Crash test ανάμεσα στη ζάχαρη και στο μέλι πραγματοποίησε ενώπιον του κοινού του πρόσφατου συνεδρίου της ΕυρωπαΪκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσακίας -ΕSoDiMeSΟ που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η Βασιλοτρόφος, Μελισσοπαραγωγός, Μαίρη Νικολάου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το μέλι είναι πολύ προτιμότερο από τη ζάχαρη όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βαρος, για μια σειρά από λόγους:
- Απαιτεί πολύ λιγότερη ποσότητα, καθώς είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη
- Είναι μια φυσική τροφή, με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες
- Έχει χαμηλό Γλυκαιμικο Δείκτη διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισορροπημένα
- Μειώνει το αίσθημα της πείνας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | ΖΑΧΑΡΗ
(100 γρ.) |
ΜΕΛΙ
(100 γρ.) |
Ενέργεια (kcal) | 383 | 304 |
Υδατάνθρακες (g) | 99 | 82 |
Σάκχαρα (g) | 98,4 | 82,1 |
Φρουκτόζη (g) | 0,6 | 40,9 |
Γλυκόζη (g) | 0,7 | 35,7 |
Σακχαρόζη (g) | 97,2 | 0,9 |
Ασβέστιο (mg) | 1 | 6 |
Σίδηρος (mg) | 0 | 0,42 |
Μαγνήσιο (mg) | 0 | 2 |
Φώσφορος (mg) | 1 | 4 |
Ψευδάργυρος (mg) | 0 | 0,22 |
Κάλιο (mg) | 2 | 52 |
Βιταμίνη C (mg) | 0 | 0,5 |
Βιταμίνη Β2 (mg) | 0,019 | 0,038 |
Βιταμίνη Β3 (mg) | 0 | 0,121 |
Βιταμίνη Β5 (mg) | 0 | 0,068 |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0 | 0,024 |
Νερό (g) | 0,03 | 17 |
Μέλισσα, σημαντική για την ισορροπία της φύσης
Επιπλέον, οι παραγωγοί του μελιού, οι μέλισσες, είναι πολύ σημαντικές για την ισορροπία της φύσης. Οι μέλισσες είναι ο κύριος επικονιαστής των εντομόφιλων φυτών που κατέχουν το 60-70% όλων των ειδών και έχουν ενεργό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Όπως είχε χαρακτηριστικά πει και ο Άλμπερτ Αινστάιν, “εάν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει’’.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Zita Congress & Management