Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί άλλοι γερνούν σύντομα ενώ άλλοι παραμένουν «νέοι για πάντα». Mέχρι σήμερα πολλοί θεωρούσαν ότι η απάντηση κρύβεται στο DNA, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημαντικότερη παράμετρος διατήρησης της νεανικότητάς μας είναι η διατροφή μας.
Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση, Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Aντιγήρανσης, σημειώνει πως “μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τις τρεις κύριες ομάδες σε κάθε γεύμα, μικρό ή μεγάλο, ώστε να διατηρείται η ισογλυκαιμία, η μαγική λέξη της αντιγήρανσης”.
Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά;
Ας ξεκινήσουμε με τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ιστική αυτοεπιδιόρθωση και για τη δημιουργία νέου ιστού. Το κολλαγόνο, το οποίο είναι η βάση του συνδετικού ιστού, αποτελείται από πρωτεϊνικές ίνες και συνιστά το 30% των πρωτεϊνών του σώματος.
Έχουμε 22 διαφορετικά αμινοξέα. Τα 8 βασικά πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά σε επαρκή ποσότητα, διότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα αποθηκεύσει. Οι τροφές που τα περιέχουν είναι τα ψάρια, τα αυγά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και η σόγια (η οποία ωστόσο δεν πρέπει να προσλαμβάνεται από άνδρες). Στα όσπρια περιέχονται κάποια από τα βασικά αμινοξέα, αλλά όχι όλα.
Είναι γνωστό ότι χρειαζόμαστε 1 gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους σώματος την ημέρα, ποσοστό που αυξάνεται στα 3 gr στις εγκύους και στα 6 gr στις θηλάζουσες μητέρες.
Ενδεικτικά, μια γυναίκα βάρους 54 κιλών χρειάζεται:
2 αυγά για πρωινό
220 gr μοσχάρι στο γεύμα
200 gr ψάρι στο δείπνο
για να συμπληρώσει τις ημερήσιες ανάγκες της σε πρωτεΐνη.
Απαραίτητα λιπαρά
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και ως εκ τούτου πρέπει να προσλαμβάνονται από τη διατροφή καθημερινά. Υπάρχουν
δύο κατηγορίες: τα Ω3 & Ω6 που
αποκαλούνται «απαραίτητα» και τα Ω9, τα οποία είναι σημαντικά, αλλά όχι «απαραίτητα», διότι ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει μια μικρή ποσότητά τους, αλλά όχι ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του.
Τα λιπαρά αυτά είναι σημαντικά για το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το γενετικό και το νευρικό σύστημα.
Επίσης, για τη συντήρηση της ακεραιότητας και ευκαμπτότητας των κυτταρικών μεμβρανών, ιδιότητα απαραίτητη για κάθε όργανο, μα κυρίως για το δέρμα.
Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της φλεγμονής, ιδιότητα μεγάλης σημασίας στην αντιγήρανση.
Υδατάνθρακες
Πρέπει να υπάρχουν σε ισορροπία με τα άλλα δύο συστατικά για την επίτευξη της ισογλυκαιμίας.
Αποφύγετε τα λευκά προϊόντα από τα σιτηρά, δηλαδή τα προϊόντα που τους έχει αφαιρεθεί ο φλοιός, τους χυμούς και την υπερβολική κατανάλωση φρούτων.
Τέλος, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό.
Photos by Freepik
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας