Μαστίχα: Το ελληνικό superfood

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαστίχα: Το ελληνικό superfood
mastic 1

Ένα ελληνικό superfood, με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που όμοιά της δεν υπάρχει. Η γνωστή σε όλους μας μαστίχα Χίου, είναι μια υψηλής διατροφικής αξίας τροφή που αξίζει να την εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή.

Μαστίχα η θαυματουργή 

Η φυσική μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της, κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος στομάχου. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, έχει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, ενώ αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Η μαστίχα στη μαγειρική

Το ελληνικό αυτό superefood, με το μοναδικό άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση, είναι ένα πολύτιμο συστατικό και στην κουζίνα. Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσδίδει ευχάριστο, διακριτικό άρωμα και extra γεύση σε πολλές αλμυρές συνταγές. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων, ενώ μειώνει και τη χοληστερόλη του αίματος.

Η μαστίχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική κυρίως ως σκόνη την οποία μπορούμε να αγοράσουμε ή να την φτιάξουμε μόνη μας κοπανώντας κόκκους μαστίχας στο γουδί. Η χρήση της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική όσον αφορά την ποσότητα, γιατί το φαγητό μπορεί να πικρίσει. Μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας, 2-3 σταγόνες απόσταγμα ή 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας, είναι η ιδανική ποσότητα για 4-5 μερίδες φαγητού.

Επίσης, το ελαιόλαδο με μαστίχα με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα του είναι τέλειο για την παρασκευή dip και για dressing σε σαλάτες.

Πηγή: https://www.ladylike.gr/