marios-mitrakis

Συζητώντας με τον Μάριο Μητράκη για την Φόρμα Ανώνυμων Ιστοριών – Η ανάγκη να μιλήσουμε, η ανάγκη να ακουστούμε

Ο Μάριος Μητράκης έχει διαβάσει εκατοντάδες ιστορίες , γραμμένες κυρίως από γυναίκες. Γυναίκες που μιλούν συνήθως για ένα δύσκολο βίωμα, μια εμπειρία, ένα μυστικό που δεν θα αποκαλύψουν ποτέ, εκτός από τη google φόρμα που δημιούργησε ο Μάριος. Στη συνέχεια εκείνος, με τη δική του καλλιτεχνική ματιά ξεδιπλώνει τις ιστορίες και τις μεταφέρει στο λογαριασμό του στο Instagram.

– Είχατε μια διαφορετική καριέρα, με μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό που κάνατε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με κάτι τόσο ιδιαίτερο, πως προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε κατά τύχη, δεν είχα πλέον ενδιαφέρον για αυτό που έκανα πριν και ήθελα να αλλάξω τη θεματική του λογαριασμού μου. Έφτιαξα μια απλή Φόρμα Google και κάλεσα τα άτομα που με ακολουθούσαν να γράψουν οτιδήποτε θέλουν, ανώνυμα. Δεν έβαλα κάποιον περιορισμό, δεν ζήτησα κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που περίμενα σίγουρα δεν ήταν αυτό που προέκυψε. Δεδομένου ότι ο λογαριασμός μου μέχρι τότε είχε καθαρά κωμικό χαρακτήρα, δεν περίμενα να λάβω ανώνυμες ιστορίες και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές αρκετά οδυνηρές. Την περίοδο, τότε που ξεκίνησε η Φόρμα, κατακλυζόμασταν από άσχημες ειδήσεις, βιασμών και γυναικοκτονιών. Το κωμικό στοιχείο του λογαριασμού ένιωθα ότι είναι πλέον περιττό, ότι ίσως υπήρχε ανάγκη, μέσα από αυτό το βήμα που είχα, όχι μόνο να αναδειχθούν κάποιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και, όσο και όπως είναι εφικτό, κάποια άτομα να βοηθηθούν. Η απόδειξη αυτής της ανάγκης ήρθε ήδη από τις πρώτες ιστορίες που γράφτηκαν ανώνυμα στη Φόρμα, ιστορίες κακοποίησης, βιασμού, ενδοοικογενειακής βίας κ.ά., γραμμένες κυρίως από γυναίκες. Ήδη από τις πρώτες στιγμές της λειτουργίας της Φόρμας κατάλαβα ότι αυτή την ροή έπρεπε να έχει πλέον ο λογαριασμός μου. Το βήμα που μου είχε δοθεί μέσα από το instagram μπορούσε να γίνει βήμα και για άλλα άτομα να μιλήσουν και να ακουστούν.

– Μας περιγράφετε (λέτε δυο λόγια) για αυτό που κάνετε;

Κάθε μέρα μπαίνω και διαβάζω τις νέες ιστορίες που έχουν έρθει στη Φόρμα. Τις διαβάζω όλες, κάποιες πάνω από 2 και 3 φορές. Είναι μεγάλος ο όγκος των ιστοριών, οπότε κάποιες τις ετοιμάζω ώστε να έχουν τη μορφή instagram post για να ανέβουν σταδιακά στον λογαριασμό μου. Στην αρχή ζωγράφιζα, μετά οι ιστορίες ανέβαιναν με τη μορφή βίντεο στα οποία κάποιες γυναίκες είχαν δανείσει τη φωνή τους για να αφηγηθούν την ιστορία. Η διαδικασία αυτή ήταν πολύ χρονοβόρα, οπότε πλέον οι ιστορίες ανεβαίνουν σε μορφή απλής εικόνας. Φυσικά, δεν γίνεται να ανέβουν όλες οι ιστορίες. Κάθε ιστορία που ανεβαίνει χρειάζεται τον χώρο της και τον χρόνο της, γιατί κάθε μία έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο να πει, δεν θα είχε νόημα να ανεβάζω 5-6 ιστορίες την ημέρα.

– Από την έως τώρα εμπειρία σας, τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να θέλει να μοιραστεί κάτι που τον απασχολεί, τον προβληματίζει ή κάτι που έχει βιώσει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιο άτομο μπορεί να γράψει στη Φόρμα. Αναφέρω μερικούς από αυτούς από όσα έχω καταλάβει μέχρι τώρα.

· Μπορεί να θέλει να ακουστεί, να δει την ιστορία του δημοσιευμένη, να διαβάσει τα σχόλια από κάτω, να πάρει δύναμη και να συνειδητοποιήσει ότι κι άλλα άτομα έχουν βιώσει ή βιώνουν κάτι παρόμοιο.

· Πολλές φορές είναι ένας προσωπικός τρόπος εξωτερίκευσης. Άτομα γράφουν ώστε να εξωτερικεύουν κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να γνωστοποιήσουν ακόμα και προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο γραπτός λόγος μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τη θεραπεία για ψυχικά τραυματισμένα άτομα. Έχω παραδείγματα από άτομα που μου έστειλαν προσωπικό μήνυμα και μου είπαν ότι η διαδικασία του γραψίματος στη Φόρμα τα βοήθησε να αντιληφθούν το πρόβλημα και να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό.

· Κάποιες φορές για να εμπνεύσει και άλλα άτομα να μιλήσουν για το ίδιο θέμα. Άτομα που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες ή ψυχικές διαταραχές έχουν την ανάγκη να μιλήσουν και να εμπνεύσουν άλλα άτομα που θα δουν δημοσιευμένη την ιστορία και αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις.

· Κάποια άτομα χρησιμοποιούν συχνά τη Φόρμα και έχουν ανάγκη να γράφουν εκεί ανά τακτά χρονιά διαστήματα, αξιοποιούν τη Φόρμα ως ένα προσωπικό ημερολόγιο αλλά και ταυτόχρονα ως ένα παράθυρο στον έξω κόσμο, ώστε να ακουστεί η πορεία τους, η εξέλιξή τους, η βελτίωση ή η επιδείνωση της κατάστασης που βιώνουν.

– Η ανωνυμία παίζει ρόλο;

Η ανωνυμία νομίζω ότι παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο. Χωρίς τον παράγοντα της ανωνυμίας αυτή η Φόρμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Όχι μόνο επειδή ανώνυμα εξωτερικεύουμε δύσκολα βιώματά μας πιο εύκολα αλλά κι επειδή έτσι διαφαίνεται καλύτερα το γεγονός ότι πολλά άτομα βιώνουν την ίδια δύσκολη κατάσταση, πολλά άτομα έχουν περάσει το ίδιο με εμάς. Με την ανωνυμία δυστυχώς πολλές φορές χάνουμε το πρόσωπο αλλά κερδίζουμε την ομοψυχία, η οποία μας λείπει πάρα πολύ.

– Πόσο σημαντικό είναι για αυτούς τους ανθρώπους να μοιράζονται μαζί σας τις ιστορίες τους και κατ’ επέκταση με τον κόσμο που τις διαβάζει;

Έχω πολλές αποδείξεις ότι η Φόρμα βοηθάει, είτε σε ατομικό είτε σε ένα ευρύτερο συλλογικό επίπεδο. Μαθαίνω από άτομα, που έχουν γράψει στη Φόρμα, ανεξάρτητα αν έχω δημοσιεύσει τις ιστορίες τους, μέσα από προσωπικό μήνυμα στο Instagram ότι έχουν βοηθηθεί πολύ. Ότι έχουν επισκεφθεί ειδικούς, ότι μόλις είδαν δημοσιευμένη την ιστορία τους αποφάσισαν να κλείσουν ραντεβού για μια πρώτη συνεδρία σε ψυχολόγο. Μια κοπέλα μια φορά με βρήκε και μου είπε ότι αφού ανέβασα την ιστορία της – είχε πέσει θύμα βιασμού – την έδειξε στην κολλητή της και η φίλη της σοκαρίστηκε γιατί είχε βιώσει κι εκείνη σεξουαλική κακοποίηση. Αυτές οι δύο φίλες ίσως να μην εξομολογούνταν ποτέ η μία στην άλλη τι είχαν βιώσει. Μάλιστα, αργότερα, διαπίστωσαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από το ίδιο άτομο του φιλικού τους περιβάλλοντος. Έχουν συμβεί απίστευτα γεγονότα λόγω της Φόρμας, ακριβώς επειδή ιστορίες ανθρώπων μπλέκονται μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη όταν ένα άτομο θα μου στείλει μήνυμα και θα μου πει ότι όλη αυτή τη διαδικασία το βοήθησε έστω και λίγο να βελτιώσει τη ζωή του.

– Υπάρχουν ιστορίες που σας έχουν σοκάρει;

Όλες οι ιστορίες έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο να πουν, όπως και κάθε άτομο είναι ξεχωριστό έτσι είναι και η ιστορία του. Θα με σοκάρει όταν διαβάσω ότι μια ανήλικη κοπέλα έπεσε θύμα βιασμού από τον πατέρα της αλλά θα με προβληματίσει εξίσου κι όταν λάβω μια ιστορία από μια γυναίκα, 43 χρονών, που ζει μόνη της και θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της. Πολλές φορές διαβάζω μια ιστορία και τη σκέφτομαι για την υπόλοιπη μέρα, μπορεί να είναι μια ιστορία μοναξιάς, ή μια περίπτωση κατάθλιψης, δεν έχει σημασία. Πάντα θα με σοκάρει το ότι ζούμε μόνοι μας, το ότι μπορεί να έχουμε οικογένεια, συγγενείς φίλους αλλά κατά βάθος να νιώθουμε μια απέραντη μοναξιά. Πάντα με προβληματίζει η έλλειψη ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης, άτομα που σηκώνουν τον δικό τους σταυρό, στην καθημερινότητά τους συμπεριφέρονται άσχημα σε άλλα άτομα που όμως μπορεί να βιώνουν το ίδιο και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δυο καλοί φίλοι που ο ένας θα μπορούσε να καταλάβει τον άλλον και να τον αποδεχτεί. Με σοκάρει το πόσο σκληροί είμαστε, τις περισσότερες φορές απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

– Σας επηρεάζουν ψυχολογικά;

Φυσικά με επηρεάζουν ψυχολογικά, με αλλάζουν, με ξυπνούν οι ιστορίες που διαβάζω. Μου θυμίζουν ότι όταν βγαίνω από το σπίτι μου συναναστρέφομαι με ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζω τίποτα για τον ψυχικό τους κόσμο και την προσωπική τους ζωή, για αυτό τον λόγο οφείλω να τους σέβομαι και να συμπεριφέρομαι ανθρώπινα και με κατανόηση. Έχει τύχει άτομο που ήδη γνώριζα να έχει γράψει στη Φόρμα, να έχω επηρεαστεί πολύ από την ιστορία του, να έχω δημοσιεύσει την ιστορία του, το άτομο να έχει βοηθηθεί από αυτή τη διαδικασία κι εγώ να το μαθαίνω πολύ αργότερα.

– Ποιος είναι τελικά ο σκοπός που δημιουργήσατε τη φόρμα ανώνυμων πληροφοριών;

Τελικά ο σκοπός είναι να διατηρείται μια πολυφωνία και μια ομοψυχία, άτομα που έχουν ανάγκη να μιλήσουν να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος που τους προσφέρει ένα ασφαλές μέρος ώστε να μιλήσουν και κατ’ επέκταση να ακουστούν. Δεν αρκεί να μιλάμε, πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιος μας ακούει. Κάποιες φορές αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Και εξηγώ γιατί το λέω αυτό. Θυμάμαι περίπτωση γυναίκας που είχα ανεβάσει την οδυνηρή ιστορία της και μετά από αρκετό καιρό μου έστειλε μήνυμα να με ευχαριστήσει. Η γυναίκα αυτή, αφού είχε διαβάσει την ιστορία της δημοσιευμένη στον λογαριασμό μου, συνειδητοποίησε ότι αυτά που είχε γράψει στη Φόρμα δεν είχαν συμβεί ποτέ, ήταν τόσο βαθιά τραυματισμένη που είχε πλάσει ψεύτικες αναμνήσεις για τον εαυτό της, νόμιζε ότι είχε βιαστεί και κακοποιηθεί. Μόλις συνειδητοποίησε ότι αυτά που διαβάζει, από τη μία ήταν τα δικά της λόγια αλλά από την άλλη ήταν ψεύτικες αναμνήσεις, ζήτησε βοήθεια από ειδικό και τώρα η κατάστασή της έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν άτομα τόσο τραυματισμένα που έχουν κόψει κάθε σύνδεση ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι τρομακτικό, αυτά τα άτομα μπορεί να είναι σύντροφοί μας, συγγενείς μας, συνεργάτες μας, εμείς οι ίδιοι. Αν μια απλή Φόρμα Ανώνυμων Ιστοριών μπορεί να προσφέρει έστω και την παραμικρή βοήθεια τότε αυτός είναι και ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο υπάρχει και συνεχίζει τη λειτουργία της.

 

Δημοσιογράφος: Χαραλαμπάκου Κατερίνα