Καθαρισμός: Το must της περιποίησης

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Καθαρισμός: Το must της περιποίησης
katharismos proswpou 1

Πόσο συχνά καθαρίζεις την επιδερμίδα σου; Γνωρίζεις ότι είναι η πιο σημαντική κίνηση ομορφιάς που πρέπει να επαναλαμβάνεις πρωί και βράδυ; H δερματολόγος Βάλια Μουσάτου, Skin Expert, της L’Oreal Paris και η Ελεάνα Κασκαμπά, Education Manager Clinique λύνουν όλες τις απορίες μας.

Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός πρωί και βράδυ;

Β.Μ. Το πρωί απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και τα υπολείμματα λιπαρότητας, η οποία παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, το δέρμα υποδέχεται τη φροντίδα χωρίς εμπόδια και το μακιγιάζ διαρκεί περισσότερο. Το βράδυ καθαρίζουμε το δέρμα από μακιγιάζ και ρύπους. Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα αντιγήρανσης διεισδύουν πιο αποτελεσματικά και η βραδινή διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων γίνεται καλύτερα.

Τι πρέπει να αναζητάμε στα προϊόντα καθαρισμού;

Ε.Κ. Επιλέγουμε φόρμουλες που δεν διαταράσσουν το pH της επιδερμίδας, αλλά σέβονται την ισορροπία της, ώστε να καθαρίζουν απαλά και αποτελεσματικά. H επιλογή γίνεται βάσει του τύπου επιδερμίδας αποφεύγοντας προϊόντα με ισχυρούς επιφανειοδραστικούς παράγοντες ή ιδιαίτερα πλούσια σε παράγοντες αφρισμού.

Anna Shvets / Pexels

Ποια είναι τα σωστά κριτήρια για την επιλογή ενός προϊόντος;

B.M. Οι παράμετροι που συνυπολογίζουμε είναι ο τύπος της επιδερμίδας, η ύπαρξη παθήσεων (ακμή, ατοπική δερματίτιδα, ροδόχρους νόσος), η εποχή, η ηλικία. Μεγαλώνοντας και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, το δέρμα γίνεται ξηρότερο και χρειάζεται προϊόντα με ήπια συστατικά και ενυδατικούς παράγοντες, όπως τα γαλακτώματα. Τα νεότερα δέρματα με πρόβλημα λιπαρότητας, καλό είναι να προτιμούν αφρούς, ή τζελ για απομάκρυνση του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων, τα οποία μπλοκάρουν τους πόρους προδιαθέτοντας σε ακμή. Τα balms είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο-δυσανεκτικό δερμα, ενώ το κανονικό δέρμα έχει την ευκολία να χρησιμοποιεί σχεδόν όλους τους τύπους προϊόντων.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον δημοφιλή διπλό καθαρισμό;

E.K. Είναι η κίνηση που κάνει τη διαφορά. Δύο ξεχωριστά βήματα για να αφαιρεθεί πρώτα το μακιγιάζ από πρόσωπο και μάτια. Αρχικά, επιλέγουμε ένα προϊόν καθαρισμού που έχει και ελαιώδη βάση και στη συνέχεια σε μορφή τζελ ή αφρού για να απομακρυνθούν ρύποι, σμήγμα, λοιπά υπολείμματα. Είναι ιδανικός για τις γυναίκες που επιλέγουν ολοκληρωμένο και αδιάβροχο μακιγιάζ, κάνουν ανανέωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ ανθεκτικά στο νερό. Ιδανικό δίδυμο αποτελούν τα διφασικά ή σε μορφή balm προϊόντα ντεμακιγιάζ συνδυαστικά με ανάλαφρα gel καθαρισμού που χαρίζουν αίσθηση δροσιάς και απαλότητας.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια προϊόντα πρωί-βράδυ, χειμώνα–καλοκαίρι;

Β.Μ. Ναι, αν πρόκειται για ήπια καθαριστικά. Αν, όμως, περιέχουν απολεπιστικούς παράγοντες (γαλακτικό, σαλικυλικο οξύ) ή κάνουν μηχανική απολέπιση, καλό είναι να χρησιμοποιούνται το βράδυ και όχι σε εποχές μεγάλης ηλιοφάνειας για πρόληψη δημιουργίας δυσχρωμιών.

Γιατί οι απολεπιστικοί παράγοντες τρυπώνουν σε όλο και περισσότερα προϊόντα καθαρισμού;

E.K. Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αναδεικνύοντας τη λάμψη της και βελτιστοποιώντας την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης. Χαρίζουν υπέροχη αίσθηση και αποτέλεσμα καθαρότητας στην επιδερμίδα, ενώ προσδίδουν πιο «παιχνιδιάρικη» υφή σε αυτά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα essences; Είναι ανάγκη ή υπερβολή;

B.M. Δεν ισχύει σταθερός κανόνας. Τα essences είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν τη χρήση ορού και μετά την τονωτική λοσιόν και περιέχουν  αντιοξειδωτικά συστατικά, προβιοτικά, ενώ ενυδατώνουν και εξισορροπούν τη λιπαρότητα. Είναι πολύ χρήσιμα για όσες γυναίκες έχουν χρόνο και διάθεση να φροντίσουν ακόμα παραπάνω το δέρμα τους. Ίσως είναι ένα περιττό βήμα για εκείνες που θέλουν πιο απλοποιημένη ρουτίνα περιποίησης. Αξίζει, όμως, να τα δοκιμάσουν τουλάχιστον μια φορά και να αξιολογήσουν τα οφέλη τους.

Τα λάθη που κάνουμε στον καθαρισμό της επιδερμίδας μας!

B.M. Εκτός από την επιλογή ακατάλληλου προϊόντος, ένα κοινό λάθος είναι ότι δεν αφαιρούμε αποτελεσματικά το μακιγιάζ, ενώ πολλές φορές τραυματίζουμε τρίβοντας με δύναμη το πρόσωπο. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή, γιατί αφαιρούνται τα λιπίδια της επιδερμίδας, ενώ ούτε το νερό με το οποίο ξεπλένουμε το προϊόν, δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό (ιδανικά να έχει pH κοντά στο 7).

Ποιος τύπος επιδερμίδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη «διαχείρισή» του;

Ε.Κ. Η λιπαρή επιδερμίδα με σπυράκια πρέπει να επιλέξει με ιδιαίτερη προσοχή τα προϊόντα για τον καθαρισμό της. Υπερβάλλοντας σε συχνότητα ή και σε πολύ δραστικές συνθέσεις για να αντιμετωπίσει τις ατέλειες, είναι πολύ εύκολο να εμφανίσει ξηρότητα, ερυθρότητα ή και ευαισθησία και να βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο.

pexels: Anna Shvets

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα micellar και τα cleansing waters;

Ε.Κ. Η βάση τους είναι η ίδια, το νερό. Δαφέρουν στη σύσταση. Τα micellar waters εμπεριέχουν μικκύλια που αποτελούνται από λιπόφιλα και υδρόφιλα μέρη, έτσι ώστε να μπορούν να απομακρύνουν ακόμα και το έντονο μακιγιάζ. Τα cleansing waters έχουν πιο υδάτινο χαρακτήρα εμπλουτισμένα με στοιχεία που χαρίζουν τόνωση, καθαρίζουν και εξισορροπούν την επιδερμίδα.

Τι απομακρύνει καλύτερα τα αντηλιακά φίλτρα;

Ε.Κ. Με ένα προϊόν καθαρισμού (και ντεμακιγιάζ) με λιπόφιλο χαρακτήρα ή και ελαιώδη φάση μπορούν να αφαιρεθούν καλύτερα τα αντηλιακά φίλτρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ποια θεωρείτε την πιο καινοτόμα, ενδιαφέρουσα φόρμουλα αυτή τη στιγμή;

B.M. Μου αρέσουν τα πολύ ήπια καθαριστικά με γλυκολικο οξύ που δρούν και αντιγηραντικά, ενώ συμπληρώνουν τη ρουτίνα περιποίησης με οξέα φρούτων.

Κείμενο

Πηγή: www.beautemagazine.gr