Ματωμένα ούλα; Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ματωμένα ούλα; Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C
matwmena oula

Τα ματωμένα ούλα είναι ένα σημάδι ουλίτιδας, ένα πρώιμο στάδιο περιοδοντικής νόσου, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτούν χαμηλή βιταμίνη C στη διατροφή σας, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από την 1η Φεβρουαρίου 2021, από το Nutrition Reviews Οι ερευνητές εξέτασαν 15 δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.140 υγιείς άνθρωποι, καθώς και στοιχεία για 8.210 άτομα από την έρευνα για την υγεία και τη διατροφή του CDC. Διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας των ούλων με ήπια ανίχνευση. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Η αυξημένη αιμορραγία γενικά είναι ένα από τα συμπτώματα του σκορβούτου, μιας ασθένειας που προκαλείται από σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C. Το σκορβούτο, που επηρέαζε συχνά τους ναυτικούς του 18ου αιώνα οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά, είναι σπάνιο σήμερα. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη ρίχνει φως σε μια πιθανή αιτία αιμορραγίας των ούλων που σχετίζεται με τα επίπεδα της βιταμίνης C που είναι μόνο ελαφρώς χαμηλά – δεν είναι αρκετά για να προκαλέσουν σκορβούτο.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για ενήλικες άνδρες είναι 90 χιλιοστόγραμμα (mg). Θα πρέπει να δείτε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε επαναλαμβανόμενα αιμορραγικά ούλα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιήστε νήμα. Αλλά οι ειδικοί προτείνουν επίσης την αύξηση της βιταμίνης C σας για καλό μέτρο, τρώγοντας περισσότερα τρόφιμα όπως το λάχανο, τα πορτοκάλια, τις πιπεριές και τα ακτινίδια, ή από ένα καθημερινό συμπλήρωμα 100 mg έως 200 mg βιταμίνης C.

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: