Μειώνοντας τα επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής, με μια υγιεινή διατροφή και τον τρόπο ζωής μας, προστατεύουμε και την υγεία μας. Ιδανικό πρότυπο αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Αναλυτικά, αντιφλεγμονώδεις τροφές θεωρούνται:
Τα λιπαρά ψάρια
Περιέχουν αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και την ιντερλευκίνη 6, βασικούς δείκτες φλεγμονής. Καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα 120-150 γρ. σολομό, σαρδέλες, τόνο, σκουμπρί, βακαλάο, λαβράκι.
Τα μούρα
Είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις φλεγμονές. Ειδικά τα κόκκινα μούρα προσφέρουν μόλις 52 kcal/100 γρ., 6,5 γρ. φυτικές ίνες και 44% της ΣΗΔ της βιταμίνης C ημερησίως. Καταναλώστε 2 φλιτζάνια τσαγιού ημερησίως.
Οι ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε αντιφλεγμονώδη μονοακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, βοηθούν και στην απώλεια βάρους. Μια κλειστή χούφτα καθημερινά αποτελούν ένα ιδανικό σνακ.
Τα φασόλια
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο. Καταναλώνετέ τα δύο φορές την εβδομάδα.
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Είναι η υπερτροφή της ελληνικής φύσης, καθώς είναι πλούσιο σε καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Περιέχει ολεοκανθάλη, η οποία μειώνει τις φλεγμονές και ανακουφίζει από τον πόνο. Καταναλώνετε 2-3 κουταλιές της σούπας ημερησίως στη σαλάτα σας ή στο τέλος του μαγειρέματος. Προτιμήστε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θα είναι αποθηκευμένο σε σκουρόχρωμα μπουκάλια.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη CRP, μια πρωτεΐνη στο αίμα που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή. Είναι σημαντικό οι φυτικές ίνες να προέρχονται από τροφές και όχι από συμπλήρωμα. Ιδανικά από λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πιπεριές.
Το μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές, μειώνοντας τις κυτοκίνες.
Το αβοκάντο
Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη μονοακόρεστα λιπαρά, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Περιέχει, επίσης, καροτενοειδή και τοκοφερόλες, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.
Το πράσινο τσάι
Περιέχει την επιγαλοκατεχίνη 3 (EGCG), μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ο κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς λειτουργεί σαν …φυσική κορτιζόνη, χωρίς τις παρενέργειές της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2, οι οποίοι περιέχονται και στα παυσίπονα.
Τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή
Τροφές που ενισχύουν τη φλεγμονή είναι η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή συγκέντρωση σε φρουκτόζη, τα trans λιπαρά, τα σπορέλαια, οι κακοί υδατάνθρακες (άσπρο αλεύρι), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα.
Επιπλέον, η υπερκατανάλωση ω-6 λιπαρών οξέων, από τα οποία το σώμα συνθέτει ορμόνες που οδηγούν σε φλεγμονές, αυξάνει τη φλεγμονή. Πλούσια σε ω-6 λιπαρά είναι τα φυτικά έλαια (σπορέλαια) που χρησιμοποιούνται στα τυποποιημένα τρόφιμα.
Οι «δέκα εντολές»
Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο σε έναν μέτριο αριθμό φυσικής δραστηριότητας.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν