Πώς φροντίζουμε το δέρμα μας το καλοκαίρι; Τι βάζουμε στο νεσεσέρ των διακοπών και ποια προϊόντα αφήνουμε για τον Σεπτέμβριο; Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου μάς λύνει όλες τις απορίες για τη φροντίδα και προστασία της επιδερμίδας μας.
Μπορούμε να εφαρμόζουμε το αντηλιακό που χρησιμοποιούμε στην πόλη και στην παραλία;
Πολλές φορές, σε συνθήκες πόλης χρησιμοποιούμε ενυδατικές ή αντιγηραντικές κρέμες με δείκτη προστασίας έως SPF 25 και θέλουμε να συνεχίσουμε τη χρήση και στις διακοπές. Ωστόσο, οι συνθήκες στην παραλία είναι διαφορετικές εξαιτίας της πολύωρης και πιο έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αμιγώς αντηλιακά προϊόντα με υψηλούς δείκτες SPF, προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο από τη UVB όσο και από τη UVA, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση. Οι κρέμες με αντηλιακό δεν προαφέρουν αντίστοιχα υψηλή προστασία από τη UVA. Χρησιμοποιώντας καλλυντικές κρέμες με δείκτη προστασίας, ναι μεν αποφεύγουμε το έγκαυμα, όχι όμως και τις δυσχρωμίες, τις πανάδες και άλλα σημάδια φωτογήρανσης.
Είμαστε ασφαλείς από την ηλιακή ακτινοβολία, αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό αντηλιακό;
Τα περσινά αντηλιακά μπορεί να έχουν αλλοιωθεί από τις συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης. Συνεπώς δεν είμαστε σίγουροι για την προστασία που παρέχουν, η οποία κατά πάσα πιθανότητα να είναι μειωμένη, λόγω οξείδωσης των συστατικών τους.
Μπορούμε να έχουμε την ίδια ρουτίνα περιποίησης χειμώνα – καλοκαίρι; Τι αλλάζει το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες;
Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η ρουτίνα ομορφιάς και φροντίδας της επιδερμίδας, τροποποιείται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Αποφεύγουμε τις βαριές κρέμες και τα λιπαρά ελαιώδη προϊόντα για να μην «λιώνουν» με τη ζέστη, αλλά και για να μην εγκλωβίζουν το σμήγμα και τον ιδρώτα μπλοκάροντας τους πόρους και προκαλώντας ακμή. Προτιμάμε τα serum που είναι πιο διεισδυτικά και τις ελαφριές λοσιόν για ενυδάτωση, όπως και τα αντηλιακά με ελαφριές υφές. Το μακιγιάζ είναι καλό να γίνεται με oil-free προϊόντα ή με πούδρες στη θέση των πολύ καλυπτικών foundation. Ο καθαρισμός πρέπει να είναι σχολαστικός, το layering να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και οι οροί να περιέχουν αντιοξειδωτικά κάτω από το αντηλιακό, τα οποία ενισχύουν την αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις κρέμες νύχτας με πιο ερεθιστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη και το γλυκολικό οξύ και το καλοκαίρι;
Τα προϊόντα με απολεπιστική δράση, όπως τα AHA ή η ρετινόλη καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί προδιαθέτουν για την εμφάνιση πανάδων. Το ίδιο ισχύει και για τις κρέμες που απευθύνονται στη θεραπεία της ακμής, γιατί προκαλούν φωτοευαισθησία. Άντρες – γυναίκες αποφεύγουμε τα αρώματα, και οι άντρες δεν πρέπει να εφαρμόζουν after shave πριν την ηλιοθεραπεία, γιατί προκαλούν μόνιμη δυσχρωμία στα πλάγια του λαιμού από την αλληλεπίδραση των συστατικών με τον ήλιο (ποικιλόδερμα Civatte).
H ρουτίνα ομορφιάς μας στις διακοπές. Τι να βάλουμε στο νεσεσέρ των διακοπών;
Έτσι, το νεσεσέρ των διακοπών πρέπει να περιλαμβάνει πολύ καλή και αποτελεσματική αντηλιακή κρέμα προσώπου (με χρώμα ή χωρίς), αντηλιακό σώματος, απαλό καθαριστικό σαπούνι, ορό με υαλουρονικό ή βιταμίνη C, ελαφριά κρέμα ή γαλάκτωμα για ενυδάτωση, κρέμα ματιών και ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος. Τα spray με ιαματικό νερό καταπραΰνουν και βοηθούν να φύγει το αλάτι από το πρόσωπο μετά τις βουτιές. Η βαζελίνη βοηθά πολύ τις σκασμένες φτέρνες και τα χείλη να ενυδατωθούν.
Inside tip: Κάνουμε υφασμάτινες μάσκες με υαλουρονικό οξύ και αλόη μετά από την έντονη έκθεση στον ήλιο. Μετά τις διακοπές, η γιατρός προτείνει μεσοθεραπεία στο ιατρείο για να βοηθήσουμε το δέρμα να ανακάμψει γρήγορα από την ταλαιπωρία του ήλιου και της θάλασσας.