Η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: οικογενειακές συνεστιάσεις με «γενναίες» δόσεις εορταστικών εδεσμάτων και αλκοόλ. Παρά το γεγονός ότι οι χρονίως πάσχοντες, πρέπει να ακολουθούν τα διατροφικά προγράμματα και τις ιατρικές οδηγίες για τη νόσο τους όλο τον χρόνο, η συμμετοχή ενός πολυασθενούς στις καθιερωμένες απολαύσεις των εορτών δεν είναι αδύνατη όταν γίνεται με σύνεση.
Μέτρα που πρέπει να τηρείτε:
1. Σερβιριστείτε πρώτος/η στο μπουφέ και μία φορά. Όσο περισσότερο παραμένουν οι τροφέςσε θερμοκρασία δωματίου, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να πολλαπλασιαστούν σε αυτές παθογόνοι μικροοργανισμοί και τοξίνες που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στους χρονίως πάσχοντες.
2. Προτιμήστε μικρές οικογενειακές συνεστιάσεις σε καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς καπνό, ανεξάρτητα των μεγάλων συνεστιάσεων, όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, για να μειώσετε την πιθανότητα προσβολής από αναπνευστικές λοιμώξεις.
3. Μην αμελείτε το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας επί τριάντα δευτερόλεπτα, πριν το γεύμα, μετά από χειραψίες, χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων (π.χ. τράπουλες, φιάλες ποτών). Μην αγγίζετε τη μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
4. Φάτε τη σαλάτα σας στην αρχή του γεύματος. Αυτό θα σας προκαλέσει αίσθημα κορεσμού και θα μειώσει την ποσότητα του κυρίως γεύματος που θα καταναλώσετε.
5. Μασήστε κάθε μπουκιά επί τριάντα φορές. Αυτό το απλό μέτρο θα δώσει στο σώμα σας τον χρόνο να απολαύσει το γεύμα, θα βοηθήσει τα αντανακλαστικά της όρεξης να λειτουργήσουν καλύτερα, ενώ θα κάνει την τροφή σας πιο εύπεπτη.
6. Μην φάτε πάνω από ένα γλυκό ημερησίως. Προτιμήστε να το καταναλώσετε το πρωί και όχι ως επιδόρπιο. Τα γλυκά επιδόρπια μετά το κυρίως γεύμα ενδέχεται να προκαλέσουν έντονη δυσπεψία.
7. Μην πίνετε πάνω από 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα και όχι πάνω από τρεις φορές ανά εβδομάδα. Η ποσότητα των 14 γραμμαρίων περικλείεται σε 355 ml μπύρας περιεκτικότητας σε αλκοόλ 5% ή 148ml κρασί περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% ή 44 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ.
8. Μην βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας, εφόσον πάσχετε από υπέρταση ή έχετε φυσιολογική πίεση.
9. Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά, για να αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας κατά την πέψη.
10. Η υπερκόπωση κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι συχνή στον χρονίως πάσχοντα. Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση.