Κολπίτιδα: Τι είναι και από τι προκαλείται;

Home ΥΓΕΙΑ Κολπίτιδα: Τι είναι και από τι προκαλείται;
ponoi periodou

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια κοινή κολπική λοίμωξη που συμβαίνει όταν ορισμένα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στον κόλπο ξεχειλίζουν, προκαλώντας βακτηριακή ανισορροπία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια υπόλευκη ή γκρι κολπική απόρριψη που μυρίζει «ψάρι». Σε ορισμένες γυναίκες, η κολπίτιδα φεύγει χωρίς θεραπεία, ενώ σε άλλα, τα αντιβιοτικά που θα συστήσει ο γιατρός, αντιμετωπίζουν επιτυχώς αυτήν τη μόλυνση, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Cleveland Clinic.

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια κολπική λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια. Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία μη φυσιολογικής κολπικής εκκρίσεως που εμφανίζεται σε γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής (γυναίκες που δεν έχουν περάσει ακόμη στην εμμηνόπαυση).

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη μυρωδιά και να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό σε ορισμένες γυναίκες. Άλλες γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα σχετίζεται με κακή μαιευτική και γυναικολογικά αποτελέσματα, όπως πρόωρο τοκετό, λοίμωξη μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως υστερεκτομή, και μπορεί να κάνει μια γυναίκα πιο ευαίσθητη σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως τον HIV.

Ποιες γυναίκες μπορεί να πάθουν Βακτηριακή κολπίτιδα;

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά. Ενδέχεται να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να το πάθετε εάν:

 • Είστε έγκυος.
 • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά
 • Έχετε μια ενδομήτρια συσκευή
 • Έχετε πολλούς συντρόφους
 • Έχετε νέο σύντροφο

Τι προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα;

Ο κόλπος σας ‘’φιλοξενεί’’ πολλούς τύπους βακτηριδίων (που ονομάζονται μικροβιοκτόνα), όπως και το πεπτικό σας σύστημα. Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) συμβαίνει όταν μερικά από τα κολπικά βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα από άλλα. Πάρα πολλά από έναν τύπο βακτηρίων οδηγεί σε ανισορροπία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;

Έως το 84% των ατόμων με βακτηριακή κολπίτιδα (BV) δεν έχουν συμπτώματα. Εάν το πάθετε, μπορεί να έχετε:

 • Άτυπα κολπικά υγρά στο χρώμα και την υφή (κίτρινα, άσπρα, γκρίζα)
 • Δύσοσμα κολπικά υγρά
 • Σπάνια, φαγούρα ή ξηρό κόλπο

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας  για να διαπιστώσετε εάν αυτό που έχετε είναι κολπίτιδα  ή άλλη κολπική λοίμωξη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βακτηριακής κολπίτιδας και της κολπικής  μυκητίασης;

Τόσο η βακτηριακή κολπίτιδα όσο και οι κολπικές μυκητιάσεις είναι κολπικές λοιμώξεις που αυξάνουν τα κολπικά υγρά. Δείτε πώς μπορείτε να δείτε τη διαφορά:

 • Τόσο η βακτηριακή κολπίτιδα, όσο και η κολπική μυκητίαση χαρακτηρίζονται από μία μη φυσιολογική έκκριση, ωστόσο η εμφάνιση αυτής της έκκρισης διαφοροποιείται ανά περίπτωση. Ενώ η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλεί ένα λεπτό, υδαρές, λευκό ή γκρι έκκριμα με μία συγκεκριμένη οσμή ψαριού, η κολπική μυκητίαση είναι πιο γνωστή για το παχύρρευστο λευκό έκκριμα παρόμοιο με τυρί cottage, με μία αδύναμη μυρωδιά ζύμης
 • Κολπικός ερεθισμός: Συνήθως, η βακτηριακή κολπίτιδα  δεν προκαλεί κολπικό ερεθισμό ή φαγούρα. Οι  κολπικές μυκητιάσεις προκαλούν
 • Θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή: Μπορείτε να θεραπεύσετε λοιμώξεις μυκητίασης με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Θα πρέπει να δείτε έναν γυναικολόγο για να λάβετε αντιβιοτικά για την  κολπίτιδα.

Photos by Pexels