο ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές, αλλά και τεχνικές που διορθώνουν
τις ατέλειες χρησιμοποιώντας «υλικά» από το ίδιο μας το σώμα

Η αισθητική ιατρική έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει, γιατί έχουν αλλάξει και οι ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι αναζητούν το αναίμακτο, το μη επεμβατικό, το ανώδυνο, τις θεραπείες χωρίς αποθεραπεία και χωρίς υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας και παρενεργειών. Η ιατρική κοινότητα αφουγκράστηκε αυτή την ανάγκη και έτσι εισήχθησαν οι λεγόμενες αυτόλογες θεραπείες.
Αυτόλογη θεραπεία θεωρείται εκείνη που τα στοιχεία που χρησιμοποιεί, λαμβάνονται και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται από τον ίδιο οργανισμό. Μια από τις πιο γνωστές αυτόλογες θεραπείες είναι αυτή της αυτόλογης μεσοθεραπείας, κατά την οποία λαμβάνεται το πλάσμα από τον οργανισμό του ασθενή (μέσω αιμοληψίας και φυγοκέντρισης του δείγματος) και στη συνέχεια «επανατοποθετείται» στον ίδιο οργανισμό – ασθενή.
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι ήδη μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία και αρκετά γνωστή. Δεν είναι όμως η μόνη που ανήκει στη μεγάλη γκάμα των αυτόλογων θεραπειών. Ο όρος αυτόλογα νήματα έχει κάνει την εμφάνιση του στον ιατρικό χώρο τα τελευταία 7 χρόνια. Παρά την πολυετή παρουσία της θεραπείας στο χώρο, υπάρχει ακόμα έντονη σύγχυση σχετικά με το τι είναι τα αυτόλογα νήματα και πώς εφαρμόζονται. Η τοποθέτηση νημάτων (ξένου σώματος) στο πρόσωπο σαν ιατρική υπηρεσία, έχει ως στόχο την ανόρθωση και τον ανασχηματισμό του σχήματος του προσώπου.
Με την τεχνική των αυτόλογων νημάτων δεν έχουμε χρήση ξένου σώματος – νήματος. «Πλέκοντας» τις ελαστικές ίνες του προσώπου αλλάζουμε τη μορφή και τη κατεύθυνσή τους, δίνοντας με φυσικό τρόπο νέο σχήμα και όψη στο πρόσωπο. Η τεχνική των αυτόλογων νημάτων γίνεται με τη χρήση της ιατρικής συσκευής Vibrance και η τεχνική ονομάζεται Needle Shaping. Η τεχνική των αυτόλογων νημάτων ή Needle Shaping Technique εφαρμόζεται με βελόνες βελονισμού οι οποίες διεισδύουν μέχρι το δέρμα, όπου συναντώνται με τις ελαστικές ίνες του προσώπου. Παράλληλα, ασθενής και γιατρός κρατούν από ένα ηλεκτρόδιο που συνδέεται με τη συσκευή Vibrance, το οποίο δημιουργεί μικροδονήσεις στο εσωτερικό του δέρματος, έχοντας σαν αποτέλεσμα το «γάντζωμα» των ελαστικών ινών στις βελόνες βελονισμού. Η συσκευή Needle Shaping κάνει χρήση γαλβανικού ρεύματος υψηλής τάσης. Η ενέργεια αυτή διοχετεύεται μέσω του γυμνού χεριού του ιατρού (καλός αγωγός) στις βελόνες βελονισμού και από εκεί στις ελαστικές ίνες. Δημιουργείται, εν ολίγοις, ένα κύκλωμα μεταξύ γιατρού, ασθενούς και συσκευής.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αλλά κυρίως ανώδυνα, χωρίς παρενέργειες και ανάγκη αποθεραπείας. Μετά την εφαρμογή, ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητα του. Λόγω της χρήσης βελόνων βελονισμού, κατά τη θεραπεία ο γιατρός εντοπίζει και βελονιστικά σημεία, με αποτέλεσμα τη γενικότερη ψυχοσωματική ανάταση του ασθενούς.


Εντάσσοντας στο ιατρείο τέτοιου είδους αυτόλογες, αναίμακτες, φυσικές θεραπείες, ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας των ασθενών και εξαλείφεται το αίσθημα του φόβου. Και οι αναίμακτες, αυτόλογες θεραπείες δεν σταματούν εκεί! Άλλη μια αρκετά δημοφιλής αναίμακτη θεραπεία είναι αυτή της βλεφαροπλαστικής με τη χρήση της τεχνολογίας του πλάσματος (PLASMA EXERESIS) .
Μια, επίσης, πρωτοπόρα και νέα θεραπεία που ανήκει στην οικογένεια των αυτόλογων θεραπειών και της αισθητικής ιατρικής είναι τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα – Stem Cells. Βασικές εφαρμογές της θεραπείας των βλαστοκυττάρων είναι η δράση της ενάντια στη χρονογήρανση του προσώπου, σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίασης και προβλημάτων χόνδρου στις αρθρώσεις.
Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και γίνεται μέσα στο ιατρείο διαρκώντας μόλις 15 λεπτά. Το πρώτο βήμα, μιας και μιλάμε για μια αυτόλογη θεραπεία, είναι να λάβουμε ιστό από τον ίδιο τον ασθενή. Ανάλογα με την πάθηση, η πηγή του ιστού που θα λάβουμε, μπορεί να είναι δέρμα από το τριχωτό της κεφαλής (περιπτώσεις αλωπεκίασης) ή μικρό κομμάτι χόνδρου (περιπτώσεις προβλημάτων χόνδρου στις αρθρώσεις). Έπειτα χρησιμοποιώντας το εξειδικευμένο και πατενταρισμένο μηχάνημα Regenera Active, τοποθετούμε τον ιστό που έχουμε λάβει από τον ασθενή και με τη βοήθεια του μηχανήματος, επιτυγχάνουμε την ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων από τους συγκεκριμένους ιστούς του. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την αναγέννηση των μαλλιών, του δέρματος ή των χόνδρων με φυσικό, αναίμακτο τρόπο.
H γκάμα των αυτόλογων θεραπειών συνεχώς εμπλουτίζεται και πολλαπλασιάζεται με νέες θεραπείες και τεχνικές.


Μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω ανάλυση και γνωριμία με αυτόλογες, και όχι μόνο, θεραπείες αισθητικής ιατρικής είναι το 2ο Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στις 17 & 18 Νοεμβρίου του 2017. Το συνέδριο διοργανώνει η εταιρεία Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής στην Ελλάδα (SAMNAS- SOCIETY OF AESTHETIC MEDICINE AND NON-ABLATIVE SURGERY) και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Είναι μια εξαίρετη ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αναλύσουμε περαιτέρω τις διαστάσεις της Αισθητικής Ιατρικής και των αυτόλογων θεραπειών.

Πληροφορίες για το συνέδριο:
http://www.softsurgeryconference2017.com/

 

Γράφει o:

Σωτήριος
Γ. Τσιούμας

Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Λέκτορας του Πανεπιστημίου
του Camerino,
Πρόεδρος Society of Aesthetic Medicine Non - Ablative Surgery (SAMNAS),
Συγγραφέας “Εγχειρίδιο Αισθητικής
Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής”.

Πλατεία Κυψέλης 15 - Αθήνα
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14