Μάθετε τι είναι κιρσοί , θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Home ΥΓΕΙΑ Μάθετε τι είναι κιρσοί , θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας
kirsoi

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια συνήθης κατάσταση που προκαλείται από αδύναμα ή κατεστραμμένα τοιχώματα και βαλβίδες. Οι κιρσοί μπορεί να σχηματιστούν όποτε αυξάνεται η αρτηριακή πίεση μέσα στις φλέβες σας. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω εγκυμοσύνης, δυσκοιλιότητας, όγκου ή υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο National Heart, Lung, and Blood Institute.

Οι κιρσοί συνήθως σχηματίζονται στα πόδια τις περισσότερες φορές, αλλά υπάρχουν και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι αιμορροΐδες είναι ένας τύπος κιρσών που αναπτύσσεται στο ορθό. Οι κιρσοκήλες εμφανίζονται στους όρχεις και μπορεί να συνδέονται με τη στειρότητα στους άνδρες. Οι κιρσοί μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο συκώτι. Άλλα προβλήματα φλέβας που επηρεάζουν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία είναι η τελαγγειεκτασία και οι φλέβες της αράχνης.

Οι φλέβες έχουν μονόδρομες βαλβίδες μέσα τους που ανοίγουν και κλείνουν για να κρατήσει το αίμα που ρέει προς την καρδιά. . Ωστόσο, οι εξασθενημένες ή κατεστραμμένες βαλβίδες ή τα τοιχώματα των φλεβών μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση αίματος και ακόμη και ροή προς τα πίσω. Αυτό ονομάζεται παλινδρόμηση. Οι φλέβες μπορεί να μεγαλώνουν και να παραμορφώνονται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται  κιρσοί.

Από τι μπορεί να προκληθούν οι κιρσοί;

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για κιρσούς εάν είστε ηλικιωμένοι, κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχετε ανενεργό τρόπο ζωής, έχετε υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία ή έχετε οικογενειακό ιστορικό κιρσών ή θρόμβωση βαθιάς φλέβας, έναν τύπο φλεβικού θρομβοεμβολισμού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ιδιαίτερα οι πολλαπλές γεννήσεις, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να έχετε κιρσούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα των κιρσών περιλαμβάνουν διόγκωση, γαλαζοπράσινες φλέβες, πρήξιμο, πόνο, αισθάνεστε ‘’βαριά’’ τα πόδια σας, κνησμό, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και κράμπες κατά την διάρκεια της νύχτας. Μερικές φορές οι κιρσοί μπορούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές σας. Τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν όταν κάθεστε ή είστε όρθιοι  για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μπορεί να βελτιωθούν όταν ξαπλώσετε ή σηκώσετε τα πόδια σας ψηλά.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση των κιρσών, ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το οικογενειακό ιστορικό, τα επίπεδα δραστηριότητας και τον τρόπο ζωής σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει την υγεία των φλεβών των ποδιών σας χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα ή άλλες εξετάσεις απεικόνισης, όπως ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Οι θεραπείες για κιρσούς στα πόδια περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιατρικές διαδικασίες για την αφαίρεση ή κλείσιμο τους, θεραπεία συμπίεσης και φάρμακα. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συνδυασμό θεραπειών ή καθόλου θεραπεία. Υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν νέοι  κιρσοί ακόμη και μετά τη θεραπεία ή μπορεί να χρειαστεί να λάβετε θεραπεία περισσότερες από μία φορές.

Εάν είστε έγκυος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία συμπίεσης και φάρμακα για τον πόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των κιρσών, όπως πόνος ή βαρύτητα στα πόδια.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή στην πρόληψη της επιδείνωσης των κιρσών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Στόχος για ένα υγιές βάρος. Αυτό θα βελτιώσει τη ροή του αίματος και θα μειώσει την πίεση στις φλέβες σας.
  • Αποφυγή ορθοστασίας ή καθιστικής ζωής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν κάθεστε, σηκώστε τα πόδια σας έτσι ώστε τα πόδια σας να υψώνονται πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας.
  • Σωματική δραστηριότητα. Έτσι θα βοηθήσετε το αίμα να περάσει μέσα από τις φλέβες σας. Η έντονη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τις κιρσούς. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το ποιο επίπεδο σωματικής άσκησης είναι κατάλληλο για εσάς.